ЗАПАД ОТИМА КОСОВО СРБИЈИ због Русије и Украјине

ZAPAD OTIMA KOSOVO SRBIJI zbog Rusije i Ukrajine

12 septembra 2022

Na osnovu šturih informacija može se pretpostaviti da Zapad želi da nametne neku vrstu „paket aranžmana“ i konačno završi pitanje Kosova i Metohije sve žureći da to uradi zbog snažnog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom po pitanju Ukrajine i drugih pitanja koja se otvaraju, smatra predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je obavio dvosatni razgovor sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i sa savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.„Dobili smo od njih predlog potpuno nove armature pregovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog, a konačnog rešavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom“, izjavio je Vučić i dodao da taj razgovor nimalo nije bio lak.

Zapad žuri da Rusiji izbije „kosovski adut“

Drecun dodaje da izgleda da Zapad jarko želi da se postigne dogovor između Beograda i Prištine ne bi li Moskvi izbio iz ruku adut koji predsednik Rusije Vladimir Putin poteže po pitanju kosovskog presedana, jer bi Zapad, ako se postigne sporazum kojim bi se konačno zatvorilo kosovsko pitanje, mogao reći da u tom slučaju nema presedana.

„Ovde je sada pitanje šta se nudi? Izgleda da je manje-više poznato ono što se od Beograda traži, a to je da prihvati ‘realnost’ kako oni to kažu, odnosno postojanje lažne države Kosovo. Međutim, izgleda da u ovoj fazi Zapad shvata realnost da Beograd neće ni po koju cenu priznati tu lažnu državu, pa se onda očekuje neko rešenje kao što je bilo kao ono između dve Nemačke, gde Srbija ne bi morala de jure da prizna lažnu državu ali se ne bi protivila njenom članstvu UN i to bi verovatno za Zapad značilo da je to pitanje zatvoreno“.

Takođe, traži se da se Srbija jasno opredeli na koju će se stranu svrstati, uz Rusiju ili evro-atlantski blok, dodaje Drecun i ističe da nije primetio da Zapad nešto posebno nudi Srbiji, osim što se govori o formiranju neke Zajednice srpskih opština koja bi bila svedena na četiri opštine na severu, kao i o navodno posebnoj zaštiti Srpske pravoslavne crkve i „verovatno se govori o članstvu Srbije u EU i pomoći u rešavanju energetske krize“.

Nema priznanja Kosova, Srbija traži kompromis

Srbija sa svoje strane jasno stavlja do znanja i dobro je da je to shvaćeno, a Drecun pretpostavlja i prihvaćeno, u vodećim zapadnim državama da neće ni po koju cenu priznati samoproglašenu državu Kosovo i da ima podršku stalnih članica Saveta bezbednosti Rusije i Kine da onemogući članstvo lažne države u UN.

Srbija nastavlja da insistira i to će uvek činiti da se problem Kosova i Metohije reši u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 i nastaviće da štiti i omogućava opstanak srpskog naroda pokrajini i da se pri tome zalaže da se svi problemi reše isključivo na miran, politički način, ističe Drecun.

„Srbija iako pokazuje da ni po koju cenu neće priznati lažnu državu Kosovo u čemu, čini mi se, postoji jedinstvo relevantnih političkih subjekata u zemlji, ipak je otvorena za kompromis. Nama je potpuno jasno da na Kosovu žive Albanci koji su tamo većina i ne žele da žive u državi Srbiji, ali takođe i srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji ne želi da živi u lažnoj državi, niti mi želimo da damo deo naše teritorije da bi se tamo stvorila druga albanska država. Međutim, spremni smo da tragamo za kompromisom. Kako bi on mogao da izgleda o tome ne vredi spekulisati, ali otvoreni smo da tražimo rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.“

Drecun dodaje da mu se čini da su u tom pravcu usmerene aktivnosti svih zapadnih specijalnih izaslanika, savetnika kao i Miroslava Lajčaka i da bi u narednom periodu trebalo da saznamo u kom pravcu će se razvijati rešavanje kosovskog pitanja.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Milutin says:

  Albanci u Srbiji su MANJINA. Oni čine veštačku većinu na teritoriji koju je NATO okupirao. Ali okupacija može da traje kraće ili duže. Sa globalnim geopolitičkim promenama, koje su sada već nezaustavljive, rešiće se i dužina trajanja okupacije.

 2. Baki says:

  Što reče Tarabić, oni tamo, a mi i ovde i tamo ! Posle toga čekamo Ruse da raščistimo trajno sa njima tamo !!!

 3. RASPUCHIN says:

  Drecun lupa kao i Vučić. Kada je zapad krenuo na Srbe krajem osamdesetih pa sve do bombardovanja i podrške šipcima za proglašenje nezavisnosti , Rusija je bila na koljenima i nije imala nikakve veze sa ovom "krizom". Žalosno je gledati ovu jad i bjedu koja vodi Srbe.

  • 1389 says:

   Rusija je u zanjih 20 godina povečala vojnu industriju za 3000% i dobro posmatrala NATO vojsku. Rusija je krenula u obračun sa izdajnicima, satanistima, pedofilima i globalistima. Realno je SAMO, da je 900 miliona zapadnjaka pokrenulo konflikt protiv 7 biliona ljudi i da će se suočiti sa 6 godina dugim ratom u kojem će Rusija doči do Kosova KAD - TAD... Uskoro stiže zima do 23 februara 2023 Rusi će biti na Poljskoj granici...

 4. Petrovgrad says:

  Nije reč o Kosovu, već o Srbiji. Onog trenutka kad bi Beograd priznao nezavisnost Kosova, od tog trenutka više ne bi postojala Srbija. Tada bi hijene nasrnule da je parčaju. Prva bi se pojavila Hrvatska,..........

  • 1389 says:

   Zapad je naumio da rasparča Srbiju a u međuvremenu sve siromašnija i industrijski izolirana EU polako gubi na svim frontovima, a najjači front biće u samom srcu EU. Nemačka, Englezka i Francuska neka se spreme za iznenađenja....

  • Smaragd says:

   Vatikansko-iluminatski plan je da Srbija nestane. Taj plan nije od juce, ide se postepeno, skoro 3oo godina. Taj plan predvidja granicu izmedju Bugarske i Hrvatske ja Velikoj Moravi.

 5. Gagi says:

  UVEK je zapad pravio probleme nama Srbima zbog sebe i svojih kolonizatorskih teznji. Kakva Rusija i Ukrajina, to su izgovori ovih koji zive besplatan katolicko-komunisticki zivot i vode takvu politiku. Upravo zbog takvih izliza ovu tastaturu, danas ni retardiranu osobu nisu vise u stanju da prevare svojom "nacionalnom politikom". Komunista postade "svestan nacionalista", gde to ima osim u prodatoj zemlji Srbiji. Nego, danasnja komunisticka "gospoda", da poloze racune cime su se bavili zadnjih decenija i kako su zaradili kapitalisticki zivot. Sreca je svih nas, sto nas kolega i sapatnik na ovom portalu, uvazeni Kosovac nije stigao da napravi "svoju" elektranu. Time bi se svrstao u nepozeljne radikalske kapitaliste, kojima ce narod uskoro izreci istorijsku presudu.

 6. milorad5 says:

  bez panike,oni samo prete u prazno i pokušavaju da na strah izazovu neke ishiterne poteze vlade srbije,i to je pertnja nemirima u beogradu od strane plaćene agenture,i kao što se ovaj prajd priprema da izazove haos na ulicama ali im neće proći priča ako je vlada pametna i pozove gradjane na FIN način da IGNORIŠU prajd i proglasi za navionalni PRAZNIK taj dan u "slavu" prajda.Pošto je subota treba dati PETAK a može i ppnedeljak SLOBODAN DAN i pola beograda će da ode u zavičaj:),jer prajdom se preti vlad i vučiću prajdom i "posledicama" a i šiptarim i EU je jasno rečena šta će im se deisiti na kosovu ako pokušaju da se sile.EU NE SME DA RIZIKUJE napad šiptarske paravojske i pokušaj pogroma u kos.mitrovici i sve posledice koje iz toga mogu da proizadju jer neće moći više dugo da se laže ko je tu ubica a ko žrtva i u ovom trenutku opšte političke nestabilnosti koja se povećava iz ned.u ned. oni ne smeju da rizikuju još jednu otzbiljnu krizu kja preti raspadom njihovoj prevari na kosovu,šiptarskim porazom i politčkim i propagandnim problemom kod kuće povodom toga a mi bi mmogli da iskoristimo to da slistimo šiptarsku mafiju i posle se lagano ponovo povučemo na liniju razdvbajaanj i sačekamo mirno njihov potpuni slom u toku sledeće god.Znači kad prodje "prajd" i šiptarska "pretnja će biti MOGO MANJA pošto jhe to sce u PAKETU.Eto to su razloz zašto se ništa bitno neće desiti sem pokušaja nereda na prajdu i političke ekspolatacije toga iz EU kao pritisak na vučića.E onda je vučić otišao u emirate i "dobio" povoljan kredit koji nam uopšte nije POTREBAN,ali to je demonstracija za stoku u briselu i londonu koja im jasno stavlja do zanja da NEĆE moći da se igraju sa našom ekonomijom i valutom u vezi kosov i prajda.Znači deco pamet u glavu dupe uza zid ,pušku u rue jer dolazi vreme obračuna sa šiptarskom stokom i to to po NAŠIM USLOVIMA ali zasada mora još malo da se oćuti i otrpi ova banda iz brisela,jer ko za gde će ta stoka sutra da budeali u briselu sigurno neće više sedeti to društvance koje radi za šiptare i london.Normalno oni mogu pokušati sd da uradde nešto ali to je kamikaza napad oji nema političku budućnost kad pobijemo šiptarske"specijalce",posle toga su oni ZVER BEZ ZUBA DA UJEDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *