ЗАПАД ОПЕТ СПРЕМА 5. ОКТОБАР: Србија опет на удару

ZAPAD OPET SPREMA 5. OKTOBAR: Srbija opet na udaru

5 oktobra 2018

Zapad steže obruč oko predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog Kosova i sprema mu novi 5. oktobar, upozorava Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije.

Prema njegovim rečima, zamrznut konflikt na Kosmetu odgovara delu srpske opozicije, ali i donosi rizik da dođe do blickriga, odnosno iznenadnog upada na sever, baš kao i do veštačkog izazivanja političke krize u Srbiji. Sve to, ističe Dačić, priželjkuje i opozicija, kojoj Kosovo služi kao pitanje preko kog pokušava da svrgne Vučića sa vlasti.– Postoji dve opasnosti. Postoji opasnost od blickriga, odnosno tog hrvatskog scenarija koji oni mogu izvesti uz podršku međunarodne zajednice, mada ona i ne mora da se meša, nego samo da skrene pogled sa KiM ili na neku drugu krizu. Srbija se tada može naći pred važnim pitanjem – hoće li da brani Srbe i da interveniše i da uđe u sukob sa Kfor i NATO… Onda je pitanje na koga tu Srbija može da računa i da li će tražiti pomoć Rusije – objasnio je Dačić.

– To što je Zapad već naučio na primeru Miloševića primenu principa – ako ne možete da pobedite spolja, pobedite ih iznutra. To znači da se iznutra forsiraju određene političke snage i stavovi da u određenom momentu kažu: Dosta je politike koje nas svađa sa međunarodnom zajednicom i izaziva sukobe – poručuje Dačić.

Ministar i vicepremijer navodi da su ga izjave Saše Jankovića podsetile na sve što se dešavalo oko Miloševića neposredno pre 5. oktobra.

– On (Janković) rekao je da je pitanje Kosova demokratsko pitanje, a toga sam se naslušao za vreme DOS. Govorili su sve će da se reši samo da ode Milošević, tako sada govore sve će se rešiti kada ode Vučić – primećuje Dačić.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić navodi da je Dačićevo upozorenje tačno.

– Ivica Dačić je apsolutno u pravu, njegove procene koje se odnose na zamrznuti konflikt su potpuno realne. Opasnosti koje je naglasio su očekivane jer jedan deo opozicije u Srbiji pokušava da zloupotrebi Kosovo kao političku temu na osnovu koje će napadati vlast u nedostatku sposobnosti da ponudi rešenja za goruće probleme građana. Zbog toga je stav predsednika Vučića da se mora pronaći kompromis eksplicitan jer to onda isključuje konflikt – uveren je Dragišić.

(Srbija Danas)

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Srbiju će iz unutra mnogo lako rasturiti,ionako je rasturena,jer nam je komunizam omogućio da se nakoti defetista,kukavica,šlihtara,dezertera,nikogovića........,da ih imamo i za izvoz!

 2. trikornjanin says:

  Kad se rukovodstvo Srbije opameti i na KiM paralelno za svakog siptarskog policajca postavi jednog srpskog onda vise nece strepeti od upada na sever. To isto vazi i za eventualno formiranje vojske. Adut je da pravo na zivot imaju i Srbi koliko i siptari pa ce tek onda raznorazne vucibatine sa zapada da malo ozbiljnije razmisle o tom problemu. Za sada vlada Srbije pokazuje da apsolutno nije dorasla ovom problemu. Pregovorima sa siptarima gubimo izuzetno dragoceno vreme i to pokazuje da srpsko rukovodstvo bezi od resavanja tog pitanja. I da opet naglasim - najvaznije je uvek i sto cesce Ameriku i NATO podsecati na agresiju, svako prijateljstvo sa njima je veliko zlo za Srbiju.

 3. rajko says:

  Pa dačić nije od juče u politici. On odlično zna da je prioritet svake politike unutrašnja stabilnost države, a zna se kako se to postiže. Sigurno ne koferčićima, bananicama, kraduckanjem, pljačuckanjem, laguckanjem, ubijuckanjem. Ako Srbija bude ugrožena spolja, to će biti isključiva krivica njihovog naopakog, nepravednog, bezobzirnog režima, pohlepe i sebičluka koalicije na vlasti. Zato bi svi oni trebalo da zapuše gubice, vraćaju pokradeno i ispravljaju nepravde koje su počinili gradjanima, a istovremeno vojno, diplomatski i na ostale raspoložive načine obezbedjuju zemlju od spoljne agresije. On to sve i sam zna, nego kuka samo 'nako, tek da čuje svoj glas. I da zavara gladne i opljačkane gradjane.

 4. Miraš says:

  Dačić nas uči da čuvamo i mazimo zmiju u njedrima tj. na vlasti, da je ona dobra i korisna. Vučić uopšte nije u suprotnosti sa tom opozicijom, svi zajedno ste veoma štetna opozicija Srbiji. Vi pozicija tj. vlast napravili ste stanje na KIM povoljnijim za izvodjača blickriga, blickrig je sada baš lako izvodljiv, a sledeća ekipa će nastaviti dalje. Pokušaja blickriga na sever je već bilo nekoliko puta i za vreme ove vlasti i nije isključeno da će se jednom trajno zadržati tamo isto za vreme vaše vlasti. Poznato geslo "Gde ja stadoh ti produži, još sam dužan ti oduži" , sada se izvodi na krajnje nakaradan način. Od ekipe do ekipe vlast bilo koja produžava aktivnosti u korist naših neprijatelja, konstantno na štetu a ne u korist porodice, nacije i države. ... Dačić nam govori da postojanje pregovara o normalizaciji odnosa Beograd Priština, poznato kao Briselski pregovori, obezbedjuje normalniju klimu za Srbe na KIM. Nepostojanje pregovora, što je karakteristično za zamrzniti konflikt, donosi rizik da dodje do blickriga odnosno iznenadnog upada na sever Kosova. Medjutim tokom Briselskih pregovora srpska strana je prihvatila i odradila veoma nepovoljan redosled poteza a velika većina tih poteza kada se gleda po njihovom sadržaju bila je loša za Srbe na KIM ili za državu Srbiju. U celini kada se pogledaju posledice svega toga onda se vidi da je srpski narod na KIM sve nezaštićeniji i u sve nepovoljnijem položaju, tako da je naziv "izdaja i predaja" prikladniji od "Briselski pregovori".

 5. Sasulja says:

  Srbija mora da posalje vojsku na sever Kosova,bez icijeg pitanja,pod hitno i u tajnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *