ЗАПАД ПЛАНИРА ЕКОНОМСКО УБИСТВО СРБИЈЕ: ЕУ хоће да отера…

ZAPAD PLANIRA EKONOMSKO UBISTVO SRBIJE: EU hoće da otera…

3 decembra 2018

Johanes Han poručio da Evropsku uniju veoma brine poslovanje Kineza na zapadnom Balkanu, pa i u Srbiji. Najveće kineske investicije u Srbiji su u ‘Železari’ i RTB ‘Bor’.

Zvaničnici Evropske unije žele da oteraju kineske investitore iz Srbije i tako nam otmu milijarde dolara!

Johanes Han, evropski komesar zadužen za odnose EU sa jugoistokom Evrope, poručio je da kineski ekonomski angažman na prostoru Balkana, uključujući i Srbiju, izaziva sve veću zabrinutost u Briselu. Prema njegovim rečima, Peking pokušava da preko investicija izveze i svoj ‘nacionalni model’ u Evropu!?!Preispitati kupovine

Najveće kineske investicije u Srbiji su u ‘Železari’ u Smederevu i u RTB ‘Bor’, a upućeni tvrde da Briselu najviše smetaju upravo ovi poslovi!

Han naglašava da se u šest država zapadnog Balkana gradnja elektrana, autoputeva i mostova finansira kineskim novcem.

– Kineski ekonomski angažman na prostoru Balkana izaziva sve veću zabrinutost Evropske unije. Kina se dugo predstavljala kao zemlja koja samo sledi svoje poslovne interese. Slučaj je suprotan. Peking želi da izvozi i svoj nacionalni model. Izbor je između evropske demokratije i tržišnog kapitalizma, s jedne strane, i diktature i nesputanog kapitalizma, sa druge… – poručio je Han i pozvao EU da nađe adekvatan odgovor na ‘izazove iz Kine’.

– Mogli bismo preispitati kinesku kupovinu strateški važnih kompanija. Gradnja elektrana, autoputeva i mostova u šest zemalja zapadnog Balkana finansira se kineskim novcem. Spoljna politika EU treba da postane brža i prilagodljivija. To je preduslov za nadmetanje na globalnom nivou – naglašava Han.

I dok niko od zvaničnika juče nije hteo da komentariše ove navode, politikolog Jelena Vukoičić kaže da Brisel velike investicije Kine doživljava kao pretnju, jer ekonomski uticaj pretpostavlja i jači politički uticaj.

– Sve to ne odgovara EU i Zapadu. Međutim, EU nema mehanizam, niti način da spreči prodor kineskih investicija na Balkan, niti u druge delove Evrope, s obzirom na činjenicu da je Kina jedna od retkih država u svetu koja ima svež kapital spreman za ulaganje, a koji je Evropi preko potreban. Dobro je to što je Srbija među prvima prepoznala značaj dobrih odnosa i ekonomske saradnje sa Kinom, jer će ona u bliskoj budućnosti postati ekonomska sila broj jedan u svetu i države koje sa njom neguju dobru saradnju imaće ekonomske i političke koristi – podvlači Vukoičićeva.

‘Crvena lampica’

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je Hanova izjava još jedan dokaz da EU gleda na naš region kao na klasičnu interesnu sferu.

– Prema EU, Srbija i region nemaju prava da biraju s kim će i u kojoj meri sarađivati, čak i ako im to koristi, već Brisel to treba da određuje. Kina nudi bolje uslove za saradnju od EU i ostatka Zapada, jer tretira partnere ravnopravno i politički ih ne uslovljava. To je ‘crvena lampica’ za EU i SAD. Kinezi i Rusi su konkurencija u zapadnom zabranu zvanom ‘zapadni Balkan’, nad kojim EU i SAD žele da zadrže monopol – upozorava Pavić.

Najveće kineske investicije u Srbiji

‘Železara’ u Smederevu

* platili za nju 46 miliona evra
* investiraće 300 miliona evra
* zadržali svih 5.050 radnika

Pruga Beograd – Budimpešta

* vrednost projekta – dve milijarde dolara
* saobraćajnica duga 350 kilometara
* 46 odsto uposlenih firmi biće iz Srbije

Most Zemun – Borča

* vrednost investicije 170 miliona evra
* otvoren u decembru 2014. godine
* 1.499 metara dugačak i 22,8 metara visok

Izgradnja bloka u TE ‘Kostolac’

* vrednost ugovora 715,6 miliona evra
* radi se i revitalizacija blokova B1 i B2
* očekuje se da sve bude gotovo 2019. godine

Kupovina RTB ‘Bor’

* firma „Ziđin“ uložiće ukupno 1,46 milijardi dolara
* pripašće joj 63 odsto vlasništva u borskom gigantu
* Kinezi se obavezali da sačuvaju 5.000 radnih mesta

(Informer)

KOMENTARI14 komentara

 1. Jovo Veselinovic says:

  vucicu ti si predsednik srbije a nije unija ti si sve potpisao uniji i merkal da rade sto hoce od srbs i srbije odbijo si baze ruske u srbiji ti ne branis srbiju nego prodajes

  • Nebeska Srbija says:

   A Vucic cita tvoj komentar i smeje se.

  • Milutin says:

   Pusti ti Vučića.Da nam nije njega pasli bi smo travu i jeli žir.Sa njim i njegovim timom Srbija je jača iz dana u dan.Pogldajte stopu rasta samo BDP...Lako je kritikovati i minirati!Da svi radimo samo deset posto kao naš predsednik bili bi najbolja zemlja...ovako pored prodanih duša ni Vučić ni niko nam više ne može pomoći.Samo napred predsedniče i srećno u reforme!

   • Dani says:

    Hahahaaaaa..."Pogledajte stopu rasta samo BDP",brrrrrrr...av,av,av...bwahahaaaaaa.Ne pises valjda ovo zbog sendvica sa nista i mineralnom vodom.Nadam se da si covek,a ne nekakav ROBot.Samo napred crni Milutine,napred u bajke o reformama,tako smo i stigli do trave i zira!!

    • Milutin says:

     Koja trava,kakav žir...U Srbiji nije bilo bolje zadnjih pedeset i više godina.Država je u reformi,rešavaju se sva pitanja,rešava se vekovni problem KiM,raste BDP,standard.Država je lider u regionu i na vratima EU.Sve to govori o sposobnosti Vlade i našeg Predsednika koji je poštovan u svetu,kao i naša država.Pogledajte tu diplomatsku aktivnost.Šta ste navalili na gospodina Hana.Čovek samo realno priča!Iza rada naše vlasti stoji narod!Stoji izborni rezultat.A podrška je sve veća i veća!

 2. milorad says:

  ahahah vidi vidi šta odlazeći sitni birokrata i KRPAN LOPV želi.Taj johanes će završiti u zatvoru , veće se vodi istraga protiv djubreta o trgovini uticajem i korupciji tog pacova. on će sledeće god. biti NA SUDU. Ne treba obraćati pažnju na ovakve bolesne textove plaćenih dripaca, oni kineze mogu samo da povuku za K.

 3. Draganbr says:

  nece ovaj jos dugo kukurikati (han na nemackom je petao bas mu prilici)

 4. Za Srbiju says:

  Ništa novo. Sistematski ubijaju Srbiju, otkad postoji.

  • test01 says:

   Upravo tako. Sto ne mogu postici spolja to im odradjuje vlada Srbije bankrotirajuci i unistavajuci ekonomiju i industriju Srbije, pa cak je i zemlja rasprodana za dzeparac (neko je uzeo pare)... Srbi postaju robovi u svojoj vlastitoj drzavi. Uz sve to zapad zeli da teritorijalno rasparca Srbiju. Ako im uspe sa KiM odmah potom je Raska na redu pa Vojvodina!

   • Milutin says:

    Šta vlada minira?Pogledajte koliko je stranih kompanija investirali u našu privredu.Izračunajte koliko je to plata,plaćenih poreza,koliko svi mi imamo koristi od toga.I nikada u Srbiji nezaposlenost nije bila manja i izbor poslova veći.Nikada radnik nije ovoliko mogao da bira i nikada se rad ovoliko nije cenio.Nemoj te samo kritikovati uradite nešto korisno,verujte biće Vam lepše!

    • Dani says:

     Kada bi braca Grim mogla da ustanu iz groba i procitaju tvoj komentar(citaj bajku)plakali bi od muke i zavisti.Sta je danas na "a la carte" sns ,sendvic sa nista ili sedvic sa vazduhom ili !??

     • Milutin says:

      Kakav sendvič šta pričate?Rezultati rada sve govore.Narod glasa i ceni rad Vučića i SNS tima...rezultati sve govore o uspešnoj politici koju vodi presednik,vlada i skupština.Manite se kritike i podržite vlast i svoju zemlju na pravom putu!

 5. Mi says:

  Informerov tekst, treba li tu bilo šta reći. Nije on spontano napisan i postavljen.......

  • Milutin says:

   Provokacija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *