ЗАПАД ГУБИ ТРКУ, па оптужио РУСИЈУ да им краде вакцину против КОРОНАВИРУСА

ZAPAD GUBI TRKU, pa optužio RUSIJU da im krade vakcinu protiv KORONAVIRUSA

18 jula 2020

BEZBEDNOSNI zvaničnici saopštili su da hakeri povezani sa ruskim obaveštajnim službama aktivno pokušavaju da ukradu informacije timova istraživača koji rade na stvaranju koronavirusnih vakcina u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Kanadi.

Pol Čičester, direktor operacija u britanskom Nacionalnom centru za sajber bezbednost (NCSC), rekao je da hakeri pokreću „očajničke napade na one koji rade vitalni posao u borbi protiv pandemije koronavirusa».Britanci su apelovali na organizacije koje rade na vakcinama i antivirusima da „brane svoje mreže“, rekao je Čičester u izjavi.

Britanska agencija za kibernetičku bezbednost, pored Agencije za nacionalnu bezbednost u Sjedinjenim Državama, saopštila je da je grupa pod nazivom APT29, takođe poznata i kao „vojvode“ ili „udoban medved“, ​​ciljala britanske, američke i kanadske organizacije za istraživanje i razvoj vakcina.

Britanski zvaničnici rekli su da postoji 95 odsto sigurnosti da je APT29 deo ruskih obaveštajnih službi. Američki i kanadski stručnjaci su se složili.

„APT29 ima dugu istoriju ciljanja vladinih, diplomatskih, tink-tank, zdravstvenih i energetskih organizacija radi dobijanja obaveštajnih podataka, tako da ohrabrujemo sve da ozbiljno shvate ovu pretnju i primene mere zaštite koje su iznete u savetima“, izjavila je En Nojberger, direktor kibernetičke bezbednosti za Agencija za nacionalnu bezbednost SAD.

Velika verovatnoća je da je grupa pokušavala da prikupi informacije o razvoju vakcine ili izučavanju samog virusa, saopštila je britanska Služba za spoljnu i komonvelt zajednicu.

Rusko špijuniranje je u toku protiv britanskih, američkih i kanadskih stručnjaka za sajber koji rade na odbrani laboratorija i podataka o istraživanjima, prema vladinom štabu za komunikacije, obično poznatom kao GCHK, britanska obaveštajna i bezbednosna grana.

„Potpuno je neprihvatljivo da ruske obaveštajne službe ciljaju one koji rade na suzbijanju pandemije koronavirusa“, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Raab.

Kanadsko ministarstvo bezbednosti  komunikacija tvrdi da napadi „služe da ometaju napore u reagovanju u vreme kada stručnjacima zdravstvene zaštite i medicinskim istraživačima trebaju svi raspoloživi resursi za pomoć u borbi protiv pandemije“.

Agencija je u maju saopštila da je „gotovo izvesno“ da su akteri koje je sponzorisala država „pomerali fokus“ ​​tokom pandemije i da je kanadska intelektualna svojina za njih „vredna meta“.

Kasnije je rečeno da istražuje moguće kršenje bezbednosti u kanadskim organizacijama koje rade na istraživanjima vezanim za koronavirus, ali nije navelo da li su navodna kršenja sponzorisana od države.

„Videli smo neke kompromise u istraživačkim organizacijama kojima pomažemo“, rekao je Skot Džons, šef sajber centra za bezbednosnu komunikaciju u parlamentarnom odboru. „Nastavljamo sa istraživanjem šta je uzrok tih napada.“

Zvaničnici britanske, kanadske i američke obaveštajne službe nisu otkrili šta bi moglo biti ukradeno. Ali tvrde da namera postoji.

U nedavnim napadima na programere vakcina, ruska hakerska grupa skenirala je IP adrese računara u vlasništvu organizacija, a zatim rasporedila zlonamerni softver kako bi pokušala da im pristupi, rekli su britanski zvaničnici. U nekim slučajevima, hakeri su koristili prilagođeni zlonamerni softver poznat kao „VelMes“ i „VelMejl“ da bi izveli dalje operacije na sistemu žrtve, rekli su.

Svetska zdravstvena organizacija izveštava da se radi na više od 160 vakcina, da su na 23 započela klinička ispitivanja na ljudima, uključujući vrhunske kandidate koje su razvili akademici, nacionalne laboratorije i farmaceutske kompanije u Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Rusija razvija 26 vakcina, izjavila je u sredu ruska potpredsednica vlade Tatjana Golikova, ali samo dve su u fazi kliničkih ispitivanja.

Višemesečna provera nad 38 osoba za jednu od vakcina zaključena je ove sedmice, a Kiril Dmitriev, šef ruskog Fonda za direktna ulaganja, državnog Fonda za nacionalno blagostanje, rekao je novinarima da će uslediti veće provere – na nekoliko hiljada ljudi biti u avgustu.

„Mi ćemo proizvesti 30 miliona doza vakcine u Rusiji, ili 50 miliona ako je potrebno, što znači da bi Rusija mogla da završi vakcinaciju početkom sledeće godine“, rekao je Dmitriev.

Uprkos vlastitim naporima, Rusi varaju, kažu zapadni sajber stručnjaci.

„Apsolutno ne sumnjam da bi, ukoliko postoji i najmanja verovatnoća da ga ukradu, Rusi to učinili“, rekao je Džonatan Ejl, međunarodni direktor Instituta Rojal Junajted Servis, londonskog istraživačkog centra.

„Gospodin Putin nije imao dobru pandemiju», rekao je Ejl, prepustio je upravljanje njome regionalnim vlastima kako bi pokušao da izbegne odgovornost. Nigde ga se nije videlo. Podacima o brojevima umrlih očito se manipuliše».

Ruski hakeri iz APT29 dobro su poznati sajber stručnjacima. Grupa je bila jedan od dva ruska obaveštajna centra koji su tokom američke predsedničke kampanje 2016. hakovali servere Demokratskog nacionalnog komiteta.

Američki obaveštajni zvaničnici kažu da je APT29 deo SVR-a, ruskog ekvivalenta CIA-e. Taj se odeljak infiltrirao u DNC servere u leto 2015. godine, mnogo meseci pre nego što je to učinila ruska vojna špijunska agencija GRU, rekli su istražitelji.

„Oni tiho kradu informacije, a ako vas pogode, to možda nikada nećete znati“, rekao je Džon Haltkvist, direktor obaveštajnih analiza firme za sajber-bezbednost Fajer Aj. „Neće to biti neki napad, curenje ili destruktivna operacija. Govorimo o tihoj akciji prikupljanja obaveštajnih podataka u kojoj Rusija koristi istraživanja drugih da bi poboljšala svoje».

Navodi o ruskom špijuniranju istraživača virusa dolaze dva meseca nakon što su FBI i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost upozorili da i Kina cilja na rezultate istraživanja kovid-19 i da bi laboratorija za zdravstvo, farmaciju i istraživanja trebalo da preduzme korake za zaštitu svojih sistema.

„Najvažnije što treba imati na umu je da Rusija nije sama“, rekao je Haltkvist. „Ovo je egzistencijalna pretnja gotovo svakoj vladi na zemlji, a za Rusiju, Kinu i Iran, možemo očekivati da su ogromni resursi preusmereni iz drugih zadataka radi fokusiranja na krađu istraživanja.“

Američki zvaničnici kažu da želja za geopolitičkim uticajem takođe pokreće akcije naroda.

„Uhvaćen u prikrivanju epidemije koronavirusa, Peking je očajan zbog javnih odnosa i nada se da će moći tražiti kredit za bilo kakve medicinske provale“, rekao je američki državni tužilac Vilijam Bar u četvrtak u govoru u Mičigenu.

A Džon Demers, pomoćnik državnog tužioca za nacionalnu bezbednost, rekao je ranije ove godine: „Šta god da stvore istraživačke laboratorije zemlje ili kompanije, taj uspeh će imati značajnu geopolitičku dimenziju.“

Prošle nedelje je direktor FBI, Kristofer A. Rej, rekao da je „nije neobično“ videti „sajber aktivnost“  u Kini ubrzo pošto farmaceutska kompanija ili istraživačka institucija objave obećavajuća istraživanja vakcine. „To je ponekad gotovo sutradan“, rekao je.

Britanski ministar spoljnih poslova rekao je u četvrtak parlamentarnom komitetu za obaveštajne podatke da su „ruski akteri“ želeli da se mešaju u opšte izbore Ujedinjenog Kraljevstva 2019. godine tako što su nabavili neobjavljene dokumente koji se koriste u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Država i Britanije, a zatim postavili te materijale na socijalnim mrežama.

„Osetljivi vladini dokumenti koji se odnose na Sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i SAD bili su nezakonito nabavljeni pre Opštih izbora 2019. godine i distribuirani putem društvene medijske platforme Redit“, rekao je Raab u pisanoj izjavi parlamentu. Ministar spoljnih poslova je dodao: „Gotovo je sigurno da su ruski akteri želeli da se mešaju u Opšte izbore 2019. godine internetskim plasiranjem nezakonito dobijenih vladinih dokumenata.“

Moskva je optužbe za izborno mešanje nazvala „neosnovanim“. „Britanska administracija ponovo pravi istu antirusku grešku i na taj način ne samo dodatno potkopava bilateralne odnose sa Moskvom, već i sopstveni autoritet“, rekao je Leonid Slucki, šef Odbora za spoljne poslove Državne Dume RF.

„Raab ponovo koristi frazu ‘vrlo verovatno’ “, rekao je Slucki. „Odnosno, ponovo se pokreće krivični slučaj na osnovu„ vrlo verovatnog “, u nedostatku konkretnih dokaza, što šef Forin ofisa priznaje. Šta se dogodilo s pretpostavkom nevinosti? Gde su dokazi?“

Nakon što su se trgovinski dokumenti pojavili na mreži, opoziciona Laburistička stranka i njen lider Džeremi Korbin, koji su optužili premijera Borisa Džonsona i njegovu Konzervativnu stranku, koristili su ih na mreži u decembru 2019. godine da se pripremaju za „rasprodaju“ dragocenog pristupa nacionalnom zdravstvu što bi dila usluga američkim kompanijama.

Optužbe su u to vreme bile „prekidač“, ali nisu promenile ishod: Džonson je pobedio na izborima bez obzira na klizišta.

Izveštaj sa mnogo zakašnjenja u vezi sa navodima o širem ruskom uplitanju u britansku demokratiju treba da bude objavljen sledeće nedelje.

Nakashima and Taylor reported from Washington. Isabelle Khurshudyan in Moscow, Amanda Coletta in Toronto and Karla Adam in London contributed to this report.

(The Washington Post: original)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Lopovi se zale da ih je neko pokrao. Eh, truli Zapadnjaci, gde ce vam dusa?

  2. v bucks generator says:

    Please let me know if you're looking for a writer for your site. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Regards!|

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *