ЗАПАД ЈЕ НА КОЛЕНИМА – КАПИТАЛИЗАМ ПРЕСТАЈЕ ДА ПОСТОЈИ: Моћ се сели на ИСТОК

ZAPAD JE NA KOLENIMA – KAPITALIZAM PRESTAJE DA POSTOJI: Moć se seli na ISTOK

6 aprila 2020

Pandemija koronavirusa ubiće kapitalizam, saglasni su ugledni politikolozi iz celog sveta. Oni su u intervjuima za zapadne medije predvideli da će nakon okončanja pandemije svet biti potpuno drugačiji – globalizacija više neće postojati, nacionalizam će ojačati, a moć će se sa Zapada preseliti na Istok.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Harvard Stiven M. Volt smatra da će ova pandemija ojačati funkciju države i da će podstaći nacionalizam.– Sve vlade sveta, bez obzira na to kojeg su tipa, usvojiće neke ekonomske mere kako bi se izvukle iz krize. Zemlje će se uzdržavati od dalje hiperglobalizacije, a građani i kompanije gledaće u svoje vlade, tražeći da ih spasu posle ekonomskog šoka. S obzirom na to da se Kina u ovoj krizi sjajno ponela, a SAD i Evropa nisu baš najbolje odgovorile na pandemiju, videćemo verovatno i transfer moći i uticaja sa Zapada na Istok. Ukratko, kovid-19 će napraviti svet manje otvoren, manje napredan i manje slobodan. Za to su odgovorni kombinacija smrtonosnog virusa, neodgovarajuće planiranje i nekompetentni lideri – kaže profesor Volt.

S njim je saglasan i Robin Niblet, direktor londonskog Četam hausa, odnosno Kraljevskog instituta za međunarodne odnose.

– Koronavirus će biti čekić koji će slomiti globalizaciju. Ova pandemija će naterati vlade, kompanije i društva da se okrenu sebi kako bi se nosili sa narednim periodom ekonomske samoizolacije. Malo je verovatno da će se svet nakon ove pošasti vratiti ideji globalizacije, koja za cilj ima zajedničku korist, kako je definisana početkom 21. veka. Političkim liderima će biti potrebna ogromna samodisciplina da bi uopšte održali međunarodnu saradnju i da se ne bi vratili geopolitičkom ratu – smatra Niblet.

Njegov kolega Kišor Mabubani, profesor na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, misli da će pandemija koronavirusa iz korena izmeniti ekonomski pravac u svetu.

– Samo će ubrzati promenu koja je već počela. Umesto sveta koji vodi Amerika, imaćemo svet koji vodi Kina. Vlada u Pekingu dobro zna da je Kinu mnogo koštalo to što je mislila da može da se izoluje od celog sveta i zato sada radi na tome da se poveže sa ostatkom planete. Iskoristila je šansu čak i tokom ove epidemije. Kina će nastaviti sa globalizacijom, koja će biti drugačije definisana, a pritom neće imati konkurenciju – objašnjava Mabubani.

I Šenon K. O’Nil, članica Saveta za međunarodne odnose na Latinoameričkom univerzitetu u Meksiku, smatra da će pandemija uništiti sadašnji poredak.

– Ovaj virus podrio je temelje globalne proizvodnje. Firme propadaju, fabrike se zatvaraju… Kompanije će morati ponovo da razmisle i smanje svoje multinacionalne lance snabdevanja, koji dominiraju danas. Zahtevaće da znaju odakle im dolaze sirovine i želeće da ih uvek imaju, tako da će se bazirati samo na jednoj, najviše dve zemlje. Vlade će morati da intervenišu sa paketima podsticaja, tako da će svaka država zahtevati da za taj novac firme povećaju domaću proizvodnju. Profiti velikih kompanija će pasti, ali će zato ekonomija svake zemlje biti stabilnija – navodi O’Nilova.

KOMENTARI18 komentara

 1. Rafmanjinov says:

  Nema više satanističke EU, ni zločinačko NATO pakta. Bože dragi šta će sad raditi svi oni Srpski izrodi koji su dobijali novac, od satanista i veličali delo zločinačko NATO pakta, gde će te živeti i kako, to me baš interesuje?!

  • Željko says:

   Što bi kultna sarajevska grupa " Crvena jabuka " pjevala " Sanjati, ne mogu ti (vam) to uskratiti..." Zapad je uvijek Zapad, bogatstvo i moć a Istok je bio, sada i biti će uvijek bijeda !!

   • Rafmanjinov says:

    EU ti je mrtva, a Nemačka je JOŠ UVEK OKUPIRANA TERITORIJA OD 08.MAJA 1945,NA TO JU JE PODSETILA AMERIČKA VOJSKA, NE NATO, NEGO AMERIČKA 15.03.2020,DOSAVSI SA HILJADAMA AMERIČKIH VOJNIKA I NAORUŽANJA, ŠTA MISLIŠ ZAŠTO SU DOŠLI?! I U DOGOVORU SA KIM?!

   • dane says:

    upoznat si sa istorijom ali samo poslednja 4 veka

 2. padre says:

  Odavno ste vi proćerdali "otvorenost, napredanost i slobodu!

 3. Slobodanka says:

  Hm, kapitalizam je počeo da propada i umire i bez ove pandemije. Molim vas, mislite malo. Moćni kapitalizam pa da ga za nekoliko meseci uništi jedan slabiji virus. Svetska finansijska kriza iz 2008 godine u godinama posle nije pravilno rešavana te ponovo je eksplodirala. Epidemija virusa postoji, sad joj je i prirodno vreme. Ali tkzv. Pandemija virusa korona pa još kao uzrok propasti savremenog kapitalizma to je opravdanje za krajnje naivne.

 4. Slobodanka says:

  Šta su preduzeli i radili od 2008 do 2020 da svetska finansijska kriza ponovo ne eksplodira? Tj. šta nisu preduzeli i šta nisu uradili, a time bi se izbeglo obnavljanje svetske finansijske krize? > E baš ovu odgovornost svetski moćnici nameravaju da izbegnu. Posebno oni koji su u ogromnim količinama emitovali novac bez pokrića, koji su unapred trošili nezaradjeni novac. Da to pitanje ne bude postavljeno moraju da sakriju glavni razlog. Zato im odgovara virus kao maska. Naravno za pad svetske ekonomije malo je reći da je razlog epidemija virusa, mora to biti pandemija i to što veća to je opravdanje pogodnije. Zato dugo će visiti ozbiljna sumnja da im je odgovaralo da u Kinu veštački ubace virus.

 5. Slobodanka says:

  Za mere opreza jesam, jer ne znamo šta su pustili, kakva je ovo mutacija virusa.

 6. Zoran says:

  A kako se to vodi svet kad svaka zemlja za sebe posl eKorone? :)

 7. Zoran says:

  Kapitalziam propao? A sta imaju Kina i Rusija od ekonomskog uredjenja? Da niej socijalziam? :)

 8. Corona legale says:

  Ako neko misli da je Kina toliko blesava da će uništiti svoj uspešan globalistički razvoj zasnovan na saradnji sa USA, onda svaka čast na moćima razmišljanja. Kao sto Americi treba jedna Kina sa robovskom radnom snagom i svojim stilom rušenja svih ekonomija malih drzava u koje uđe kineski kapital(uostalom kao i južnokorejanski, nemacki i ostale kapitalisticke "investicije" koje caruju u svim Srbijama Sveta) tako i Kini treba jedno nezasito i moćno tržište kao što je američko, pa makar i naduvano. I ako nestane globalistički kapitalizam koga danas poznajemo, nastaće u najmanju ruku Kineski Globalistički Kapitalizam i dalje vezan za Ameriku. Ipak, kreatori događaja se ne plaše kineskog globalizma ni najmanje, jer su već pokazali da ga uspešno kontrolišu. Kina je jedina država na svetu za koju bi propast današnjeg globalnog poretka bio smrtonosan. To bi Ameriku i Zapadnu Evropu tek očešalo. Sve Srbije Sveta bi procvetale sa propašću globalizma, ali to se neće dogoditi. To je samo mašta svih Srbija Sveta. Nažalost, i kineski "mezimac" Rusija spada pod te Srbija države u ekonomskom delu. Kina tapše Rusiju po guzi i srče ruske resurse kao crna rupa. I to za jeftine pare. Kada se Rusija suprotstavila zapadnim "investicijama", što Srbija ipak nije u stanju da uradi, dobila je sankcije i gurnuta je na sporedni kolosek gde je Kina vrlo jednostavno upregla kineske rikše u ruski zaustavljeni voz i uz još manje pare nego što je Zapad to radio, nastavila da prerađuje ruske resurse i prosleđuje ih ponovo na Zapad. Dakle, Rusija je pojela jedno veliko ništa. Sreća pa poseduje neiscrpna bogatstva pa može da preživi. A ako Zapad baš želi da uništi kineskog bogatog roba, u šta ni najmanje ne verujem, Zapad bi se vratio izolacionizmu. Ima znakova da Tramp to pokušava ili bar ima na kraj pameti, ali mu je svestki kapital ipak stao na put i ne dozvoljava propast Kine. Pa tek su oformili tog roba i ne dolazi u obzir da ga upropaste bar dok ne izvuku uloženo, a to izvlačnje može da potraje par vekova. Ima Kina još da radi i radi. Uostalom, Kina tako postoji i preživljava već skoro 1000 godina. Uvek za nekog radi. Šta znači kada kineski lekar savetuje Srbe da treba još vise da se zaključaju po svojim ćelijama i da ne rade ništa? A Kina je proglasla kraj "pandemije" i nastavlja da proizvodi. Sve moćne države Sveta će uskoro proglasiti kraj "pandemije" a nemoćne državice će biti optuživane da nisu poštovale "pravila izolacije" i da treba što duže da budu na veštačkim plućima. Sve dok ih pola nepomre od gladi. Srbi to niti vide niti shvataju a srpska vlast i nije postavljena da to vidi.

  • Slobodanka says:

   Skoro sve što se proizvodi u Kini može da se izvozi u razne druge zemlje sveta, nije obavezno da se to mora izvoziti u SAD. Dakle Kina nije toliko zavisna od države SAD. Problem države SAD je što njeni najmoćniji kapitalisti istovremeno nisu i patrioti te države. Zato skuplji američki radnici ostali su bez posla, a posao su dobili jeftiniji radnici širom sveta, kineski i razni drugi. Da bi donekle popravio loše stanje poslova i zaposlenosti u SAD, Tramp je pokrenuo protekcionizam i trgovinske ratove. To je već bilo na štetu ranije utemeljene svetske globalistanske ekonomije. Zatim i ovaj virus radi protiv globalistanske ekonomije, ali na drugačiji način. Ovo iskustvo pokazuje da je važno sve što se može proizvesti u nekoj zemlji, i što manje zavisno od drugih država. Naprimer odsad će biti stimulisana domaća proizvodnja koja će zameniti uvoz, a do juče uz jak uticaj moćnih globalistanaca to je bilo nezamislivo. Uglavnom posle ovog iskustva nacionalne ekonomije biće više svoje. ... Što se tiče saveta kineskih lekara koje smo mi dobili, oni su u redu. Od 05 marta do 20 maja toliko će otprilike epidemija trajati kod nas. Za 2 i po meseca biće neprijatnosti, ali ne bi trebalo baš da ekonomski propadnemo. Suviše paničiš.

  • Cp6a says:

   Pa da li bi ti mladiću radio za nekog od koga si jači, veći, bogatiji, vredniji i pametniji? E tako neće ni Kina uskoro. Samo što oni to rade postepeno i nećeš to videti sutra, mada sa naštampavanjem triliona i tako umanjenjem realne vrednosti duga Amerike prema Kini, možda Kina reaguje prekosutra. A što se tiče izolacionizma, tu si u pravu i to im jedino i preostaje da spasu svoju glavu. Jedva čekam da se ti zapadni monstrumi nose u tri lepe iza nekog novog berlinskog zida, kojeg će oni morati da grade. I neka tamo uživaju u svom nazadovanju.

 9. Kon says:

  Zašto onda Vučić očajnički brani kapitalizam?

 10. Pingback: Zapad na kolenima - Radio Balkanfox

 11. Slobodanka says:

  EU razmišlja o Maršalovom planu za izlazak iz pandemijske ekonomske krize i da bi spasila EU od raspada. Znači i oni razmišljaju o štampanju milijardi nezaradjenog novca.

 12. triglav says:

  pa, kapitalizam "propada" već najmanje pet vekova. a nikako da propadne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *