Zapad polako priznaje poraz od Sirije

Zapad polako priznaje poraz od Sirije

21 jula 2013

SYRIA_ARMY_661938fIzgleda da Zapad polako priznaje svoj poraz u Siriji i u vezi te bliskoistočne zemlje.

Velika Britanija je odustala od planova naoružavanja sirijskih pobunjenika i sad procenjuje da predsednik Sirije Bašar Asad može još godinama da ostane na vlasti.

Rojters je istovremeno saopštio, pozivajući se na svoje izvore, da planirana mirovna konferencija o Siriji (Ženeva 2) može biti održana tek sledeće godine, ukoliko uopšte i bude održana.

„Očigledno je da Britanija nema nameru da naoružava ustanike u bilo kojem slučaju niti u ma kakvoj formi“ – saopštio je jedan od izvora, pomenuvši ranije donetu rezoluciju parlamenta u Londonu koja obavezuje vladu Dejvida Kamerona da, pre donošenja odluke o vojnoj pomoći Siriji, obavi konsultacije sa parlamentom zemlje.

Razlog zašto je zvanični London promenio stav vezan je za britansko javno mnjenje koje je uglavnom protiv naoružavanja sirijske opozicije.

Isti izvor agencije smatra da je učešće Irana i Hezbolaha u sirijskom sukobu pomerilo odnos snaga na bojnom polju u korist Asada, što je umanjilo njegovu želju da pregovara, a sam Zapad nema strategiju da zaustavi konflikt u dogledno vreme.

„Zapadne ocene situacije su se izmenile. Smatrali smo da je Asad u stanju da se održi samo nekoliko meseci. Sada smatramo da on može ostati na vlasti i nekoliko godina“ – rekao je jedan od izvora Rojtersa.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *