ЗАОШТРАВАЊЕ СИТУАЦИЈЕ НА ИСТОКУ: Тајван окренуо ракете ка Кини

ZAOŠTRAVANJE SITUACIJE NA ISTOKU: Tajvan okrenuo rakete ka Kini

10 avgusta 2018

TAJVAN je razmestio na zapadu ostrva nove krstareće rakete zemlja-zemlja koje su u stanju da gađaju i Šangaj i Hongkong.

Ovo je objavio vojni magazin Kanwa Defence Review na osnovu analize satelitskih snimaka i precizirao da se radi o raketama  kojima su na Zapadu dali oznaku Hsiung Feng 2E (HF-2E) čije kinesko ime se prevodi kao „Svirepi vetar“.Njihove lansirne rampe se nalaze u specijalno napravljenoj bazi – 50 kilometara zapadno ot Tajpeha.

Glavni urednik magazina, Andre Čan, reč je o raketama dometa do 1.500 kilometara sposobnim za precizne udare po vojnim bazama, atomskim centralama, strateškim skladištima  nafte, železničkim prugama, mostovima i tunelima u dubini kineske teritorije.

Vojni ekspert iz Singapura, Sun Đunping,ukazuje da „Svirepiu vetar“ u dobroj meri liči na američki Tomahawk i naglašava da Kina ima PVO/PRO koja može dobro da se nosi sa takvim krstarećim raketama.

„Svirepi vetar“ je dugačak 5,7metara,  a težak jednu tonu. Nosi 200 kilograma eksploziva.

Preciznost mu je +-12 metara.

Navodno Tajvan ima ambiciju da rasporedi  oko 300 takvih raketa.

Peking je izgubio kontrolu nad Tajvanom 1949-te.

U  periodu 2008-2016. došlo je do osetnog otopljavanja u odnosima, ali je nakon pobede na tajvanskim izborima Demokratske progresivne partije usledio korak nazak. Njena liderka Caj Inven je ubeđena protivnica zbližavanja sa Pekingom.

U svojstvu vrhovnog komandanta, zatražila je povećanje vojnog budžeta Tajvana za 2019-tu za 5,6 odsto, odnosno – njegovo dizanje na nivo 11,34 milijarde dolara.

KOMENTARI4 komentara

 1. DUSKO says:

  KINA NEK UPOTREBI NUKLEARNO ORUZJE I ZAVRSI PRICU SA TAJVANOM !!!

 2. Miraš says:

  Caj Inven je britanski djak, tamo je studirala ekonomiju. Po mentalitetu Tajpanci su sličniji Japancima, nego Kinezima. Kini će trebati vremena da pripitomi tog svog ostrvskog divljaka koji je značajno podložan uticajima sa Zapada.

 3. goran says:

  Kinezi ce ih izgaziti na svoj nacin, zivela Kina i kineski narod.

 4. goran says:

  Kina je jedina zemlja koja je bila na strani Srbije u vreme zverskog bombardovanja. Umesto da to pamte, Srbi se bacaju u narucje cionistickom agentu Putinu kojeg, ne poznavajuci rusku istoriju i tragiku, izjednacavaju sa Rusijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *