ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA – Kličko preti Putinu zato što Rusija štiti Janukoviča

ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA – Kličko preti Putinu zato što Rusija štiti Janukoviča

27 februara 2014

sv-Janukovic-na-Krimu_620x0Moskva je danas ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču garantovala bezbednost „na teritoriji Rusije“.

Janukovič je viđen u moskovskom Hotelu „Ukrajina“, a sada se nalazi u odmaralištu ruske vlade u mestu Barvika, u blizini grada.

„Moram da zatražim od Rusije da mi osigura ličnu bezbednost od ekstremista“, saopštio je danas Janukovič, navodi AP.

Ubrzo su ruski mediji, pozivajući se izjavu neimenovanog predstavnika vlade, javili da je Janukovičevom zahtevu za zaštitom „udovoljeno na teritoriji Rusije“.

Janukovič je prošle nedelje pobegao iz Kijeva, ali je u današnjem saopštenju naveo da se i dalje smatra legitimnim šefom ukrajinske države.

Poslanici evropskog parlamenta izglasali su danas na plenarnoj sednici u Strazburu rezoluciju kojom pozivaju Rusiju i sve ostale države da se uzdrže od intervencije u Ukrajini i istovremeno pozvali prelaznu vladu u Kijevu da ne provocira rusku manjinu.

„EP poziva sve strane i treće zemlje da zaštite jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine i podseća da su postojeće granice Ukrajine zajamčene Budimpeštanskim memorandumom koji su potpisale Sjedinjene Države, Rusija i Velika Britanija“, piše u rezoluciju koju je podržalo pet glavnih političkih grupa u EP.

Parlament je istom prilikom pozvao Moskvu da zauzme konstruktivan stav i uzdrži se od „pritiska na usmerenog na suvereno pravo susedne države da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti“.

Istovremeno, poslanici su upozorili prelaznu vladu u Kijevu da ne preduzima mere koje bi mogle da dovedu do etničkih i jezičkih podela i da čuva jedinstvo zemlje.

Nakon što je svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič napustio svoju vilu, novinari su u luksuznom zdanju pronašli hiljade dokumenata, među kojima i prilično neugodne podatke kao što su astronomski računi i liste novinara koje je trebalo „držati na oku“.
Više o ovim dokumentima pročitajte OVDE

Opozvani ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji se u javnosti nije pojavio od subote, nalazi se u jednom sanatorijumu Kremlja kod Moskve, objavila je ugledna ruska informativna agencija RBK.

Dok je Zapad priznao novu ukrajinsku vladu, čije su snage proterale Janukoviča iz Kijeva, Rusija ga i dalje smatra legitimnim predsednikom.

RBK izveštava da Janukovič boravi u sanatorijumu Barviha, kojim upravlja odeljenje predsedničke administracije za nekretnine.

Portparol ovog odeljenja Viktor Hrekov je danas za AP izjavio da nema informaciju o tome.

RBK tvrdi da je ova informacija potekla od jednog od najbogatijih ruskih biznismena, a to je potvrdio i zvaničnik vlade, ali nije navedeno ime ni jednog ni drugog.

Ispod vesti su potpisani ugledni novinari, među kojima je i glavni i odgovorni urednik RBK.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen poručuio je danas, putem društvne mere Tviter, da je zabrinut zbog situacije u istočnom delu Ukrajine i pozvao Rusiju da ne diže tenzije.

„Zabrinut sam zbog razvoja događaja na Krimu i tražim od Rusije da ne preduzima akcije koje bi mogle da dignu tenziju ili stvore nesporazume“, napisao je Rasmusen tokom drugog dana ministarskog saveta NATO u Briselu.

Budući kandidat za predsednika Ukrajine, bokser Vitalij Kličko upozorio je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da Moskva ne pruži zaštitu bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču.

„Ruskog predsednika mogu samo da upozorim da Janukoviča ne prihvatiti i jednom krvavom diktatoru obezbediti zaštitu“, rekao je danas Kličko u intervjuu nemačkom tabliodu „Bild“ i na pitanje da li se pribojava vojnog napada Rusije, naglasio da to ne može zamisliti, „pošto jednu takvu eskalaciju ne želi ni jedna strana.

Sednica ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta), na kojoj treba da bude izglasana nova vlada, počela je jutros u 9 sati po lokalnom vremenu, javila je ukrajinska agencija Ukrinform.

Predsedavajući sednice je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov, koji je objavio da će zasedanje trajati sve dok vlada ne bude formirana.

„Zato tražim od poslanika da zakone razmatraju po skraćenoj proceduri i da odluke donose brzo“, poručio je Turčinov sa govornice.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *