ЗАПАД ДЕЛЕ МИНУТИ ОД ОБЈАВЕ РАТА РУСИЈИ! Ако ЕУ призна Тихановску за председника Белорусије прећи ће црвену линију! НЕK НАМ БОГ ПОМОГНЕ!

ZAPAD DELE MINUTI OD OBJAVE RATA RUSIJI! Ako EU prizna Tihanovsku za predsednika Belorusije preći će crvenu liniju! NEK NAM BOG POMOGNE!

20 avgusta 2020

Najava mogućnosti da vođa beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, koja je na predsedničkim izborima dobila deset odsto podrške, bude proglašena novom predsednicom te zemlje, govori o tome da, u određenoj meri, prisustvujemo „venecuelizaciji“ političkih protesta u Belorusiji, kaže Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.Komentarišući demonstracije koje ne jenjavaju i najave koje su zapalile društvene mreže o mogućnosti da Tihanovsku, koja je nakon izbora pobegla u Litvaniju, opozicija proglasi predsednicom te zemlje, Proroković kaže da su evidentne sličnosti sa dešavanjima u Venecueli gde se, uprkos tome što je na izborima za predsednika izabran Nikolas Maduro, lider opozicije Huan Gvaido samoproglasio šefom države.

Venecuelizacija protesta u Belorusiji

– Međutim, da bismo mogli u potpunosti da povučemo paralelu sa dešavanjima u Venecueli moramo sačekati reakciju Evropske unije. Brisel je najavio održavanje video samita vezanog za Belorusiju, a u tim prvim najavama bilo je uočljivo da će oni, pre svega, minule predsedničke izbore proglasiti nelegitimnim, odnosno neće priznati Lukašenka za izabranog predsednika Belorusije. Sa druge strane, insistiraće na uvođenju sankcija svim ljudima unutar beloruskih vlasti koji su lojalni Lukašenku, što je pritisak na ljude u njegovoj administraciji da se ograde od predsednika ili ga se odreknu – smatra Proroković.

Kako navodi, ostaje da se vidi kako će se EU odrediti prema ovom novom detalju u razvoju dešavanja u Belorusiji, odnosno da li će u Briselu priznati Tihanovsku kao novu predsednicu.

– Ukoliko to učine mislim da će doći do mnogo veće krize od one koja je bila u Venecueli. Naime, geografska pozicija Belorusije je mnogo drugačija, to je evropska zemlja, članica određenih organizacija – ODKB-a, Evroazijskog ekonomskog saveza i Savezne države Rusije i Belorusije, pa takav čin Evropske unije može da proizvede brojne, vrlo konkretne posledice u međunarodnim odnosima. Pitanje je šta Svetlana Tihanovska hoće da postigne. Ako se samoproglasi da bi pojačala svoju političku poziciju, onda ćemo prisustvovati daljoj borbi na unutar političkom planu koja će potrajati. Međutim, ako tu odluku podrže EU i SAD, imaćemo veliki problem kontinentalnih razmera – kategoričan je Proroković.

On podseća da su Sjedinjene Američke Države, zajedno sa nizom drugih zapadnih zemalja, priznale samo one ambasadore koji su se usprotivili Nikolasu Maduru. U tom smislu, ukoliko bi se desilo da EU prizna Tihanovsku za predsednicu, članice Unije bi morale da pošalju kući sve one diplomate koje ostaju lojalne Lukašenku, a sam Lukašenko morao bi da odgovori recipročnom merom.

– To u praksi znači da se prekidaju politički odnosi između Minska i zapadnih zemalja. Lukašenko će onda, shodno sporazumima koje ima sa Rusijom, Kazahstanom, članicama ODKB-a i Evroazijskog ekonomskog saveza tražiti pomoć, pa ovo može da izađe na jedan vrlo kompleksan problem koji će biti teško rešiti – napominje naš sagovornik.

Dve struje unutar EU

Prema njegovim rečima, unutar Evropske unije postoje dve škole mišljenja, od kojih je jedna za što radikalnije poteze poput sankcija za Lukašenkove saradnike i delegitimizaciju samog predsednika.

– Druga škola mišljenja se zalaže za to da se ipak postupa opreznije i da se napravi nekakav dogovor ne samo Lukašenkom, već i sa Rusijom. Oni uzimaju u obzir da je Belorusija članica tih integracionih celina i da ovo može proizvesti neki „domino efekat“ između EU i Rusije, te da nije u igri samo režim u Minsku, već se mnogo krupnije teme „valjaju“ iza brda. Koja škola mišljenja će prevagnuti i šta će na kraju biti stav Unije najverovatnije ćemo videti u sredu ili četvrtak. Mislim da oni u tom pogledu još nemaju definisan stav jer su i njih, u velikoj meri, protesti u ovakvom obimu i intenzitetu iznenadili – objašnjava Proroković.Lukašenko je, primećuje Proroković, u ponedeljak predložio način za izlazak iz krize – ponudio je ustavne reforme na kojima opozicija insistira već deceniju, a nakon toga nove predsedničke i parlamentarne izbore.

– Mislim da bi takav pristup pomogao i da bi doveo do deeskalacije krize, ali je pitanje koliko sada ima želje kod opozicije i njihovih zapadnih sponzora da se ide ka smirivanju situacije. Naime, opozicija je za vikend izvela na ulice širom zemlje oko 200.000 ljudi, što su najveći protesti u istoriji Belorusije, pa je očigledno da su oni u ofanzivi i da im pozicija jača. Zato pretpostavljam da oni misle da u narednim danima mogu čak i da svrgnu Lukašenka – zaključuje Dušan Proroković.

Podsetimo, protesti u Belorusiji već sedam dana ne jenjavaju. Počeli su odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova.

(Sputnjik)

KOMENTARI18 komentara

 1. milorad3 says:

  "opozicija" u belorusiji je SLABA jer da us jaki ne bi ova lutkica u belim blejzerima otišla iz zemlje.Takodje pokušaj državnog udara organizovan od strane odredjenih gruap unutar EU je čist neprijateljski akt i vrlo lako može doći do otvorenog sukoba, lukašenko nije blesav što je podigao borbenu gotovost i razmestio trupe u borbeni raspored.A sada će verovatno uvesti vanredno stanje i blokirati bilo kakve pokušaje nasilnog preuzimanja vlasti putem ulice dok još ne izbistre gde su sve "aktivisti" posejani odakle pare i kod koga su smeštene..Belorusija nije ukrajina i lukašenko zajedno sa armijom i bezbednosnim strukturama uživa poverenje većine gradjana tamo i to ogromne većine.U ukrajini su igrali na nacionalističke i VERSKE sukobe koji već dugo postoje tamo ali u beloriusji toga NEMA.Svesno su rusi u beloriusiji itekako KO su im neprijatelji i prema čijim granicama treba da postave tenkove:)Ovo đto se dešava u mnosdku i naročito u prigraničnim zonema prema poljskoj je DUGO pripremano i moskva i minsk su sve vreme bili SVESNI tih priprema i pažljivo su ih pratili:)ZATO je razbijen vrh pučista PRE izbora a ne POSLE i zato sada žena od predvidjenog vrhovnog vodje koji je u zatvoru zbog DEVIZA za koje nije imao poreklo niti mogao da objasni ODAKLE MU glumi budućeg predsednika ali ona niej u stanju da to izvede, jer je prilično SULUDA teorija o njenoj POPULARNOSTI kada se ona nikada nije bavila politikom javno.Ona i nije mogla da dobije više od 10% REALNO lukašenko nije imaoo nikakvog razloga da namwešta izbore kada je već glavi dugo gajeni zapadni ovan za razbijanje vrata smešten u zatvor i to LEGITIMNO i DOKAZANO.ZAŠTO EU nije uvekla sankcije i "reagovala" kada su hapsili glavnog "opozicionog" političara muža buduće "preedsednice".Pa ZATO što mu je dokazan mafijaški finansijski kartel koji je vodio u tajnom finansiranju upravo ovih danas što skaču noževima i bombama na policiju, pa su morali da ĆUTE.Sem aok neće rat nema od ovoga NIŠTA a plaćenici i korisne budale će da zažale gorko zbog ove gluposti.Nije beloruisija srbija pa da svaka stoka može da se ispišava po narodu za strane pare nekažnjeno, i od toga pravi porodični biznis, ovi će da plate IZDAJU bilo rata ili ne.

 2. Gagi says:

  Nije ovo "kriza" vec rat. Ovo je napad na suverenu drzavu da prizna kapitulaciju i svoje drzavne resurse preda na upravljanje okupatoru. Malo je druga prica sto medju demonstrantima ima zabludelih i hipnotisanih nekim boljim zivotom i beskrajnom internacionalnom ljubavlju. Ko do sada nije bio u stanju da shvati sta se sve ispodesavalo istoku, ko je sve to u proslosti organizovao, nema mu pomoci i spasa. Ti zabludeli sinovi svoje drzave bi morali da dobiju motku po lobanji, da se malo rastrese mozak i da pocne da funkcionise. Da se slicno nije desilo Dostojevskom, da mu nisu raznim mukama "razdrmali" mozak, nikada nam ne bi ostavio u nasledje neponovljive misli. Hoce "majstori" da naprave vecu i bolju kucu od ove, da je lepse "srede" i da bude luksuznija, da se u njoj samo uziva bez nekog velikog rada i zalaganja, a ni ovu nisu stvorili oni vec im je neko drugi stvorio. Mentalne bolesnike i moralni olos treba tuci svim mogucim raspolozivim sredstvima, dovoljan je mali broj bolesnih ludaka da naprave haos u svetu, sto se u proslosti desavalo a evo vidimo to i danas.

 3. Rista says:

  Tačno. Ako opozicija uspe da sruši Lukašenka, Belorusi će zažaliti zauvek. To nam je svima jasno kao dan. Ali u Belorusiji je sve to mnogo iznad te posrane opozicije koja samo lomi Lukašenka na potpunu predaju Rusiji, što je on do sada uspešno izbegavao. Pitanje da li je to neki veliki uspeh, jer čim je malo počeo da manipuliše sa Zapadom, smestili mu proleće. Nije tačno ni da je Zapad platio 200 do 300 hiljada Belorusa, nego je tačno da ima par miliona Belorusa koji su se odazvali pozivu plaćenih vođa sa nekih 200 hiljada ljudi, što nije šala. Uopšte nije tačno da Lukašenko neće u istu državu sa Rusima, niti da on lično ima aspiracije da bude precednik nove države. To i nije moguće i to je njegova zadnja briga. On je vodio pregovore sa Putinom i videli smo njegovu ljutnju vrlo često i sankcije Rusije takođe, mada te sankcije nisu bile dalje od nafte i gasa. Šta niko od nas nije video kao problem, a što je ustvari glavni kamen spoticanja između Putina i Lukašenka, pa ako hoćete i Belorusa i Putina? Rusija ima oligarhe, kapitalistička je zemlja i prošla je period strahovite pljačke od strane oligarha i bivših komunističkih glavešina koji su izvukli nekoliko stotina milijardi dolara iz Rusije, a taj proces ni danas nije potpuno zaustavljen. Problem Lukašenka je baš taj pljačkaroški kapitalizam koji je jednostavno zakočio Rusiju. Oligarsi slabo ulažu, jako kradu. Zna Lukašenko da će Belorusi biti nezadovoljni i da mira neće biti iako nema kuda nego sa Rusijom. Znaju i svi Belorusi to, ali zna i opozicija. Beloruski narod će morati da prođe kroz tzv tranziciju i da rasturi svoja preduzeća čak i ako nastavi samo sa Rusijom. To je Lukašenko do sada izbegavao i to je ono što je najglavnije u odnosu te dve države. Možda ne u obimu kao u Srbiji ali svejedno, pojaviće se novi direktori-vlasnici i do mojega. To je malo složenija slika i od te slike strepe i Belorusi i Lukašenko podjednako. Zato se stvari u Belorusiji neće baš jednostavno srediti, čak i ako Lukašenko polomi opoziciju. Pa čak i ako se udruže sa Rusijom, to pitanje oligarhijske pljačke će biti stalni kamen spoticanja a Zapad će polako ubacivati "buve" Beloruskom narodu. Belorusija ima socijalističko zdravstveno osiguranje, penzije i invalidninu a to će nestati preko noći. Ni jedan vajni analitičar nije bio ni blizu da shvati gde je glavni problem i to gotovo nerešiv. Nastavite sami, da ne bih ja pisao disertacije.

  • Tata je sine says:

   Ako opozicija pobedi? Iz tako glupih pretpostavki pokušavaš da nađeš pametan odgovor? A no ispada sve gluplje i gluplje..

   • Rista says:

    A gde je tvoj stav? Nisu ti napisali a ti sam nemap pojma o čemu se radi. Majmune, piše "ako" a svi koji imaju osnovnu školu znaju da je opozicija ustvari CIJA MIJA. Moj komentar je o sasvim drugim stvarima a ne o pobedi opozicije. Ćuti i jedi banane. Lepši si. I ovo ti je zadnji put da ti odgovaram i da te potsetim da tvoj profesor već razmišlja da vrati pametnog ali naivnog zalivčića. Ti si mu taman do između nogu i znaš šta treba da mu radiš. Ali pošto si glup ko točak, da ti kažem. Možeš da mu popušiš. Ni za bota nisi.

  • Slobodanka says:

   Načela sam ja tu temu kod članka "VELIKI PREOKRET: Lukašenko doneo šokantnu odluku" od 17 avgusta. Tranzicija u Belorusiji ne mora da bude toliko bolna kao ranije u Rusiji, ali će je Belorusi ipak osetiti. Rusija se neće iživljavati nad Belorusijom te ponoviti sve svoje ranije greške i muke na stanovništvu Belorusije. Zatim Belorusija nije u ekonomskoj i socijalnoj krizi te u njoj se ne mora sprovoditi tranzicija na brzaka. Ipak to jeste prilično osetljiv problem i za predsednika i za vladu Belorusije ko god da bude na čelu te zemlje. A Zapad verovatno vidi Belorusiju kao poslednju socijalističku državu u Evropi koju još uvek nisu stigli da opljačkaju. Kakav peh, kakav peh. Poljska, Letonija i Litvanija su takodje rasprodale svoja preduzeća Zapadu, i nikad neće priznati koliko su u tome pogrešili, nego imali bi delimičnu kompenzaciju ako oni ali sada kao globalisti nastupe u Belorusiji. Da ne govorim o viševekovnim teritorijalnim pretenzijama Poljske i Litvanije prema Belorusiji. SAD i EU u poledjini vide ove operacije u Belorusiji kao mogućnost da oslabe Rusiju te sigurno ih podržavaju. Za SAD sukob izmedju EU i Rusije zbog Belorusije je idealan dogadjaj, jer ne vole približavanja izmedju Rusije i EU. Za večno pohlepnu EU to bi bilo širenje njenog uticaja i novo bogaćenje kroz pljačku Belorusije, ali prevladaće umerenija struja iz straha da im ne propadnu neki važni poslovi dirwktno sa Rusijom, zatim EU i Rusija imaju zajednički stav po pitanju nuklearnog sporazuma sa Iranom u čemu se suprotstavljaju SAD, itd. Opet će u EU prevladati interesi, ali to su krupniji interesi, te zato manje će spopadati Belorusiju.

   • Rista says:

    Naravno da će tranzicija, ili drugim rečima pljačka, biti bolna. Ona se zasniva na brzom stvaranju oligarha i brzom prelasku kapitala i vlasništva sa države na oligarhe, odnosno u osnovi je prevara, otimanje i pljačka. U međuvremenu taj kapital države se nemilosrdno smanjuje jer oligarsi treba da dobiju pogone i trgovine budzašto. Znači, obezvređivanje kapitala Belorusije. Usput, ima dosta direktora u Belorusiji koji već imaju pare na Zapadu i odliv budžeta Belorusije samo čeka da ga neki "direktor" zaskoči. To su zdravstveni i penzioni fondovi Belorusije. Sve smo mi to već gledali i u Srbiji i U rusiji i to je sigurno glavna prepreka za neki širi dogovor Lukašenka i Putina i biće smetnja čak i ako se udruže. Napisao sam da će to dati novi potstrek Zapadu da podbunjuje Beloruski narod a kasnije će imati sve više uspeha na tom polju. Posle masovnih otpuštanja radnika, obezvređivanja kapitala i uspona oligarha Belorusije, narod Belorusije će biti znatno ranjiviji a posao Zapada znatno lakši. Plodno polje. I ako dođe do udruživanja, sama tranzicija je neprirodna do zlaboga i narod Belorusije će biti izuzetno nezadovoljan. Na ulice neće izaći "samo" 200 hiljada Belorusa, nego mnogo više. Nije to kao pre 30 godina. Danas narod ima pred sobom i tuđa iskustva i zna jasno šta se događa. Nikako nije dobro u Belorusiji. Na sličan način su otrgli i Ukrajinu, mada su to dve različite države i situacije. Ostaje samo da se nadamo da će Putin i Lukašenko pronaći neko makar i klimavo rešenje, mada je teško naći bilo kakvo rešenje i opravdanje za "tranziciju". Tranzicija je obespravljivanje naroda. Ako to nije bilo jasno državama varšavskog pakta i Srbiji ranije, danas je potpuno jasno Belorusima. Dakle, Putin i Lukašenko ima da se dobro preznoje da bi nekako uspeli da se održe a šanse im nisu nešto velike, jer te šanse smanjuje samo državno uređenje Rusije koje je već blokiralo Putina. Nove kapitalističke države Varšavskog pakta nisu isto što i kapitalizam na Zapadu. S druge strane, ni kapitalizam Zapada više ne cveta kao nekad. Znaju Belorusi da će im biti isto i sa Zapadom, odnosno sa EU u ovom slučaju i zato će biti vrlo teško izbeći sve veće nezaodovoljstvo Belorusa. To Zapad vidi kao veliku šansu i koristiće je. Dakle, šta će Putin i Lukapenko uraditi, nemam pojma, ali situacija je takva da šta god urade neće biti dobro. Propast jedne solidne države sigurno neće proći bez nemira ali Belorusija ima vrlo ograničen izbor - Ili tranzicija sa Rusijom, ili sa EU. Nije baš neki izbor. Ako Luakšenko odbije i jedno i drugo, stižu sankcije i Rusije i EU. Rusija je kapitalistička država i tamo vladaju oligarsi. Putin drži vojsku ali ne i oligarhe. To su lopurde koje će samleti Belorusiju udruženi sa Miškovićima, kjekakvim Pacolijima i Bekovima Belorusije. Ako Putin i Lukašenko reše nerešivo, onda svaka čast. Udružiti jednu socijalističku državu sa oligarh državom, baš nije moguće bez sile a sila izaziva otpor. Zapad ima iskustva sa tim a ima i uspeha, ali Rusija nema. Kažem, nemam pojma kako će to rešiti.

    • Slobodanka says:

     Rusijom ne vladaju oligarsi nego Ruska Duma, zakon je u Parlamentu. Iz Ruske Dume potekli su Zakoni o kontrolnim paketima akcija i drugim merama kojima se ologarsi stavljaju pod kontrolu. Dakle loše odradjena tranzicija u Rusiji nije poništena, nego se koriguje državnim merama. Bitna razlika je da Belorusija danas nije u onakvoj krizi u kakvoj je bila Rusija tokom 90-tih godina. A ni Rusija više nije u takvoj krizi. To daje prednost nema potrebe za brzopletom i divljački odradjenom tranzicijom i za ponavljanje bolnih grešaka. Odnosno mogu se primeniti drugačija i bolja rešenja u slučaju Belorusije.

     • test01 says:

      Moracu da vas razocaran, volim Rusiju jer je to pravoslavni - slovenski narod, ALI Rusija je jos uvek OKUPIRANA drzava i jos uvek ne drze sve konce u rukama. Dokaza ima vise, od igranja kako Izraelci sviraju do KORONA predstave. Uocljivo je da u Rusiji postoji odredjena grupa ljudi koja radi za globaliste i njih Putin ne kontrolise nego oni jos uvek drmaju Dumom i Rusijom ! Sto se tice ovog novog Ustava Rusije - pa papir trpi sve. Kako se nas "predsednik globalista" ponasa prema Ustavu RS, kao prema toalet papiru.

  • doktrina soka says:

   Jedino si ti vidio 200,300 hiljada protestanata,a sto ona smizlica utece iz Belorusije kada ima nekoliko miliona pristalica,sto ne nastavise proteste? Prpa bato,nisu uspeli u prvom naletu sad je tropa.Ajde more,pa vec si mogao nauciti za 30g nesto o obojenim i inim revolucijama.A sto se tice ruskih oligarha njima su jaja svezana,Kodorkovski im je za primer,uzivajte u svojim milionima,ali zna se za svaki cent odakle je i kuda ide,ili ostajes bez svega a i glave. Dizertacija ti fula celi fudbalski teren.

  • test01 says:

   Zasluzio je nasu podrsku jer je jedini dosao u Beograd tokom agresije i divljanja zapada po Srbiji, i za jasan stav tokom Korona predstave (bio je svetla tacka na horizontu). Poceo je da se dodvorava zapadu i da prkosi Rusiji, sto je zapad shvatio kao signal da okupiraju Belorusiju. Bio sam tamo pre par godina, lepa zemlja koja je pocela da se oporavlja od teskog komunizma (ne moze to da se poredi sa YU). Nazalost narod je "OCARAN" zapadom i sta zapad predstavlja, zele promene i velike plate... SKupo ce to platiti ali tako to zapad radi, malo Holiwood malo obojena revolucija i onda kapitalizam - PLJACKA do gole koze!

 4. Kulak says:

  Opozicija u Belorusiji je slična onoj koja je postojala pre 2014.u Ukrajini.Njihov plan je isti:zabrana ruskog jezika i zahtev za ulazak u EU i NATO.Postoji i jedna značajna razlika.Na prostoru zapadne ukrajine je u 2.svetskom ratu postojao jaki banderovski neonacistički pokret,dok toga na prostoru Belorusije nije bilo.Belorusi su bili antifašisti.Zato će Belorusija za Amere biti tvrd orah.

 5. VRSK says:

  Samo hapšenja i represije nad nelojalnim i podizanje životnog standarda u državi sa postepenim odlaskom sa vlasti predsednika Lukašenka. Na njegovo mesto dovesti u napred pripremljenog kandidata,i izvršiti promenu kao izmedju Jeljcina i Putina. Evropi i svetu ne dozvoliti nikakvo mešanje oni nikada nisu bili merodavni i uzrok su svim krizama i nesrećama u svetu. Ovo je ujedno još jedan udar na pravoslavlje kao i udar na Kosovu,Crnoj Gori,Ukrajini i svim državama koje su pravoslavne i slave Božić 7 januara!

 6. padre says:

  Dve struje u EU, jedna se usere, a druga upiša, kad jim Ameri dreknu!

 7. Zorana says:

  Ne cudi nas ponasanje zapada i njhova podrska nekom prozapadnom kandidatu. Je l tako. Ali mnogi jos nisu ni primetili, a kamoli dosli do cudjenja, a TEK da se naviknu na ponasanje Rusije. Je l ne vidite da Rusija nikad ne podrzi nijednog kandidata neke zemlje koji bi bio proruski borac za demokratiju i slobodu. Ne samo da nece ni ove od 10% da podrzi, nego Rusi nikog ne podrzavaju. Ah da, jedino su podzali globalistickog namesnika ucica ciji su huligani u civilu i mafija u redovima policje tukli srpski narod patrotske orijentacije, jer su se eto drznuli ustati protiv fasizma i krsenja ustava i SVIH gradjanskih prava. Sta vam to govori o prioritetima kremaljskih biznismena.

  • Milan says:

   Ti očekuješ da Rusija naspram Zapada postavi se kao slika u ogledalu. Što radi lik pred ogledalom (Zapad) tako da mu odgovori i lik iz ogledala (Rusija). Rusija baš to neće jer ima svoj autentičan put i viševekovno iskustvo upravljanja državom. Da li si ti svesna koliku si kakažu napisala: "proruski borac za demokratiju i slobodu"?

 8. Za Srbiju says:

  Objavite ko je muž ove Tihanovske, sa kojim ima troje dece, pa da onda shvatimo zašto ova beloruskinja podržava otimačinu naše južne pokrajine i šiptarske teroriste. Kao i jedan od razloga dobijanja podrške sa zapada. Osim toga, nije se ona bavila politikom, već on. Lukašenko ga stavio iza brave, sa punim pravom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *