ЗАПАД ИМА ПЛАН ЗА СРБЕ – „да удари брат на брата“

ZAPAD IMA PLAN ZA SRBE – „da udari brat na brata“

13 septembra 2017

Čini se da Zapad i politički krugovi koncentrisani oko Sarajeva pokušavaju da pre izbora otmu vlast u RS kako bi sprečili dalje jačanje RS ali i potencijalno jače zbližavanje sa Srbijom. Nažalost, ispostavilo se da je nabolji recept nesloga među Srbima.

Šta se iza brada valja? Samo nekoliko dana pošto su u Beogradu Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najavili da bi Deklaracija o opstanku srpske nacije mogla da se u novembru nađe pred poslanicima parlamenata Srbije i RS, jer je tim za njenu izradu uveliko formiran, u parlamentu RS opozicija je blokirala rad ove institucije.

Povod je, navodno, bilo to što na dnevni red nije stavljen Konsolidovan revizorski izveštaj o izvršenju budžeta Srpske za 2016. godine, koji je Odbor za finansije skinuo sa dnevnog reda sednice na koju predstavnici opozicije nisu ni došli.

Stvari se nisu popravile ni jutros, jer su opozicioni poslanici fizički onemogućili da se održi nova sednica pošto su zaseli na mesta na kojima treba da sede predsedavajući Skupštini. Sednica se ipak nastavila, ali bez opozicionih poslanika jer im je izrečena mera zabrane zbog blokade parlamenta. U međuvremenu, dnevni red je izmenjen i sporni izveštaj je ponovo uvršćen, ali opozicija i dalje najavaljuje opstrukciju parlamenta.

Dakle, u momentu kada je RS bukvalno sa svih strana pod pritiskom, umesto jedinstva, opozicija iz redova Srba je krenula đonom na postojeću vlast u RS. Koji je razlog za tako nešto?

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomora veruje da za ovakav razvoj događaja i vlast i opozicija snose deo odgovornosti, ali naglašava da je vlast gestom vraćanja spornog akta spustila loptu, dok se za opoziciju to ne može reći.

„Dakle, sada je na potezu opozicija. Ako ne prihvate ovu ponudu, onda oni imaju zadatak da do kraja sruše politički sistem RS, zapravo da sruše institucije Srpske!“, navodi on.

Naš sagovornik napominje da RS ima zaštitu Rusije i Srbije, ali i da u ovom trenutku ima zaista velikih problema sa opozicionim „Savezom za promene“ koji očigledno neke stvari radi po nalogu svojih mentora iz velikih ambasada i iz Saveta ministara BiH. Naš sagovornik dodaje i da sve to dolazi iz pravca Sarajeva, a da je cilj da se nestabilna situacija iz glavnog grada BiH prenese i u Banjaluku.

„Ono što pada u oči gledano na nivou cele BiH jeste da je na delu potpuni raspad koalicione većine, raspad političkog sistema u Sarajevu na nivou BiH, i u savetu Ministara i u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Slična je situacija i u Federalnom parlamentu i federalnoj vladi, jer ona tri godine nije konstituisana pošto fale tri srpska ministra. Nije konstituisano Veće naroda jer nedostaju srpski delegati. Očigledno je cilj da se ta kriza prenese i na jedini stabilan deo BiH, a to je RS. To naravno daje opravdanje tvrdnjama da su strani mentori dali nalog „Savezu za promene“ da naprave haos u parlamentu RS. No, da li je to tako, teško je dokazati“, napominje naš sagovornik, dodajući da ovakve stvari mogu biti veoma opasne posebno zbog činjenice da su iduće godine opšti izbori u BiH, što znači da su sva moguća scenarija na stolu.

Šta će se sve desiti, videće se u narednim mesecima, naročito jer svi najavljuju da će do kraja godine predložiti svoje kandidate za najviše funkcije vlasti u RS. Srpska može samo da opstane ako i jedna i druga strana napravi korak nazad.

Vlast u RS nije samo učinila ustupak zarad mira u ovom segmentu, već je Dodikova stranka najavila i da će referendum o statusu RS koji je bio planiran za iduću godinu, biti odložen kako se ne bi dodano uzburkale strasti. Opozicija, s druge strane, zasad ne pokazuje sklonost ka smirivanju situacije.

Zbog dešavanja u Parlamentu RS oglasilo se i Udruženje građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske, koje je upozorilo da stranke koje čine „Savez za promjene“ nastoje da izazovu haos i nestabilnost u Srpskoj, kako bi došlo do eventualne intervencije međunarodne zajednice koja bi im omogućila dolazak na vlast.

Predsednik ovog udruženja Vojin Pavlović naveo da „mentori i mecene iz Sarajeva i sa Zapada“ gube strpljenje, što unosi dodatnu nervozu među opozicione poslanike, jer nisu opravdali veliku pomoć koja im je pružana za „razbijanje institucija Srpske“ i izrazili punu podršku vladajućoj većini.

(Sputnik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Batina says:

  Mile, pazi kod koga ides I sa kim se druzis.

 2. Zaharije Serak says:

  Govoriti o R.S. kao "stabilnom " djelu Bosne je vise nego smjesno,da nije zalosno.Ekonomski upropastena R.S. sa bankarskim sistemom koga nema,fabrika kojih nema,zeljeznice koje nema,sve Titino se jos uvijek trosi,ama bas nista ne funkcionira i sada optuzivati Sarajevo je jadno i zalosno.Samo jos da kazete da je gos.Dodik "ugrozen " od eventualnog pocetka razotkrivanja pljacki i sve je receno.Naravno,ako necemo u 5 deka sto se kaze i u mome Sarajevu i ovi "drugi " su tu negdje.Isto se trosi Titino,ali eto ne moze ni to toliko dugo.Otrjeznjenje ce biti i na jednoj i na drugoj strani.Nema vise kompanija:"Energoinvest,Famos,Tas,Sipad,Hidrogradnja,Cajevac,Unis,Krivaja,Agrokomerc........I da ne nabrajamo.Naravno da je bilo zavisti jer ni Beograd,ni Zagreb,Ljubljana nisu mogli oprostiti sto je u Bosni jedan Golf se proizvodio,sto je 80tih Sarajevo bilo najbolji grad u muzickom,sportskom/Olimpijada/grad najotvoreniji u bivsoj YU,Bosnu kossarkaski tim sa prvom Evropskom titulom,drugi u Svijetu,Indexe,Bijelo Dugme,Zdravka Colica.......Da ne sirimo samo da podvucem.Ja nisam kriv,Ja sam imao samo supu.Za propast su krivi ovi sto Vas jos uvijek vode,a Vi dobri pacijenti?Nemojte poslije govoriti :"Nismo znali " Te rijeci su vec dobro poznate.

 3. BM Stalker says:

  Zaharije ne ”Serkaj” leba ti. Da nije bilo takvih ko ti koji nisu imali muda da se bore za sve to navedeno gore tobom ništa od ovog bućkuroća nebi bilo. Sad knjigu istorije u ruke pa uči da se ono više nikad ne vrati i napokom ismeju izmišljene ”nacije” i razjure marionete koje za šaku zlatnika prodaju i kožu sa glave.

  • Zaharije Serak says:

   Moralo je biti kada ima onih koji razmisljaju kao ti.Izmisljena nacija Bosanac???Procitaj nije tesko nesto o Bosanskoj Drzavi,pa ce ti biti jasnije.Katarina,Tvrtko zarko zele da te upoznaju.Drzavnost Bosne je nesto staro 828 godina.Povelja Kulina bana sadrzana je buducnost odnosa sa susjedima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *