Žao mi je ako sam uvredio Srbe iz Bosne, znam ja dobro ko su oni, pa moja žena je pola sa Glamoča a pola sa Korduna

Žao mi je ako sam uvredio Srbe iz Bosne, znam ja dobro ko su oni, pa moja žena je pola sa Glamoča a pola sa Korduna

8 maja 2013

Capture01Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u emisiji „Svedok“ da su u prethodnih godinu dana Vlada Srbije i on morali da ruše stereotipe i uvrežena mišljenja koja su postojala o Srbiji. „Mislim da smo brzo uspeli da otvorimo vrata na koja niko ranije nije kucao, uspeli smo da dokažemo da Srbija može bolje“, rekao je predsednik Srbije.

Navodi da je u proteklom periodu razgovarano sa ljudima na različitim stranama sveta, do kojih neki nisu gledali dobro na Srbiju. „Danas smo pred novim izazovima, pred novim konceptom – kako vlada treba da vlada i kako ja treba da se ponašam, takvi dogovori nas čekaju do kraja meseca“, ističe predsednik Srbije.

Kao nove izazove navodi ekonomiju, zapošljavanje, „svetlo na kraju tunela“. „To dugujemo građanima jer oni više ne mogu da čekaju i to ćemo morati da ostvarimo“, kaže Nikolić.

„Zbog toga ovoliko investitora i razgovora sa onima sa kojim ste mislili da nikada nećemo moći da razgovaramo“, objašnjava Nikolić.

Govoreći o borbi protiv kriminala, Nikolić kaže da ova vlast pažljivije postupa i u toj borbi, jer su je optuživali da hoće da se upusti u političke obračune. „Nećemo stati ni pred jednom preprekom, makar od toga zavisila i Vlada“, navodi Nikolić. „Kad se suočite sa mnogo kriminala, to je kao da otvorite kutiju, mnoge stvari iskoče pred vas“, opisuje predsednik Srbije.

Ipak, napominje da je vlast pokazala da ima dovoljno snage i veliku želju da uspe.

„Građani su izdržali sve čekajući da im bude bolje i dužni smo da im to omogućimo“, napominje Nikolić i podseća da je poverenje građana u vlast sada i veće nego posle pobede na izborima.

Vreme curi kao pesak kroz prste

Komentarišući primedbe onih koji se ne slažu sa državnom politikom, da je pregovore o Kosovu trebalo odložiti, Nikolić kaže da je baš sada bilo pravo vreme da se o tome razgovara.

„Srbija ili SRJ je bila obmanuta (1999. godine) jer je verovala da se konflikt zamrzava i da će situacija ostati takva kakva jeste. U takvim odnosima, važenja Rezolucije 1244 i ja bih bio spreman da čekam da mi UN i EU garantuju da je konflikt zamrznut. Međutim, od dolaska prvog visokog predstavnika sve se radi na tome ne samo da se proglasi nezavisno Kosovo, nego da postanu članovi svih međunarodnih organizacija“, kaže Nikolić.

Predsednik ističe da nam „vreme nam curi kao pesak kroz prste“ i da nismo mogli da čekamo da se promene okolnosti, jer bi u međuvremenu Albanci pokušali da se prošire i na sever Kosova i u tome niko ne bi mogao da ih spreči.

„Tim koji je pregovarao u Briselu bio je izložen mukama na koje je bio spreman. Bili su izloženi ucenama, ali su izdržali sve, ostali čvrsti, ali onda se u Srbiji pojavi neko ko kaže da su radili za Albance“, kaže predsednik Srbije.

Nikolić kaže da je inicirao da se pregovori pomere sa tehničkog dijaloga na najviši nivo jer je smatrao da niko koga je narod odabrao nema pravo da se krije iza činovnika i mora da preuzme odgovornost.

„Dok je jedan činovnik vodio pregovore gubili smo sve, a niko nije bio odgovoran“, naglasio je Nikolić i ukazao da je EU bila iznenađena predlogom da se pregovara na najvišem nivou, jer oni imaju običaj da sve prepuštaju činovnicima.

„Ne bežim od referenduma“

Predsednik je rekao da ne beži od referenduma, ali da ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti – prvo koje će pitanje da bude postavljeno, zatim da li će članovi Vlade da učestvuju u kampanji za referendum. „Bilo bi neprijatno da sukobljavamo Srbe sa severa Kosova sa ostalim Srbima, a verovatno bi došlo do takvog shvatanja stvari, da Srbija ne može da krene napred ako oni ne prihvate ono što država predlaže“, navodi Nikolić.

Sve što je dogovoreno je, kako naglašava, u skladu sa Ustavom i sve može da se podvede pod suštinsku autonomiju. Rekao je da je posle parafiranja briselskog sporazuma pisao svim predsednicima država koje nisu priznale Kosovo, kako bi im objasnio šta smo potpisali.

Predsednik Srbije kaže da dogovor sa Srbima sa Kosova mora da bude postignut. „Mi Srbi moramo da se dogovorimo, ne mogu da zamislim da se dogovorimo sa Albancima, a da se ne dogovorimo sa Srbima na severu Kosova, koje nismo ostavili na cedilu“, ističe Nikolić.

Predsednik je podvukao da briselskim sporazumom prestaje stalna pretnja da će neko da upadne noću i ostvari ingerencije Kosova kao države na severu pokrajine, da sve institucije koje Srbi danas imaju i koje Albanci i EU nazivaju paralelnim sporazumom postaju zvanične i formalne i da niko ne sme nikada više da ih dira.

On je dodao i da policija za koju svi tvrde sada da je ilegalna postaje zvanična i istakao da njen etnički sastav odgovara etničkom sastavu stanovništva.

Korist i za Srbe južno od Ibra

Sporazum, kako kaže donosi mnogo dobra i Srbima sa juga Kosova. „Dve trećine Srba živi južno od Ibra, do sada o njima niko nije razmišljao, danas oni procenjuju šta sporazum donosi i vide u njemu veliki napredak za srpsku zajednicu“, kaže predsednik Srbije.

Ističe da Srbija ne može da ostane nema i gluva ako neko napadne Srbe sa Kosova.

„Srbija kao država je vojnički jača od onoga što Albanci i NATO poseduju na Kosovu i Metohiji i ne postavljam pitanje da li možemo da odbranimo Srbe od nekog novog pogroma, već se postavlja pitanja da li bi tog časa Srbija ušla u rat sa NATO i da li je dovoljno moćna da bi mogla da ga preživi – nije i ne bi ga preživela. I zato sada toliko diplomatije, svi moramo da zaboravimo šta bismo mi lično uradili“, navodi Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da su razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu danas prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi sporazum o normalizaciji odnosa.

„Danas nismo dogovorili implementaciju, jer Albanci tvrde da nije dobar sporazum. Danas su razgovori prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi taj sporazum“, rekao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje da li će poštovati odluku Ustavnog suda ako odluči da je sporazum iz Brisela naustavan, Nikolić je odgovorio potvrdno.

„Ja sam zamolio i Ustavni sud i predsednika Narodne skupštine da sačekaju da postignemo dogovor, da iz toga proistekne zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije, pa da onda reaguju“, kaže Nikolić, naglašavajući da bi oni mogli da reaguju i kad to postane predlog zakona. „Molim predsednika Ustavnog suda da onog trenutka kada bude odlučivao o ustavnosti odluka na umu ima samo Ustav Srbije“, kaže predsednik Srbije.

Srbija učinila sve da dobije datum

Tomislav Nikolić je rekao da je Srbija učinila sve da dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom, ali da će zbog insistiranja Albanaca da se sporazum Beograda i Prištine tumači na njihov način videti da li će izgubiti priliku za dobijanje datuma.

Nikolić je istakao da je vreme i da se ljudi koji vode EU „uozbilje“ i da kažu otvoreno šta žele. „Ako je Srbija istakla svoje političare najvišeg ranga, vreme je da se i EU ne krije iza svojih činovnika. Neka i ona kaže šta želi. Srbija je učinila sve, sa punom verom i željom“, naveo je Nikolić.

Komentarišući očekivanja da se suprotstavi orijentaciji Vlade Srbije i stavi se na čelo nekog novog „patriotskog bloka“, Nikolić kaže da nikada ovu vladu neće ostaviti bez podrške.

„Pobedio sam u nemogućim uslovima i nisam pobedio da bih ja vladao. Da sam želeo da vladam ne bih napuštao stranku i ponašao bih se kao moji prethodnici. Ja iskreno poštujem Ustav Srbije i iskreno sam učestvovao u formiranju vlade jer sam željan promena“, ističe predsednik Srbije.

Napominje, međutim, da je sada je došlo vreme da se vlada i svako od ministra ponaosob iskaže u onome što su njihovi poslovi i da nema više vremena za priču o tome šta je bilo u Briselu.

Nikolić ukazuje da je veći broj zainteresovanih za ulaganje i i priznaje da je EU doprinela tome pozitivnim mišljenjem koje provejava u poslednje vreme i investitori to uzimaju u obzir. „Mi smo otvorili Srbiju, ovde će biti mnogo investicija, mnogo posla“, očekuje Nikolić.

O razgovoru sa Putinom

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti uključenja UN i Saveta bezbednosti u rešavanje pitanja Kosova i Metohije. „Sa Evropskom unijom nema šta da se razgovara o statusu Kosova i Metohije“, istakao je Nikolić.

On je rekao da je sa Putinom razgovarao telefonom o briselskom sporazumu, o čitavoj situaciji na Kosovu i Metohiji, o mogućnosti uključenja UN i Saveta bezbednosti u rešavanje pitanja Kosova i Metohije i o mogućnosti da se prisustvo Rusije više oseti preko UNMIK-a.

Nikolić je rekao da je Putinu objasnio da Srtbija ne razgovara u Briselu o statusu Kosova i Metohije, već samo o tome kako da se tamo uredi život.

„Videćemo da li će Rusija sa velikim partnerima uspeti da izdejstvuje da se uključe Ujedinjene nacije“, rekao je Nikolić.

O odnosima u regionu

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić kaže da na marginama svetskih skupova razgovara i sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, i sa Bakirom Izetbegovićem i dodaje da su svi saglasni da razgovori moraju da se podignu na najviši nivo, ali da je potrebna volja i na drugoj strani.

„Ja sam sve svoje stavove o BiH izrekao, i nema razloga da se neko iz BiH ljuti, svoje stavove o Hrvatskoj iznosim poslednjih sedam godina. Danas izbegavam mnogo teških reči koje sam nekada lako prevaljivao preko usta“, kaže Nikolić.

Komentarišući izjavu Sefera Halilovića da Bih treba uskoro da kaže kako Dejtonski sporazum više ne važi, Nikolić kaže da onda ne bi postojala ni BiH. „Pre će među nekima u Srbiji Sefer Halilović moći da nađe sagovornika za tu temu nego u BiH, jer bi Srpska odmah postala država“, ističe Nikolić.

Govoreći o Srebrenici, Nikolić je rekao da je to strašan zločin koji ne može da bude oprošten, ali zbog toga ne može da strada ceo narod ili država.

Komentarišući svoje izvinjenje zbog Srebrenice, Nikolić je rekao da je to uradio jer je hteo da pokaže da u nekim stvarima mora da postoji kontinuitet. „Želim da pokažem da mojom pobedom u nekim stvarima nema promena, već da postoji kontinuitet“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije, kako kaže, očekuje da svi lideri u regionu zajedno odu i u Bratunac i u Srebrenicu, da vide kako je došlo do čitavog sleda događaja koji je doveo do Srebrenice. „Ako onu odu u Bratunac ili Kravicu, zašto ja ne bih otišao u Srebrenicu“, kaže Nikolić.

Komentarišući to što je Srbe iz BiH nazvao Bosancima, Nikolić se izvinio ako je to neko pogrešno shvatio. „Nisam mislio ništa loše, moja supruga je pola sa Glamoča, pola sa Korduna“, kaže Nikolić i ističe da je termin upotrebio kao geografsku odrednicu.

„Što bih se ja, na primer, ljutio ako mi neko kaže da sam Šumadinac. To je geografija, znam ja da su oni Srbi, svi smo mi Srbi, ako nekome smeta da ih tako zovem, nikada više neću, ali svi moji prijatelji iz Bosne onda neće reći da su Bosanci. Ako je to shvaćeno u stilu da ja odbacujem Srbe iz Bosne, to meni ne mogu da pripišu“, kaže Nikolić.

Posebnu pažnju obratiti na ekonomiju

Upitan da li je strpljenje građana pri kraju, Nikolić je ocenio da „svako strpljenje ima svoj kraj“.

„Mislim da vlada još nije potrošila strpljenje građana, ali moraju da budu vidljiviji rezultati koji se tiču socijalne sfere. Nisu svi članovi vlade radili na sporazumu u Briselu, niti na borbi protiv kriminala“, rekao je Nikolić i ponovio da sada treba obratiti posebnu pažnju na ekonomiju.

Uveren je da će najavljene invsticije i u poljoprivredu i energetiku sigurno doneti rezultate.

Potrebno je, kako je istakao, i da tužilaštvo mnogo ozbiljnije i efikasnije radi i da tužiocima neko kaže da ne postoji niko ko je zaštićen, niti da protiv bilo koga na silu mora da se vodi proces.

Nikolić je još jednom pozvao na slogu i istakao da ne traži slogu da bi vlada i on duže opstali, nego što nam je to u ovom trenutku najvažnije.

„Nadam se da ćemo iz ovoga brzo da isplivamo, a nadam se da nas EU neće zaustaviti samo zato što Albanci traže državu. Ako do toga dođe imaćemo mnogo muka, a ako ne, sve će biti mnogo lakše“, zaključio je predsednik Srbije Tomilav Nikolić.

(RTS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ilija says:

    Citat iz teksta : "“Bilo bi neprijatno da sukobljavamo Srbe sa severa Kosova sa ostalim Srbima, a verovatno bi došlo do takvog shvatanja stvari, da Srbija ne može da krene napred ako oni ne prihvate ono što država predlaže”, navodi Nikolić." Pa to je vama (srbijanskim) nazadnjacima i cilj i osnovno sredstvo i nacin na koji cete zamaskirati svoju veleizdaju neduznog srpskog naroda na KiM koji je svojom krvlju i svojim zivotima branio sever KiM jos od 10 juna 1999 i sve ove godine do danas.Dobro sam ja govorio svojim prijateljima stavi Sumadinca Srbijanca na celo Srbije i videces kako ce bespogovorno i sladostrasno da ispunjava naloge Zapada koji se svi svode na cilj koji je dr Milo Lompar lepo opisao a to je da se celo srpstvo svede na "srbijanstvo" ne samo politicki i geografski vec i mentalno u glavama ljudi, vrednosno i kulturoloski.Pa kada se jednog dana svi zbijemo i okupimo na teritoriju grada Beograda sve tamo od Palilule i Zemuna na severu pa do Lazarevca i Mladenovca na jugu bice nam tako fino ma Bog da nas vidi. Znao sam ja da ce kad tad vrli Srbijanci da s*ebu Kosovce i Metohijce kao sto su iz*ebali nasu bracu Krajisnike tokom '90-ih tako danas s*ebavaju Srbe Kosovce i Metohijce i to ideoloska deca i partijski drugovi Slobe Milosevica iz SPS-a i sto je paradoksalno nekadasnji partijski drugovi i politicka deca Vojislava Seselja. Sutra ce tako da dokusure RS i tamosnje Srbe kojih je 1,4 miliona pa ce govoriti : "Ne moze 5,5 miliona (vrlih i bogom danih) Srbijanaca da trpi zbog 1,4 miliona "Bosanaca" kako ih je nazvao polupismeni master diplomac iz tamo neke bajcetinacke sumadijske vukojebine i zabiti. Nema ovakvoj us*anoj Srbiji i beskarakternom i zabludelom narodu spasa videcete.Zivi bili pa videli! Pojescu fekalije iz svog debelog creva ako bude drugacije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *