ЗАПАД ОПЕТ НЕШТО „МУТИ“ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Америка и ЕУ постигле договор

ZAPAD OPET NEŠTO „MUTI“ PROTIV RUSIJE: Amerika i EU postigle dogovor

30 maja 2021

Evropska unija uputila je Vašingtonu nacrt zajedničke izjave za samit EU-SAD 15. juna, u kojem se predlaže da dve strane odgovore na „model negativnog ponašanja“ i „neprijateljske akcije“ Rusije, piše američka agencija „Blumberg“ pozivajući se na dokument.Samit Unije i Amerike biće održan dan pre susreta predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina u Ženevi.

– Mi smo jedinstveni u principijelnom pristupu prema Rusiji i odlučno ćemo odgovoriti na model njenog negativnog ponašanja koji se ponavlja i neprijateljske akcije – navodi se u dokumentu.

Prema navodima američke agencije, EU i SAD će se na samitu da založiti protiv „represije koju Rusija sprovodi prema građanskom društvu, opoziciji i nezavisnim medijima“ a izneće i stav o tešnjoj ekonomskoj saradnji.

Pored toga, dve strane mogle bi da se izjasne i o zajedničkom suprotstavljanju Kini o čemu se takođe govori u nacrtu dokumenta.

EP traži oštrije sankcije protiv Rusije

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je da Brisel treba da pooštri sankcije prema Rusiji.

– Mi (EU) moramo da pooštrimo sankcije protiv ruskih funkcionera i da istovremeno uspostavimo jače veze sa stanovništvom i građanskim društvom – rekao je Sasoli u intervjuu za nemačku medijusku grupu „Funke“.

Prema njegovoj oceni, odnosi između EU i Rusije su „veoma napeti“ zbog situacije oko blogera Alekseja Navaljnog i konflikta na jugoistoku Ukrajine.

Podsetimo, Brisel je u martu uveo sankcije Rusiji zbog hapšenja Navaljnog a Moskva je na to odgovorila zabranom ulaska u Rusiju za osam evropskih zvaničnika među kojima je i Sasoli.

Takođe, ruske vlasti su u maje utvrdile spisak neprijateljskih zemalja i na njemu se trenutno nalaze samo SAD i Češka, a kako je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, lista u budućnosti može biti revidirana.

Lavrov je, takođe, izjavio da je Rusija spremna za normalizaciju odnosa sa Evropskom unijom, ali na osnovu principa ravnopravnosti.

KOMENTARI5 komentara

 1. Pravda says:

  eU fukara.

 2. Velika Metla says:

  EUroBski fukarluk koji svemu zna cenu, a ničemu vrednost ne zna.

  • Covid histery idiot says:

   Spojis SAD i EU i opet su manji od Rusije.

 3. Beli Orao says:

  Čitaj pa se nasmej : – Mi (EU) moramo da pooštrimo sankcije protiv ruskih funkcionera i da istovremeno uspostavimo jače veze sa stanovništvom i građanskim društvom – rekao je Sasoli u intervjuu za nemačku medijusku grupu „Funke“ , moram da kažem baš su pametni ko krava koja vidi samo travu !!!

 4. garo says:

  EU i USA su dva psa koja mogu samo da reze na Veliku Rusiju !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *