ЗАОСТАЈЕМО ЗА КИНОМ: Упозорење америчких генерала због способности „црвеног змаја“

ЗАОСТАЈЕМО ЗА КИНОМ: Упозорење америчких генерала због способности „црвеног змаја“

19 марта 2023

АМЕРИЧКИ војни званичници упозорили су чланове Конгреса да способност Кине да брзо продаје војну опрему има велике последице за САД у регионима Блиског истока и јужне Азије које надгледају америчке јединице Централне команде (ЦЕНТЦОМ), као и у Африци, коју надгледа Афричка команда војске САД (АФРИЦОМ).

– Наши безбедносни партнери имају стварне безбедносне потребе, а ми губимо способност да обезбедимо нашу опрему – рекао је командант Централне команде, генерал Мајкл Курила.Курила је додао да је Кина „много бржа“ од САД и да својим партнерима нуди брзу испоруку, трајни уговор и финансирање.

Командант Афричке команде, генерал Мајкл Ленгли, изнео је сличне оцене о потенцијалним америчким партнерима на афричком континенту.

Команданти ЦЕНТЦОМ-а и АФРИЦОМ-а изјавили су да ће се због кинеске продаје оружја САД имати проблема да сарађују са земљама које би иначе изабрале да буду партнери Вашингтона.

– Ако тамо има кинеске опреме, не можемо је интегрисати са америчком опремом – рекао је Курила.

Забринутост око продаје оружја у Кини није новост и наставља се упркос укупној доминацији Вашингтона у извозу оружја.

Према подацима Међународног института за истраживање мира у Стокхолму (СИПРИ), Сједињене Државе су биле највећи светски извозник оружја од 2018. до 2022. године, са укупно 40 одсто светске продаје Кина се нашла на четвртом месту ове листе, са нешто више од пет одсто светске продаје оружја, али Пекинг стиче предност у односу на САД у неким регионима као што је подсахарска Африка.

Извоз кинеског оружја у подсахарску Африку је између 2017. и 2020. године премашио амерички извоз у односу скоро 3 према 1, наводи се у извештају који је овог месеца објавио Атлантски савет са седиштем у Вашингтону.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u