Zapad kršio međunarodni zakon kada je okupirao Irak, podržao nezavisnost Kosova, bombardovao Libiju i Beograd

Zapad kršio međunarodni zakon kada je okupirao Irak, podržao nezavisnost Kosova, bombardovao Libiju i Beograd

13 marta 2014

Aleksej PuskovMeđunarodni zakon je trenutno u ozbiljnoj krizi, a Zapad se na njega poziva samo kada treba da optuži Rusiju, iako su ga mnoge zemlje EU prekršile kada su podržale nezavisnost Kosova ili bombardovale Libiju i Beograd, rekao je danas predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov.

On je, takođe, ocenio da su sankcije, koje bi mogle biti nametnute Rusiji zbog situacije u Ukrajini, apsurdne i nezakonite, prenosi „Glas Rusije“.

„Smatram da su takve sankcije potpuno apsurdne. To je pokušaj kažnjavanja državnika i zvaničnika za vođenje određene politike“, izjavio je Puškov, nakon što je Spoljnopolitički odbor američkog Senata odobrio predlog uredbe kojom se nameću sankcije ruskim zvaničnicima u vezi sa potezima Moskve kad je reč o Ukrajini.

Nažalost, međunarodni zakon se pretvorio u čisto funkcionalni argument, ocenio je Puškov i ukazao da se Zapad oglušuje o taj zakon kada treba da opravda sopstvene akcije, ali ga se seti kada treba da optuži Rusiju za neke akcije koje se Evropskoj uniji ne dopadaju.

„Oni (Zapad) nas optužuju za kršenje međunarodnog zakona, iako su ga mnoge zemlje EU prekršile mnogo puta kada su neke od njih učestvovale u okupaciji Iraka, kada su podržale nezavisnost Kosova i kada su bombardovale Libiju i Beograd“, rekao je Puškov.

On je podsetio da je Međunarodni sud pravde 2010. godine zaključio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je kosovski parlament proglasio bez održavanja referenduma, nije protivna načelima međunarodnog prava.

„Jedan međunarodni sud je to podržao. Velika Britanija je saopštila da odvajanje (Kosova) nije protivno međunarodnom pravu. Francuska, Nemačka i Amerika su saopštile isto. Sada kada je krimski parlament proglasio nezavisnost Krima, oni objašnjavaju da je to protivno međunarodnom pravu. Ti argumenti ne mogu da budu shvaćeni ozbiljno i mi smo to rekli našim evropskim kolegama“, kazao je Puškov.

On smatra da se ne može reći da sada postoji jedinstveni međunarodni zakon i podsetio da je sadašnji ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ranije podržao odvajanje Kosova.

„Očigledno, i on (Jacenjuk) je verovao da odvajanje Kosova nije bilo protivno međunarodnom pravu. Koliko znam, on sada ima potpuno drugačiji stav o Krimu“, navodi Puškov.

Ruski parlamentarac je, takođe, ocenio da Sjedinjene Američke Države prednjače u kršenju međunarodnog zakona.

Prema njegovim rečima, SAD su uvek imale diskriminativni stav u vezi sa sankcijama, a Vašington kažnjava druge zbog onoga što i sam čini, i to u mnogo većim razmerama.

Rusija ima osnova za svoje odluke, uključujući i odluke o Krimu, rekao je Puškov, istakavši da „SAD nisu imale nikakvih osnova za okupaciju Iraka“, uz primedbu da američkim liderima i zvaničnicima nikakve sankcije nisu nametnute s tim u vezi.

„U tom slučaju, međunarodne sankcije bi verovatno trebalo da budu nametnute svim zvaničicima svih država koje su bile angažovane u okupaciji Irana 2003. godine, pošto ta okupacija nije imala pravnih osnova niti je izvedena uz odobrenje UN“, objasnio je Puškov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *