ЗАОКРЕТ: Египат купује руске тенкове уместо америчких

ЗАОКРЕТ: Египат купује руске тенкове уместо америчких

15 октобра 2019

СВЕ земље које ојачају – или почну да контрирају Сједињеним Државама или да мењају дотадашњи тип односа са Вашингтоном.

Војни врх Египта објавио је да ће старе совјетске тенкове Т-55 и Т-62 заменити модерним руским Т-90МС, а не америчким тенковима Abrams.Како је објавио каирски Defense Arabic, Египат одустаје од америчких тенкова иако их његове оклопне јединице већ имају, а Американци су пристали да се њихова модернизација обавља у египатским војним компанијама.

Разлог је то што су тенкови Abrams прескупи и претешки и са недовољним маневарским способностима. Посебно у пустињским условима и на неравним теренима.

Египћани сматрају да је рат у јемену показао да су амерички тенкови на неравним теренима лака мета за противтенковске ракете и кумулативне противтенковске мине и гранате.

Додатни разлог што се окрећу руским тенковима је то што им је Вашингтон продао тенкове без неких функција, па у Каиру не знају како да их модернизују.

Египатски војни врх сматра да су се тенкови Т-90МС одлично показали и у Сирији и у Ираку.

У Каиру такође желе да куповином Т-90МС смање своју зависност од америчке војне индустрије.

Почетком 2019-те је египатски војни експерт Мохамед Ал-Кинани упоредио могућности Т-90МС са тенковима М1А1 Abrams које његова земља производи по америчкој лиценци извео закључак да руски тенк има „,много суштинских предности“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. opet ja says:

    Već su naručili još aviona iz Rusije, a takođe imaju i francuske Rafale lovce bombardere. Dakle, odavno su se odlučili da se malo udalje od SAD.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u