ЗАОШТРАВА СЕ СИТУАЦИЈА – ПОТЕЗИ КОЈИ ЋЕ ПРОМЕНИТИ СВЕ: Путин потписао „указ о увећању армије“ – Обама позива на „конкретне мере против Русије“

ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA – POTEZI KOJI ĆE PROMENITI SVE: Putin potpisao „ukaz o uvećanju armije“ – Obama poziva na „konkretne mere protiv Rusije“

8 jula 2016

57168 chessVladimir Putin, ruski predsednik, potpisao je Ukaz o uvećanju armije Ruske Federacije, dok je paralelno s tim, Barak Obama, predsednik SAD-a, najavio „mere protiv Rusije“.

Podsećamo, njih dvojica su, na inicijativu Moskve, razgovarali telefonom i glavna tema je bila zajednička saradnja u Siriji, tačnije, koordinacija akcija Rusije i zapadnog NATO bloka u udarima protiv džihadista.

Vašington Post je pre toga objavio da je Obama poslao Putinu dokument u kojem izlaže ideju i plan zajedničke koordinacije akcija protiv terorista u Siriji. Po svemu sudeći, Putinov poziv Obami je reakcija na taj dokument.

Na prvi pogled, tenzije kao da se smiruju, ali možda uopšte nije tako. Naime, Obama je pred NATO samit u Varšavi opet izrazio stav da je „Rusija pretnja za Evropu i da je Rusija izvršila agresiju nad Ukrajinom“.

Obama je izjavio za Fajnenšel Tajms da „dolazi u Varšavu u nadi da će članice ove alijanse smoći snage i mobilisati sve u cilju konkretnih poteza protiv Rusije, Islamske države i posledica Bregzita“.

„Nadam se da će biti političke volje.“ – rekao je Obama između ostalog, a isticanje upravo tog pojma „politička volja“ svedoči da ono što Obama planira će biti pod velikim pitanjem u očima NATO zemalja koje pokušavaju sa Rusijom da održe koliko toliko dobar odnos.

Obama je Rusiju opet jasno i glasno označio kao „agresora u Ukrajini“, a ruski zvanični stav je da „Rusija nije jedna od strana u ukrajinskom konfliktu“ i mnoge evropske zemlje pokušavaju da naprave balans između te „dve vatre“.

Ono što je interesantno je da su Fransoa Oland, francuski predsednik i nemačka kancelarka, Angela Merkel, danas sa Putinom u telefonskom razgovoru postigli usaglašenje određenih stavova, a najvažniji zajednički stav sa kojim su izašli u javnost je taj da „Donbas mora imati specijalni pravni status u Ukrajini“ iz čega proizilazi da se može očekivati dugo najavljivani „pritisak na Kijev od strane Zapada“ u cilju završavanja „ukrajinske priče“.

Veoma je specifično što ovakvo „zajedništvo“ Putin, Oland i Merkelova demonstriraju u vreme održavanja samita u Varšavi. To zajedništvo je za SAD veliki udarac, jer postaje jasno da Amerika potpuno gubi uticaj u „ukrajinskom problemu“.

Gubitak uticaja u Ukrajini, Obama bi mogao pokušati da nadomesti paljenjem novih varnica, bez obzira na zajedničke interese u Siriji.

Varšavski samit će pokazati nedvosmisleno da li se Evropa postepeno udaljava od funkcije izvršavanja američkih planova u NATO alijansi.

Današnji potezi oba lidera svedoče da bi postojeće tenzije na relaciji Rusija-NATO mogle eskalirati i da bi posle varšavskog samita mogao biti otvoren proces događaja koji svet guraju na samu ivicu globalnog sukoba.

(Pravda)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *