ЗАОКРЕТ: Египат купује руске тенкове уместо америчких

ZAOKRET: Egipat kupuje ruske tenkove umesto američkih

15 oktobra 2019

SVE zemlje koje ojačaju – ili počnu da kontriraju Sjedinjenim Državama ili da menjaju dotadašnji tip odnosa sa Vašingtonom.

Vojni vrh Egipta objavio je da će stare sovjetske tenkove T-55 i T-62 zameniti modernim ruskim T-90MS, a ne američkim tenkovima Abrams.Kako je objavio kairski Defense Arabic, Egipat odustaje od američkih tenkova iako ih njegove oklopne jedinice već imaju, a Amerikanci su pristali da se njihova modernizacija obavlja u egipatskim vojnim kompanijama.

Razlog je to što su tenkovi Abrams preskupi i preteški i sa nedovoljnim manevarskim sposobnostima. Posebno u pustinjskim uslovima i na neravnim terenima.

Egipćani smatraju da je rat u jemenu pokazao da su američki tenkovi na neravnim terenima laka meta za protivtenkovske rakete i kumulativne protivtenkovske mine i granate.

Dodatni razlog što se okreću ruskim tenkovima je to što im je Vašington prodao tenkove bez nekih funkcija, pa u Kairu ne znaju kako da ih modernizuju.

Egipatski vojni vrh smatra da su se tenkovi T-90MS odlično pokazali i u Siriji i u Iraku.

U Kairu takođe žele da kupovinom T-90MS smanje svoju zavisnost od američke vojne industrije.

Početkom 2019-te je egipatski vojni ekspert Mohamed Al-Kinani uporedio mogućnosti T-90MS sa tenkovima M1A1 Abrams koje njegova zemlja proizvodi po američkoj licenci izveo zaključak da ruski tenk ima „,mnogo suštinskih prednosti“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    Već su naručili još aviona iz Rusije, a takođe imaju i francuske Rafale lovce bombardere. Dakle, odavno su se odlučili da se malo udalje od SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *