ЗАПАД ОДЛУЧИО – Границе на Балкану не могу да се мењају, ОСИМ АКО ТО НИЈЕ НА ШТЕТУ СРБА

ZAPAD ODLUČIO – Granice na Balkanu ne mogu da se menjaju, OSIM AKO TO NIJE NA ŠTETU SRBA

24 novembra 2020

Autor: Milomir STEPIĆ

SVIMA, izuzev visokim predstavnicima, postaje sve jasnije da je upravo Federacija BiH „deo problema, a ne deo rešenja“, tj. da „krivac“ nije Republika Srpska koja se stigmatizuje kako bi se razvlastila i dekonstruisala nekim „duhom, a ne slovom Dejtona“, „Dejtonom 2“ ili „Briselom, a ne Dejtonom“.Granice na Balkanu su nepromenljive, osim ako to nije na štetu Srba.

Već tri decenije važi ovo sa Zapada diktirano geopolitičko pravilo.

Mnogi još uvek ne žele da shvate da se problemi u (post)jugoslovenskom prostoru mogu pojednostavljeno, ali ne i pogrešno, objasniti nekonsekventnim unutrašnjim granicama koje su prilikom rastakanja zajedničke države proglašene za međunarodne.

Jer, šta bi bilo da su jugoslovenske federalne jedinice bile formirane u skladu s prostornim razmeštajem konstitutivnih naroda (ne i nacionalnih manjina), pa čak računajući i dodatne, „instant nacije“?

Da li bi secesioni i versko-građanski rat – ako bi se uopšte i dogodio – bio tako surov i dugotrajan, s rezultatima koji do dana današnjeg nisu doneli prihvatljiva rešenja i kakvu-takvu stabilnost? Ili bi se zemlja dezintegrisala mirno, po tako često sugerisanom „češko-slovačkom modelu“?

Uostalom, Makedonija, a potom i Crna Gora, koje jesu imale partijski uspostavljenu, ali i ipak (novo)etničku granicu, izdvojile su se bez sukoba, a slovenački „desetodnevni rat“ bio je, u stvari, protiv jugoslovenske države i vojske, a ne protiv susednih Hrvata s kojima su imali „čistu“ granicu i s kojima su nesporazumi zaoštreni tek kasnije.

Problem je nastao kada je postalo jasno da će mnogi Srbi i srpski prostori ostati unutar tzv. AVNOJ-skih granica neoustaške Hrvatske, sa već istorijski doživljenom i ponovo najavljenom sudbinom.

Još delikatnije bilo je u BiH, gde je republička granica presecala ne samo srpske već i neke hrvatske oblasti.

Da apsurd bude veći, „međunarodna zajednica“, kako je Zapad sam sebe proglasio, složila se s nestankom Jugoslavije obrazlažući da njeni narodi više ne žele da žive zajedno, ali je insistirala da BiH („Jugoslavija u malom“) mora po svaku cenu da opstane iako i njena tri naroda takođe ne žele da žive zajedno.   

http://www.pecat.co.rs/2020/11/dejtonska-mapa/

KOMENTARI11 komentara

 1. Kosovac says:

  @ Milomir Stepić, …..Odličan članak. Kratko, jasno, razumljivo. ……………Sve su bili koncentrisali na oduzimanje životnog prostora Srbima. I danas to rade permanentno, znajući da je srpski imuni sistem znatno opao, jer su najviše na tome radili u komunističkom sistemu. Sada, u sorošoidnom sistemu sve ide kao podmazano. Ova ministarka za „društveni dijalog“, postavljena od strane Soroša, iako je izgubila izbore u Srbiji, krenula je punom parom da Zakonima uteruje u red preostale Srbe koji još nisu podlegli indoktrinaciji.

  • Gagi says:

   Kosovac.... ODLICAN komentar.

   • Kosovac says:

    @ Gagi, …..Hvala na komplimentu. Od sada možeš slobodno da me kritikuješ.

    • Gagi says:

     Nema tu nikakve zle ljudske namere, samo nam stavovi imaju razlicita polazista a svako od nas to junacki brani na svoj nacin. Uostalom,svi prisutni na ovom portalu doprinose sagledavanju nekog drugacijeg razmisljanja i istine. Kada se malo bolje analizira, svi mi ustvari mislimo isto ali se razlicito izrazavamo.

 2. Za Srbiju says:

  Nedostaje nam državotvoeni narod da bismo imali državotvornu vlast i politiku.

  • Pendrek says:

   Tako je Zemljace.

 3. Komsija iz daleka says:

  Velika Hrvatska ima neprirodne etnicke i geografske granice koje je povukao komunista Broz. Pa pogledajte samo onaj "rezanac" od Neuma do Prevlake. Ili, otkud Istra u Hrvatskoj? To ce morati da se ispravi kad tad.

 4. Portopranco says:

  Da,nama Srbima iz Sjeverne Dalmacije su te avnojevske granice koje su skrojili komunist i titoisti došle glave i koštale nas progona sa naše dalmatinske zemlje na kojoj smo od pamtivijeka živjeli.Evo nas sad u Trstu gdje na hiljade Srba iz Benkovca,Knina,Obrovca,Zadra i Šibenika žive u progonstvu.Svi koji su mrzili Jugoslaviju,a tu prvenstveno mislim na hrvate koji su decenijama radili sve moguće da tu Jugoslaviju unište,okoristili su se granicama koje su skrojili komunisti i u njima sklepali svoje etnički očišćene državice.Na štetu nas Srba,naravno.

 5. Kulak says:

  Srbi su izgleda bili jedini narod u JUGOSLAVIJI (uz priličan broj bosanskih muslimana)koji su JUGOSLAVIJU smatrali svojom domovinom.Svi ostali,osim Srba i jednog dela bosanskih muslimana samo su čekali da je razbiju i unište i dobiju svoje nacionalne države,po mogućnosti što više etnički očišćene.Naravno u tom zlu su hrvati bili najekstremniji,kao i uvek.Od nacije koja je nastala kao programirana konstrukcija katolička crkva niko pametan ništa drugo nije ni očekivao.

 6. Gagi says:

  Od 45-e je sve jasno,Srbima je oteta drzava i zasluge iz I rata. Silom i podvalom se ustolicio novi vodja, zadrzao staro ime drzave da prevari Srbe koji su pomislili da je to njihova stara krvavo stecena drzava. Potom je sve perfidno radio da ta drzava posle njega ne opstane a da Srbima posle podele ostane najmanje. ON je bio katolicki agent, zbog toga nije osudio Jasenovac i druga Srpska stradanja od strane katolicke soldateske-ustasa. Naprotiv, preobukao ih je na kraju rata u njegovu "oslobodilacku" vojsku a potom proizveo u visoke drzavne funkcionere koji su planski Srbe odveli u istorijsku propast. Danas nije mnogo drugacije, Srpstvo se kroz zube propagira da se neko ne "uvredi" a zapadne-katolicke vrednosti se objavljuju uz fanfare. Najgora stvar je u tome sto su Srbi toliko zatrovani (truju se perfidno i dalje) da je protiv otrov tesko stvoriti. Naivno smo pomislili da ce nase nove vodje da zagrme o Srpstvu i da ce bljuvati nacionalnu vatru, ma jok, oni su izabrali herojsku taktiku da se izvinjavaju i gorima od nas ljube skute. Doduse, to su naslednici onih prethodnih kadrova tako da nesto epohalno osim dalje propasti ne bi trebali da ocekujemo. Neka iniciraju ovi nasi hrabri nacionalni politicari koji se svakodnevno busaju u grudi, premestaj onog sramnog mauzoleja koji nas svakodnevno podseca na nacionalnu tragediju i nesrecu. Da vidimo ko je vjera a ko je nevjera, da vidimo da li imate snage da eliminisete stranog okupatora koji nam je razorio drzavu i pobio narod. Usput da sagledamo protivljenja i oslusnemo diskusije,da vidimo koliko ih jos ima ili koliko nas nema. Kako je moguce da se najure zivi scipetari sa KiM kada nismo u stanju da najurimo dusmane iz Bgd-a. Eto, tako ja mastam da zivim u mojoj drzavi sa mojim nacionalnim politicarima i trezvenim patriotskim sugradjanima, interesantna utopija, zar ne.

 7. Kosmos says:

  hahhah.......Ko je bre zapad da odlučuje, neka oni gledaju svoja posla. Šta su bre oni umislili, da mogu da rade šta im se prohte - može jedino ako postoje podguzme muve - a ima ih..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *