ЗАПАД ФРУСТРИРАН И БЕСАН: Зашто Срби и даље воле Русију!

ZAPAD FRUSTRIRAN I BESAN: Zašto Srbi i dalje vole Rusiju!

20 aprila 2016

delije-rusija-pilot-rumancev 67Najnovija analiza Evropskog saveta za spoljne poslove, sa sedištem u Londonu, o sve većem uticaju Rusije na Zapadni Balkan je tek delimično tačna, smatra analitičar Dragomir Anđelković. Zapad, prema njegovim rečima, tu nema šta novo da ponudi.

Rusija je, kaže on, uvek imala, makar u srpskom delu tog takozvanog Zapadnog Balkana, ogromne simpatije i ogroman moralni uticaj, tako da ona na neki institucionalan način nije morala previše ni da radi na tom uticaju.

Anđelković smatra da je analiza Saveta pre poziv evropskim i američkim strukturama da pojačaju propagandu i pritisak na zapadnobalkanske zemlje, nego da urade nešto pozitivno. Do sada su, dodao je, mogli mnogo toga pozitivnog da urade, a nisu.

„Sada kada se Rusija malo aktivirala, Zapad se plaši da će se klatno potpuno pomeriti na rusku stranu. Naprosto, Rusiji je, zbog podrške koju ima u narodu, za jačanje svog uticaja dovoljno da uloži 100 puta manje nego što to mora da uradi Zapad“, rekao je Anđelković za Sputnjik.

On je, pritom, dodao da Rusija na Balkanu ne radi ništa agresivno, niti nešto što bi ga destabilizovalo. Moskva se drži parole — Balkan balkanskim narodima, za razliku od Zapada koji, kako kaže, pokušava da dominira ovdašnjim prostorom i da odlučuje u ime njegovih naroda.

Na ocenu Evropskog saveta za spoljne poslove da je stvaranje „kritične mase proruskih snaga pomoglo Moskvi da ostvari ciljeve — zaustavljanje stabilizacije i demokratizacije Balkana i smanjenje privlačnosti evrointegracija“, Anđelković kaže da je situacija, zapravo, suprotna tome.

„Ovde se radi o praznim frazama izrečenim na račun Rusije, gde se menjaju teze. Zapravo, Zapad je onaj koji ovde destabiliše stvari i meša se u sve, a Rusija samo pokušava da građani balkanskih zemalja demokratskim putem budu gospodari u svojoj zemlji“, zaključio je Anđelković.

Na pitanje da li posle objavljivanja analize očekuje neke konkretne poteze Zapada na Balkanu, Anđelković ne vidi šta bi oni to još mogli da preduzmu.

„Zapad je već dosta toga preduzeo, kontrolišu veliki deo medija, imaju veliki broj nevladinih organizacija, organizuju po svojoj želji ’narandžaste‘ revolucije, kao što sad pokušavaju u Makedoniji. Znači, oni već sad rade sve što mogu kako bi ojačali svoj uticaj. Ja ne vidim šta bi oni mogli više osim da vojno intervenišu, a prošla su vremena za nešto tako. Zato mislim da su to prazne priče“, naveo je Anđelković.

Po njegovoj oceni, Zapad sve što može radi, i to na krajnje agresivan i nedemokratski način, a rezultatima nije zadovoljan jer, kako napominje, zaboravljaju faktor — simpatija naroda.

„Nemoguće je nekoga bajonetima i propagandom naterati da vas voli. Ljubav ne može da se kupi i Zapad je frustriran što mu napori ne uspevaju“, zaključio je Anđelković.

(Sputnik)

KOMENTARI15 komentara

 1. Batina says:

  Volimo Ruse pa sta, mi smo mali Rusi a oni su veliki Srbi pravoslavni. Neka nestanu unijati.

 2. Lajla says:

  Ako neko u Srbiji voli zapad sa NATO perjanicom na celu,i da Rusija ne postoji.Taj nije totalno normalan ili pati od totalne amnezije uzrokovane besomucnim sankcijama i bombardovanje, i ubijanjem SRPSKIH gradana i devastiranjem drzave SRJ. Dabogda im se seme zatrlo.

 3. Pozuri polako says:

  Cesto se na sajtovima, kada je tema odnosi s Rusijom, javljaju oni koji nikako da razumeju. Sarkasticno uocavaju,pa kazu,- volite Rusiju ali idete u Nemacku na rad i zarade u EURima, zasto ne idete u Rusiju da radite za rublje??! Neverovatna plitkoca Evrojunijatskih botova!! Idem tamo gde mogu da zaradim lovu, ali Rusiju volim ne zbog love, vec zbog ljubavi, naseg zajednickog Cara Vladimira Vladimirovica,bogatog i nepreglednog prostranstva,istorijski isprepletenih veza,nadanute himne od koje srce zatreperi.Rusija se nepresusno obozava i voli, kao bogati i raskosni nadolazeci vodeni tok.

 4. SRBIN says:

  PORUKA PRED IZBORE – SISTEM TE LAŽE: Poslušajte najnoviji hit BEOGRADSKOG SINDIKATA -a (VIDEO) Proslavljena rep grupa „Beogradski sindikat“ izbacila je najnoviji spot sa pesmom „Sistem te laže“. Među “zvedama“ spota su se našli brojni svetski lideri, predstavnici domaće vlasti i opozicije, a sama pesma je po svemu sudeći poruka glasačima za sledeće izbore. Pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=hkSzmPnzF-o

 5. milutin popovic says:

  Kad će zapad da shvati da je i Rusija Evropa i da bi bilo bolje da to što pre prihvati kao što je nekada savetovao De Gol.Ovako, ostaće zanavek nemačka kolonija jer kad Amerika jednom stavi šapu na neku zemlju , bez krvi i mača odatle ne izlazi na vjeki vjekov.Ujedinjena Evropa od URALA do Lamanša, znači svet bezbedan od daljih destrukcija i pretnji uništenja ukupne civilizacije

 6. Stanko says:

  Da, trebam da volim te koji su nas bombardovali,Rusi,Rusi i jos jednom Rusija

 7. Griffin says:

  80% Grka je bukvalno proruski nastrojena,kao da nisu u NATO itd. Sto Srbi ne bi bili?

 8. goya says:

  Pored Srbske zastave kod mene kući stoji i Ruska zastava.

 9. QQ-LELE says:

  Ljubav na silu je silovanje. A nas zabad siluje vec dva veka

 10. DRAGANešković says:

  Polu nepismen taj zapadni svet, ne mogu da razumeju niti da svate da je Ruski narod i Srpski narod jedan narod, njihov izvor je istovetan. I to nemože dovesti u pitanje niti ni sama "smrt". Život ovih naroda svakog dana, svakog sata, svake sekunde potvrđuje da su iz izvora istovetnog, da su jedno!

 11. oko says:

  ko pita narod koga voli zapad ima vladu srbije koja voli nato pakt i hrvate i postuje albance tito sedi u skupstini srbije jos to srbi ne vide srbija je zapadna sva

 12. Lucky says:

  Briga nas što ste frustrirani i besni. I još se pitate zašto više volimo Rusiju? Imamo dosta razloga, evo nekoliko: - Amerika i Velika Britanija su na konferenciji Velike trojice u Teheranu 1943. godine Jugoslaviju i Srbiju a time i srpski narod prepustili SSSR-u i njihovim pristalicama u Jugoslaviji (komunistima sa Titom na čelu); - Srpski narod se u oba svetska rata borio na strani zapadnih demokratija, uslovno na strani progresa i pravde a dočekali smo da nam iste te "demokratske" zemlje 1999. godine uzvrate bombardovanjem; - Pripadnici JVuO (ravnogorskog, četničkog pokreta) su 1944. godine sa improvizovanog aerodroma kod Pranjana spasili Nemcima ispred nosa preko 500 američkih pilota oborenih iznad Jugoslavije; - Isti ti "saveznici" su tokom 1944. godine u operaciji nazvanoj "Nedelja pacova" bombardovali više srpskih gradova na Titov zahtev jer je Srbija podržavala Dražu a ne komunizam i Tita; I mnogo još razloga mogu da navedem zašto više volimo Rusiju mada treba istaći činjenicu da je i sam Ruski narod dugo bio zatočenik komunizma i komunista i slava Bogu tog zla su se oslobodili. Bilo je situacija u prošlosti kada su se i Rusi pomalo ogrešili o Srbe ali su toliko puta dali dokaza u svoje bratstvo i često puta nam pomogli. Svakome će Bog suditi pa i istom tom licemernom Zapadu.

 13. Apostol says:

  Nikad vise srpski narod nece voljeti fasisticki zapad na celu Engleske I Amerike. Te dvije drzave su izmislili fasizam. Hitler bi se postidijo sta ova fasisticka govna rade.

 14. sotir says:

  Ubit' ćemo,zaklat' ćemo da amer nepostoji...

 15. Mirko says:

  PORUKA ZA SVE LJUDE NA SVIJETU...JER SVI SU SAGREŠILI I LIŠENI SU SLAVE BOŽJE I BEZ SVOJE ZASLUGE SU OPRAVDAVDANI MILOŠĆU NJEGOVOM I OTKUPOM,KOJI JE U ISUSU HRISTU.ISUS HRIST JE DOŠAO NA SVIJET DA SPASI GREŠNIKE OD KOJIH SAM PRVI JA.JER BOG TAKO ZAVOLJE SVIJET DA JE DAO I SVOG JEDINOROĐENOG SINA DA KO GOD VJERUJE U NJEGA NE PROPADNE,NEGO DA IMA ŽIVOT VJEČNI. JER BOG TAKO ZAVOLJE SVIJET DA JE DAO I SVOG JEDINOROĐENOG SINA DA KO GOD U NJEGA VJERUJE NE PROPADNE,NEGO DA IMA ŽIVOT VJEČNI.HRIST UMRE ZA GREHE NAŠE,BI UKOPAN I USKRSNU TREĆI DAN...AKO SE KO NANOVO NE RODI,NE MOŽE VIDETI KRALJEVSTVA BOŽJEGA.PLATA ZA GREH JE SMRT,A DAR BOŽJI JE ŽIVOT VJEČNI U ISUSU HRISTU.I KO GOD SE NE NAĐE ZAPISAN U KNJIZI ŽIVOTA BI BAČEN U JEZERO OGNJENO.POKAJTE SE,JER SE PRIBLIŽI KRALJEVSTVO NEBESKO.DANAS JE DAN SPASENJA.- BIBLIJA..ISUS TE VOLI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *