ZAPAD NE PRAŠTA – Orbanova greška je što se okrenuo Putinu i Rusiji

ZAPAD NE PRAŠTA – Orbanova greška je što se okrenuo Putinu i Rusiji

5 decembra 2014

Viktor-Orban-500Premijer Mađarske Viktor Orban optužio je Brisel za sabotažu projekta izgradnje gasovoda Južni tok, koji je otkazan ove nedelje.

Orban je kroz sporazume sa Moskvom pokušao da obezbedi energetsku sigurnost svoje zemlje, što je izazvalo kritike zapadnih vlada, koje smatraju da Mađarska ne treba da sarađuje sa Rusijom u vreme kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu, javlja Rojters.

„EU je predano radila na ugrožavanju ovog projekta“, rekao je Orban u radijskom intervjuu, opisavši sudbinu Južnog toka kao borbu Davida i Golijata, između njegove zemlje, bivšeg sovjetskog satelita, i spoljnog sveta.

Mađarska sada ispituje druge opcije da obezbedi dostavu gasa, uključujući gas iz Azerbejdžana.

„Orban je pogrešio što se kladio na veze sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Zanemario je sve principe, racionalan pristup i zajedničke interese sa našim partnerima, zarad dobrog odnosa sa Putinom, koji je, zarad sopstvenih interesa, u trenu oka otkazao projekat“, navodi poslanica mađarskog parlamenta iz opozicione stranke LMP Bernadet Sel.

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    Putin je odlozio prjekat dok se EU ne dogovori da li hoce ili nece. To bi svaki normalan covek uradio. Pa nije lud da moli propalu Evropu za njihovo dobro, a koliko su pogresili pokazace se vrlo brzo.

  2. milan says:

    E,i ta pi.ka iz LMP Bernadet Sel, se javila po narudžbi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *