ЗАПАД ПОНОВО ОДЈАВИО БЕОГРАД? Европска комисија одлаже…

ZAPAD PONOVO ODJAVIO BEOGRAD? Evropska komisija odlaže…

15 maja 2020

Godišnji izveštaj o napretku Srbije i drugih zemalja u procesu proširenja najverovatnije će biti odložen za jesen, saznaje se u evropskim izvorima u Briselu.

Iako je objavljivanje izveštaja prvobitno planirano za jun, „paket o proširenju“ Evropske komisije biće objavljen na jesen, zajedno sa najavljenim ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.Kao razlog za odlaganje izveštaja o napretku u reformama, izvori u Briselu navode situaciju izazvanu epidemijom kovida 19, koja je „ograničila resurse Evropske komisije“ i otežala rad na izveštaju.

S druge strane, navodi se da će zemlje regiona ovim odlaganjem dobiti dodatno vreme, jer su vanredne mere uvedene zbog Kovida 19 otežale i usporile rad na reformama.

Komesar za proširenje Oliver Varheji je prošle nedelje pred poslanicima Evropskog parlamenta najavio da će godišnji izveštaj biti objavljen u junu, ali u međuvremenu je došlo do promene plana, o čemu su obaveštene zemlje članice EU

Evropska komisija će ipak u junu, kako je i planirano, predstaviti nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju. Na osnovu ovog nacrta, zemlje članice bi trebalo da odluče o daljim koracima i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja za ove dve zemlje.

Odlaganje godišnjeg izveštaja o napretku moglo bi da utiče na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, jer zemlje članice obično uzimaju ovaj izveštaj u obzir pri odlučivanju da li i koliko novih poglavlja otvoriti.

Sledeća međuvladina konferencija EU-Srbija mogla bi da bude održana 26 juna, kada će ministri opštih poslova EU razgovarati o politici proširenja, ali za to još uvek nema zvanične potvrde.

Godišnji izveštaj Evropske komisije daje preporuke i ocenjuje napredak u reformama na putu ka EU u prethodnih dvanaest meseci, a poslednji put je objavljen 29. maja prošle godine.

Pročitajte OVDE šta Hašim Tači očekuje od Donalda Trampa.

Izvor: RTS

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    "Srbija će stići u EU kad se raspadne EU". To su bili prvi komentari o kretanju Srbije ka EU u vreme Tadićeve vladavine, a vladar Vučić je samo nastavio i još više razradio tu višu uzaludnu. Zemlja nam se decenijama ne razvija i propada, a mi ko ludaci čekamo EU-Godoa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *