ЗАОШТРАВА СЕ СУКОБ: Ердоган извређао Макрон као нико досад! ТУРСКИ АМБАСАДОР ХИТНО ПОЗВАН НА РАЗГОВОР

ZAOŠTRAVA SE SUKOB: Erdogan izvređao Makron kao niko dosad! TURSKI AMBASADOR HITNO POZVAN NA RAZGOVOR

29 novembra 2019

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao svog francuskog kolegu Emanuela Makrona poručivši mu da je on u stanju „moždane smrti“, koristeći izraz koji je francuski predsednik upotrebio da opiše NATO.

„Obraćam se iz Turske francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, i ponoviću NATO-u. Prvo ispitaj sopstvenu moždanu smrt. Takve izjave služe onima koji su, kao ti, u stanju moždane smrti“, rekao je Erdogan u Istanbulu.Erdoganove izjave usledile su posle jučerašnje kritike koju je Makron uputio Turskoj zbog ofanzive prošlog meseca u Siriji protiv kurdskih milicija koje podržavaju zapadne zemlje.

Erdoganove izjave pojačavaju napetost između Turske i NATO, čiji je Ankara član, uoči važnog samita Alijanse u Londonu iduće nedelje. Uoči samita najavljen je i sastanak Erdogana, Makrona, nemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Borisa Džonsona o Siriji.

Ankara je prošlog meseca izvršila ofanzivu na severoistoku Sirije a na meti su joj kurdski borci koje Turska smatra teroristima.

Zapadne zemlje kritikovale su tu operaciju i Makron je rekao u intervjuu za britanski list „Ekonomist“ početkom novembra da je ta jednostrana ofanziva deo simptoma koji ukazuju da je NATO „u stanju moždane smrti“.

Erdogan je rekao da je Makron još amater i da niko ne obraća pažnju na njega, i da treba to da ispravi.

„Kada treba da se razglasi nešto, ti znaš to dobro da uradiš. Ali, kad treba da platiš NATO-u novac koji mu duguješ – to je nešto drugo“, rekao je Erdogan.

On je rekao da je Makron toliko neiskusan da ne zna šta je borba protiv terorizma, i da su zato Žuti prsluci zaposeli Francusku.

„Gestikuliraj koliko hoćeš – na kraju ćeš uvideti osnovanost naše borbe protiv terorizma“, rekao je Erdogan.

Jelisejska palata: Turski ambasador u Parizu će biti pozvan na razgovor

Ambasador Turske u Francuskoj biće pozvan na razgovor kako bi objasnio izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je ocenio da njegov francuski kolega Emanuel Makron „u stanju moždane smrti“, saopštila je danas Jelisejska palata.

„To nije izjava, to je vređanje. Ambasador će biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova da to objasni“, naveo je Makronov ured.

(Beta)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kosovac says:

  I treba se Zapadnjacima obraćati jezikom koji oni odlično razumeju i koji često koriste. Neće ih to spustiti na zemlju, ali će im bar umanjiti ono njihovo gospodsko uobraženje. Plus, Makro je sorošoid II klase, nije mi jasno zašto ga Tajni toliko protežira.

  • Velika Metla says:

   Ja ovom turetu ama baš ništa ne verujem. A voleo bih čuti kakvo mišljenje ima ture po pitanju naci-nato-a? A tek koliko ne verujem zapadnjacima........,to je posebna priča.

   • Slobodanka says:

    Makron je u pravu kad kaže da je NATO u stanju moždane smrti. Time on nije rekao da je NATO mrtav, nego da njegov mozak slabi i ne funkcioniše, A Erdogan nema potrebu da pored direktnih pritisaka iz SAD da sada navuče na sebe i svoju zemlju još i povećane pritiske celog NATO-a. Moguće je da Erdogan svesno koketira sa NATO-om, a time i sa Nemačkom i ostalim EU državama, da bi njegova Turska mogla da nastavi ekonomsku saradnju sa Evropom i to bez novih prepreka.

   • Kosovac says:

    @ Velika Metla, …..Dobro je što Turetu ne veruješ, jer niko ne laže kao Ture, sve u oči gledajući te. Ali nema smisla da se ljutiš što je Ture uvredio Makroa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *