ЗАПАД ЋУТИ НА НАЦИЗАМ: КАТОЛИЧКИ КАРДИНАЛ одржао `блајбуршку мису“ и изједначио усташе са жртвама Јасеновца!

ZAPAD ĆUTI NA NACIZAM: KATOLIČKI KARDINAL održao `blajburšku misu“ i izjednačio ustaše sa žrtvama Jasenovca!

16 maja 2020

NADBISKUP Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je predvodio blajburšku misu u sarajevskoj katedrali Presvetoga Srca Isusova, rekao je da su se danas sabrali da „pokažu poštovanje i čuvaju sjećanje“.

„Biti prisutan i učestvovati na ovoj svetoj misi za žrtve Blajburškog polja ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše“, rekao je Puljić.Zvanično: misu su održali „povodom 75. obljetnice stradanja na Blajburškom Polju te Križnog puta hrvatskoga naroda“.

Navedeno je da je „u koncelebraciji bilo 18 svećenika predvođeni mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom vrhbosanskim koađutorom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH te fra Jozom Marinčićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene“.

On je naveo da se nijedan zločin ne može braniti i da onaj, ko se ne distancira od zločina, postaje učesnik u zločinu.

Puljić je dodao da se „historija ne gradi politizacijom i manipulacijom, nego na osnovu činjenica uvažavajući uzroke i posljedice“.

„Želimo da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja koji se javljaju pri sjećanju na žrtve. Sabrani smo u molitvi da pokažemo poštovanje i da čuvamo sjećanje“, rekao je Puljić.

Kardinal je u pozdravnom govoru istakao: “Misu prikazujemo za sve blajburške žrtve i za sve žrtve rata i poraća”.

Zahvalio se svima koji su se uključili u “zajedničku molitvu za tolike žrtve nasilja”.

U propovedi je naglasio da se biti prisutan i sudelovati u misi za „žrtve Blajburškog Polja i za sve žrtve mržnje“, ne može „bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše”.

U nastavku je rekao: „To je temeljni razlog zašto sam prihvatio u ime svih biskupa u hrvatskom narodu predslaviti misu molitvenog i vjerničkog spomena na 75 godina stradanja ovih žrtava našeg naroda i drugih žrtava. U prvom redu se želimo moliti, da nas ona pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja“.

Citirao je pripremljeni govor pape Jovana Pavla Drugog za nerealizovanu posetu Sarajevu 1994-te, u kojem se, između ostalog, kaže:”Sudbina mira ovisi ponajviše o ponovno nađenoj solidarnosti srdaca koja, nakon toliko krvi i mržnje, pretpostavlja hrabrost opraštanja.”

Puljić je ukazao na važnost poštovanja žrtava, ali – evo kako:

„Mi ne možemo zaboraviti svoje pokojne, bilo da su prirodnom smrću umrli, a pogotovo ako ih je mržnja ubila, kojima je na nečovječan način oduzet život. Tko izgubi poštivanje prema takvim žrtvama, pitamo se koje i kakve vrijednosti u sebi nosi? Bojim se živjeti s ljudima kojima ništa nije sveto ili koji su sposobni gaziti po tuđim svetinjama!“

Dakle: ni reči o ustašama, niti – da se i na Blajburškom Polju radilo uglavnom o ustašama.

Na drugi tas je, inače, stavio:

„Danas se spominjemo svih koji stradaše u logorima, planinama, dolinama i poljima od Blajburškog polja preko Dravograda i Maribora, Ogulina i Gospića, Jazovke i maceljskih šuma, Jasenovca i Gline, Kozare i Podgradaca, Križevaca i Bjelovara do Srijemske Mitrovice i Sarajeva, Foče i Zenice, Širokog Brijega i Mostara. U svoju molitvu uključujemo i sve stradalnike iz drugih gradova i sela“.Tako to kardinal Puljić, nema sumnje – uz saglasnost Vatikana: ustaše sa Blajburškog Polja su žrtve mržnje i jednako žrtve kao oni koje su do 1945-te pobili, kao oni koji su završili u Jasenovcu.

„Dan Europe“ u hrvatsko-katoličkom pakovanju!

Bjaburškoj misi je zbog aktuelnih mera restrikcije usled epidemije virusa korona i bezbednosnih razloga, prisustvovalo 20 lica, ne računajući sveštenike i hor.

Pokrovitelji mise bili su Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija i Počasni blajburški vod.

Katedralu su sve vreme mise obezbeđivali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

U završnoj akciji oslobađanja Jugoslavije od fašizma 11. maja 1945. godine 36. divizija Jugoslovenske armije zarobila je veliki broj ustaško-domobranskih snaga.

Predajom neprijateljske grupacije od oko 30.000 vojnika, najviše ustaša i domobrana, 15. maja 1945. konačno je bio završen Drugi svetski rat u Jugoslaviji.

Pred početak razbijanja SFR Jugoslavije, odnosno od 1990. godine do danas, u novoj hrvatskoj propagandi je iskonstruisan takozvani „Blajburški pokolj“ ustaša i domobrana, za koji nema dokaza.

Vest da će kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić služiti „misu za ubijene u Blajburgu“ prethodnih dana izazvala je burna i oštra reagovanja javnosti u BiH.

Centar Sarajeva, u blizini sarajevske katedrale, od jutros je blokiran za saobraćaj, a prisutan je i veći broj policajaca i specijalaca sa vozilima.

KOMENTARI3 komentara

  1. radmila says:

    Nista cudno. Osmjelio se i ustasa Puljic.

  2. Kulak says:

    Ne boli fratra tintara za žrtve ustaškog klanja u Jasenovcu.

  3. D says:

    Bojim se živjeti s ljudima kojima ništa nije sveto ili koji su sposobni gaziti po tuđim svetinjama!“ Pa zašto onda 75 godina gaze po Srpskim svetinjama!? I nikad nisu priznali zločine nad Srbima i svim ostalim narodima, nad kojima su počinili genocid u II svjetskom ratu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *