ЗАПАД НАС УПОЗОРАВА НА ВЕЛИКУ ПРЕТЊУ!? Најпознатији аналитичар: Трошак за Србију у рату са Албанцима био би превисок

ZAPAD NAS UPOZORAVA NA VELIKU PRETNJU!? Najpoznatiji analitičar: Trošak za Srbiju u ratu sa Albancima bio bi previsok

23 novembra 2019

Glavni trendovi u 2020. godini biće globalni ekonomski pad, stvaranje intenzivnih unutrašnjih pritisaka na glavne zemlje izvoznice, poput Rusije, Kine i Nemačke, i povećanje snage uvoznika, a Balkan, Srbija i takozvano Kosovo, zadržaće za SAD važnost u skladu sa pretnjom američkim interesima.

Ovo su glavne ocene iz godišnjeg predviđanja za 2020. kojeg je upravo završio jedan od najpoznatijih američkih i svetskih analitičara strateških i geopolitičkih kretanja u svetu Džordž Fridman.Fridman je svetsku reputaciju stekao kao osnivač i direktor kompanije „Stratfor“, a danas je osnivač i direktor analitičko-konsultativne kompanije „Geopolitical Futures“ u glavnom gradu Teksasa Ostinu.

Decenijama je pratio kretanja na Balkanu, pa su za nas posebno zanimljive njegove ocene o mestu Balkana u američkoj spoljnoj politici u promenjenim okolnostima, od kojih je najvažnije okretanje SAD ekonomskim sredstvima u postizanju svojih ciljeva, umesto ranijih decenija kada su SAD to činile vojnom silom i ratovima.

„SAD nisu u stanju da ostvare ciljeve vojnim sredstvima“

Osim toga, SAD će se baviti samo onim zemljama i regionima gde su stvarno američki interesi u pitanju, a svi ostali – neka se snalaze kako znaju i umeju.

– SAD su se suočile s činjenicom da nisu u stanju da ostvare svoje ciljeve vojnim sredstvima. Mi smo na Bliskom istoku već 18 godina u ratu bez kraja i mora da se promeni način na koji smo prisutni u regionu i iz kojih razloga – kaže Fridman u razgovoru.

Komentarišući imenovanje Trampovog izaslanika za takozvano Kosovo, ambasadora Ričarda Grenela, Fridman navodi:

– Ovaj fokus na (tzv.) Kosovu odražava odlučnost administracije da se konačno reši ovaj problem. U ovom trenutku Balkan nije primarni region. U celini, SAD bi volele da postignu nagodbu i ne žele da se tamo uključi Rusija, ali SAD su zadovoljne kada vide da se “kosovsko”-albanska dinamika sama po sebi ujednačava.Američka pažnja je primerena pretnji američkim interesima. Postoje dve dimenzije. Prva je verovatnoća rata i američkog interesovanja za njegov ishod. Ne verujem da je bilo koja balkanska zemlja sposobna ili zainteresovana za početak rata. Trošak za Srbiju u ratu sa Albancima bio bi previsok, rizici su preveliki i pobeda od male važnosti. U isto vreme američko interesovanje za takav događaj je malo – objašnjava Fridman.

– Dakle, SAD u trenutnim okolnostima zadržavaju interes za region ali svoje postupke oblikuju pretnjom. Trenutno na Balkanu ne postoji hitna potreba za ekonomskim ili vojnim pritiskom i tu situaciju nećemo stvarati. Ako lokalne sile stvore situaciju bićemo zainteresovani ali oblikovaćemo svoj odgovor u skladu sa našim, američkim interesima, zaključuje analitičar.

(Danas)

KOMENTARI16 komentara

 1. petrovgrad says:

  Dosta više sa lupatanjima američkih komentatora. Nisu to nikakvi analitičari. Zna se šta nas očekuje u 2020 godinu, ono što je započeto u 2019 godini. Ameari sve slabiji, Kina sva uspešnija. Kina i Rusija proteruju Amere iz Afrike.

  • Djoka Brica says:

   Tako je Zemo slazem se!

 2. milorad2 says:

  "U isto vreme američko interesovanje za takav događaj je malo – objašnjava Fridman." Drugim rečima utucajte ih.Najveća prepreka normalizaciji odnosa uSA i naše zemlje je kosovo, koje njih više uopšte ne zanima jer im je jasno da oni svoje šape ne mogu da stave na trepču efikasno i probaće preko svojih multinacionalnih podružnica iz nemačke da vuku profit odatle.Ali ekonomski faktor nije jedini faktor i sa geopolitičke tačke gledišta oni bi voleli da imaju solidne odnose sa srbijom,zato što se brinu zbog mogućeg snažnog POLITIČKOG zaokreta prema rusiji i kini a to bi im već pravilo dodatne glavobolje u ionako komplikovanj evropskoj situaciji.Ako sravnimo OVK i mafiju na kosovu sa zemljom , uspostavimo naše granice pre 1999 i obezbedimo POREDAK na kosovu NIKO neće reći NIŠTa a USA će nam aplaudirati jer je konačno presečeno jedno nemoguže pitanje i problem za njih, jer mnogo su obećavali kosovu a sada vide da to ne mogu da ispune,nestanak nezgodnog poverioca je najelegantnije rešenje za njih:)

  • test01 says:

   Losa analiza mada se uglavnom slazem sa vama. Ameri nece promeniti kurs prema Srpskom KiM iz vise razloga. Jedan je da bi posle mogli da budu proglaseni zlocincima i da moraju Srbiji da plate ratnu stetu. Drugi je da zele da slome i smanje Srbiju (britanci i nemci prednjace sa guranjem te ideje) da bi sprecili bilo kakav uticaj Kine i Rusije na Balkanu. Veliki faktor je i politika Vatikana koji odvajkada radi sve protiv pravoslavlja na Balkanu. Srbija mora da se udruzi sa prijateljkim drzavama ili ce nestati ! Kakva crna neutralnost, to nas je i dovelo do vovga gde smo... Nije Svajcarska neutralna sto to ona zeli negu su je stvorili da bi tamo ostavljali pare a i to lako moze da se promeni.

 3. Ivana says:

  Šta to vas briga smradovi američki, zapadni, evropski i vatikanski nema šta nam niste skuhali i šta nam ne kuhate. Reke srpske krvi tekle su zbog vas ali ima Boga bando satanistička i za vas i za domaće izdajice.

 4. f says:

  Trosak za Srbiju je smesan i veoma povoljan iz tri razloga: NIS-GASTRANS-ukupne investicije dosad sa gasovodom 5 milijarde Eu, Smederevo Zelezara + RTB Bor oko 2 milijarde, Pancir i Buk u Srbiji u 2020. Mozete li da zamislite kako Rusi ne bih branili svoja materijalna dobara, a tu je i Kina. Ne znam da li je neko planirao ili nam je prosto Bog pomogao, ali da smo duboko naterali Amere da nam pop..e bogami jesmo. Ne bih se americki ambasador krstio sa tri prsta da nije tako. Uzgled to je samo pokazatelj kakve su to stetocine, i krstice se protiv svoje volje samo da te ubedi da je njegov put pravi.

 5. Ivana says:

  Šaranović izveslan od hrvatskih kriminalaca Marice Vidaković i lopova iz HANFE. Ubjedili su radnike da je bolje dionice Kraša prodati hrvatu po duplo manjoj cijeni nego Srbinu po duplo većoj. Dok u isto vrijeme hrvatski lobi u Srbiji prodaje srpske njive i preduzeća hrvatima. Treba to sve najuriti iz Srbije kao i njihove igrače i škart robu koju prodaju po svjim trgovačkim lancima u Srbiji.

 6. Branimir says:

  On nas odgovara od ratnog rijesenja problema Kosovo. U isto vrijeme potvrduje da je Americka Imperija u povlacenju. Dubokoj defanzivi. I da Imperija nece srljati u eventulni sukob, niti ce raditi na tome da to proizvede. Kljucno u ovom tekstu je da on sugestira da bi nasa eventualna pobjeda 'imala mali znacaj' za nas. Da li on to ozbiljno misli da bi nam ta pobjeda imala mali znacaj, ili je u pitanju odgovoranje putem minizovanja koristi, ostavljam citaocima da procjene. Ili hoce da kaze da je vojna pobjeda moguca = oni je nece onemoguciti, ali da od toga nece biti puno koristi za nas. Zanimljive analize i poruke u ovom tekstu.

  • krojač says:

   Ne, ameri sve vreme pokušavaju da nam podvale, da nas ubede kako je pred nama izbor ili predaja Kosmeta ili rat, što uopšte nije tačno, takva dilema za nas ne postoji. Mi nemamo razloga ni da ratujemo ni da predamo Kosmet. Kosmet je svršena stvar odavno. On je naš, oduvek bio i ostao, samo je trenutno okupiran. Treba samo sačekati godinu-dve da okupator shvati da više nema snage da ga drži pod okupacijom i kosmetski čvor će početi da se raspetljava. E, sad ovo bi moglo da se čita i drugačije, kao američka pretnja da će oni silom oteti KiM. Ali to u ovoj fazi više nije moguće, odnosno oni mogu ratovati i ubijati, ali time se status KiM-a neće promeniti, niti će oni faktički nešto postići. Samo će izgubiti i ovo malo ugleda u svetu što im je ostalo. Sve u svemu, Amere i njihove "analitičare" i "stručnjake" (čitaj: propagandiste) više uopšte ne treba slušati i čitati.

 7. doktrina soka says:

  SADe nisu u stanju da osvoje ciljeve vojnim putem kao do sada,vec ekonomskim pritiscima-sankcijama,e tu su stvarno uspesni.Rusija ima sankcije a drzave im kupuju oruzje,pa iz kog je ovaj filma.Ovo je labudov pijev.

  • Željko says:

   Mer dita Srbi!!

   • zeljkova nocna mora su SRBi says:

    Opismeni se KONJINO :))))))))))))))))

    • zare says:

     Vala baš! Što ne zna srpski ni po jada, njega se danas svi prave da ne znaju iako ga skoro svi na Balkanu govore, al' on ne zna ni šiptarski, što je šokantno, uvredljivo, gnusno, odvratno, ukratko neoprostivo:)))

 8. zare says:

  Šta je njih briga za naše troškove? Mi ionako nniti imamo potrebe, pa time ni nameru da ratujemo. Kosmet je bio, jeste i ostaće naš. Taj isti SAD je diktirao rezoluciju 1244 po kojoj je Kosmet Srbija. Šta bi sad? Ne mogu oni pogaziti baš sva ona silna dokumenta po kojim je to tako, a da ne sruše čitav svetski poredak, pa i sebe same. Neka nas se prodju više. Dodijali su više i Bogu i ljudima sa tim svojim pokušajima da od vode naprave vino.

 9. Slobodanka says:

  U SAD SU ZABRINUTI DA LI ĆE I TKZV. K O S O V O MORATI DA NAPUSTE SLIČNO KAO ŠTO VEĆ NAPUŠTAJU SIRIJU. Zanimljivo je da Fridman priznaje da američki interesi na Balkanu mogu biti ugroženi u slučaju izbijanja rata sa Albancima. Izgleda da ovaj put SAD ne bi mogla da ih podrže kao 1999 godine. Na prvom mestu ih brine vojni scenario oslobodjenja KIM, a na drugom mestu ih brine mogučnost da se Rusija uključi u pregovore o KIM. Ali Rusija se već uključila time što je rekla da se mora poštovati Rezolucija 1244 i Ustav Srbije, odnosno nema ulaska tkzv. Kosova u UN bez saglasnosti Rusije! Primer koji ih ozbiljno pokreće na ovakva razmišljanja je Sirija, tačnije DOLAZAK RUSIJE na njihov zapadni Balkan. ... Povodom: "Ovaj fokus na (tkzv.) Kosovu odražava odlučnost administracije (SAD-a) da se konačno reši ovaj problem. U ovom trenutku Balkan nije primarni region (za SAD). U celini, SAD bi volele da postignu nagodbu i NE žele da se tamo uključi Rusija... Američka pažnja (prema Kosovu i Balkanu) je primerena pretnji američkim interesima. Postoje dve dimenzije. Prva je verovatnoća rata i američkog interesovanja za njegov ishod. ... Trošak za Srbiju u ratu sa Albancima bio bi previsok, rizici su preveliki i pobeda od male važnosti..." - kaže Fridman.

 10. robokap says:

  Koliki će biti trošak nije važno.Nego važno je da se VI ne MEŠATE ,kao i niko drugi.A mi ćemo lako sa Albancima sa kosova a mogu pod udar da dođu i oni iz makedonije i Crne Gore .Možda je naš cilj bio Svi ALBANCI BALKANA U ALBANJI;Rešeno SRPSKO;MAKEDONSKO CRNOGORSKO PITANJE a I POSREDNO I ALBANSKO,SVAKO U SVOJOJ DRŽAVI:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *