ZAOŠTRAVANJE SITUACIJE: Savet Evrope isključio Rusiju, Putin upozorio evropske predsednike da će smanjiti isporuku gasa

ZAOŠTRAVANJE SITUACIJE: Savet Evrope isključio Rusiju, Putin upozorio evropske predsednike da će smanjiti isporuku gasa

10 aprila 2014

Tan2014-4-10_152829340_7_620x0Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je danas rezoluciju o Rusiji, kojom je ruska delegacija lišila prava glasa i isključena iz svih rukovodećih organa u toj organizaciji do kraja godine, javio je Itar-Tas s, prenoseći i da ruska delegacija zbog ograničenja ovlašćenja hitno napušta prolećno zasedanje PS SE.

Rusija će, kako je rekao šef ruske delegacije i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Dume (donjeg doma parlamenta Rusije) Aleksej Puškov „razmotriti pitanje nastavka rada u PS SE“.

Za rezoluciju je glasalo 145 poslanika, 21 je bio protiv, a 22 se uzdržalo, navela je ruska agencija.

Parlamentarci SE podržali su izveštaj šefa komisije za monitoring, Štefana Štenaha, koji je predložio zaustavljanje na tzv. mekoj varijanti sankcija i delegacija Rusije liši prava glasa na sednicama PS SE do kraja godine, kao i da se njeni predstavnici isključe iz rukovodećih organa Skupštine (Biroa, Predsedničkog i Stalnog komiteta) i misije posmatrača na izborima.

Predlog o zamrzavanju članstva Rusije u PS SE, Britanca Roberta Vojtera, nije usvojen, navodi Itar-Tas s.
Oduzimanje ovlašćenja učinilo bi dijalog nemogućim, navedeno je u dokumentu.

U rezoluciji se po izveštaju Štenaha postupanje Rusije sa prisajedinjenjem Krima naziva „kršenjem međunarodnog prava“, što zaslužuje osudu.

U tekstu se kaže da „politički dijalog treba da bude najpreporučljiviji način za traženja kompromisa“ i da „povratka na stereotipe ‘hladnog rata’ ne treba da bude“.

Delegacija Rusije ocenila je sankcije kao nepravedne i nevažeće.

„Naš boravak ovde je dobrovoljan izbor, ali taj izbor može biti promenjen“, rekao je Puškov.

RUSI BOJKOTUJU SEDNICU O KRIMU

Ruska delegacija u Savetu Evrope bojkotovala je današnju sednicu Parlamentarne skupštine te organizacije na kojoj se raspravljalo o Krimu, javila je agencija AP.Parlamentarna skupština je raspravljala o mogućem kažnjavanju Rusije zbog situacije na Krimu suspenzijom prava glasanja ruskoj delegaciji i smenjivanjem njenih članova sa vodećih pozicija u telima Saveta Evrope.

AP navodi da se tri člana ruske delegacije, uključujući jednog poslanika Dume koji je obuhvaćen sankcijama Evropske unije i SAD, prijavilo za diskusiji pre odluke o bojkotu sednice.

Šef ruske delegacije Aleksej Puškov je na svom tviter nalogu napisao da je debata „farsa koja samo može da izazove odbojnost“.

Savet Evrope je najstarija evropska organizacija koja okuplja predstavnike 47 zemalja, a smatra se glavnim čuvarem ljudskih prava na kontinentu.

PUTIN: KRITIČNA SITUACIJA SA GASOM

Ruski predsednik Vladimir Putin obavestio je danas lidere evropskih zemalja o „kritičnoj situaciji“ u vezi sa dugom Ukrajine za ruski gas, kao i o potencijalnim posledicama takve situacije po tranzit gasa do Evrope, javlile su danas ruske novinske agencije.Putin je izrazio „ekstremnu zabrinutost oko situacije u vezi sa ukrajinskim dugom za gas, kao i u vezi sa isporukama gasa ka Evropskoj uniji“, javila je ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na Putinovog portparola, Dmitrija Peskova.

Za vreme cenovnog spora sa Ukrajinom, u zimu 2005-2006. godine, ruski Gasprom je prestao da isporučuje gas Ukrajini, što je za posledicu imalo smanjenje zaliha u evropskih zemljama koje primaju gas preko gasovoda koji prolaze kroz Ukrajinu.

Gasprom je nedavno saopštio da Ukrajina za isporučeni gas duguje 2,2 milijarde dolara, kao i da je probila krajnji rok za plaćanje martovskih isporuka gasa.

OJAČAVAJU NATO

Rusko ministarstvo inostranih poslova optužio je danas NATO da koristi krizu u Ukrajini da poveća svoje zahteve članicama i opravda svoje postojanje, okupljajući ih protiv izmišlenje (spoljne) pretnje.“Stalne optužbe protiv nas Rusije od generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena uveravaju nas da Alijansa pokušava da koristi krizu u Ukrajini da zbije svoje redove usred imaginarne spoljne pretnje po članice NATO-a i da ojača zahteve za Alijansu u 21-vom veku“, saopštilo je rusko ministarstvo, prenela je agencija Rojters.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miki says:

    Svakim danom sve vise Evroppa i njene institucije pokazuju sve vise svoje licemerje, za RUSIJU ovo nije ama bas nikakav problem a iz navedenog se vidi ko drma Evropom (anglosaksonci) zakleti neprijatelji RUSIJE i SRBIJE sto se mene tice RUSIJA do Jadranskog mora!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *