ЗАПАД ОТКРИВА: Русија се спрема за битку за Арктик!

ZAPAD OTKRIVA: Rusija se sprema za bitku za Arktik!

17 septembra 2016

two_new_motor_rifle_brigades_added_to_russian_army_grouping_in_arctic_by_2016_640_001

Sfera odgovornosti Ruske severne flote obuhvata zaštitu suvereniteta zemlje i njenih ekonomskih interesa u zoni Arktičkog okeana.

U tom cilju, flota ima na raspolaganju ne samo moćne površinske brodove, podmornice i avione, što je čini najsnažnijom od četiri ruske flote, nego i znatnu kopnenu komponentu u obliku dve motorizovane brigade sa puškama, analizira Southfront

Nedavni sukobi u Ukrajini, Siriji i Jemenu su pokazali da su kopnene snage krajnji garant vojnog uspeha, i iako bi se bilo koji sukob na Arktiku vodio uglavnom sa pomorskim i vazdušnim snagama, presudna uloga bi ipak pala na kopnenu komponentu. Zbog toga Severna flota ima znatnu kopnenu silu na rapolaganju.

200. nezavisna motorizovana brigada je konvencionalna jedinica sa jednim tenkom i tri motorizovana puščana bataljona, sa velikom artiljerijom, protivvazušnom odbranom i borbenom inženjerskom podrškom namenjena uglavnom za operacije na ruskom kopnu u cilju zaštite baza pomorske i vazduhopolovne flote protiv napada NATO-a.

Na dalekom severu, Rusija se graniči sa zemljom NATO-a, Norveškom, koja je domaćin čestih međunarodnih vežbi alijansi jedinica specijalizovanih za područje Arktika, uključujući i Britanske kraljevske marince.

Podižući nivo tenzije, švedski zvaničnici su nedavno izjavili da očekuju da budu angažovani u velikom konvencionalnom sukobu u roku od samo nekoliko godina i da su zainteresovani za proširenje saradnje sa NATO-om i možda za članstvo u alijansi, a čak i neutralna Finska je razmatrala članstvo u NATO-u u poslednjih nekoliko godina.

U najgorem slučaju, odnos snaga na severu bi se brzo mogao okrenuti protiv Rusije.

Odbrana ruskog zemljišta od konvencionalnog napada NATO-a nije jedina briga. Postaje jasno da će Arktik uskoro postati borbena arena za prevlast i kontrolu nad resursima ovog bogatog regiona, baš kao što je Bliski Istok postao u poslednjih nekoliko godina.

Stoga se ruske oružane snage pripremaju da odigraju svoju ulogu u nazirućem sukobu. 80. posebna motorizovana brigada koja je aktivirana u januaru 2015. godine i postavljena u gradu Alakurti, može se takođe koristiti za istu svrhu kao i 200. brigada, ali njena organizacija, oprema i vežbe ukazuju na nešto drugačiji glavni zadatak. 80. brigada je takođe namenjena ispunjenju uloge projektovanja sile uporedo sa flotom Severne pomorske pešadijske jedinice.

Dok je glavni zadatak pomorske pešadije amfibijski napad protiv odbrambene neprijateljske obale, 80. brigada je opremljena i obučena ne za nasilni ulazak, već za produžene samostalne operacije daleko od prijateljskih baza na mnogim ostrvima i arhipelaga Arktičkog dela, kao što su Nova Zemlja, Zemlja Franca Jožefa, i Spitsbergen, oslanjajući se uglavnom na vazduh i more za popunjavanje rezervi.

Ona bi mogla igrati obe uloge, i odbrambenu, štiteći ključnu rusku vojnu infrastrukturu kao što su aerodromi i radarske stanice sa ranim upozoravanjem protiv specijalnih operacija bombardovanja NATO-a, i napadajuću ulogu onemogućavanjem sletanja NATO-a na bilo koju spornu površinu Arktika.

Nedavne vežbe brigade uključivale su blisku saradnju sa Severnom flotom po pitanju iskrcavanja pomorskog desanta brodova, koji su korišćeni za prevoz svojih jedinica do udaljenih delova za vežbanje. Strateški uslovi mobilnosti i potreba za radom u ekstremnim uslovima sa ograničenom logističkom podrškom znači da je 80. brigada lakše opremljena od konvencionalnih motorizovanih jedinica.

Ona nema tenkovski bataljon, a njeni puščani bataljoni su postavljeni na MTLB guseničarske oklopne transportere koji imaju dobru pokretljivost na snegu i tundrama. Ona trenutno testira širok spektar specijalizovane opreme, uključujući i zimske uniforme pogodne za proširene operacije u izuzetno hladnim uslovima polarnih noći, motorne sanke, terenska vozila, zglobne bager nosače specijalno dizajnirane za snežne operacije i drugu opremu posebno prilagođenu arktičkim uslovima. Njeno osoblje, koje sadrži visok procenat vojnika, takođe prima specijalizovanu obuku za arktičko ratovanje.

Nedavna vežba je uključivala njene vojnike izviđačke čete koji koriste pse i jelene kao prevozno sredstvo tokom simuliranih operacija iza neprijateljskih linija, što ukazuje da brigada ima značajne mogućnosti za specijalne operacije.

Ova visko specijalizovana jedinica predstavlja važnu vojnu sposobnost koja doprinosi konvencionalnom zastrašivanju Rusije. Krajnja mera njenog uspeha u toj ulozi može biti ta da nikada neće morati da se koristi da ispuni svoju dodeljenu borbenu ulogu protiv pravog protivnika, koji će umesto toga biti primoran da se bavi pitanjima vezanim za Arktik kroz normalan pregovarački proces.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *