ЗАПАД ПОНОВО ШАМАРА ШИПТАРЕ: Боље би вам било да…

ZAPAD PONOVO ŠAMARA ŠIPTARE: Bolje bi vam bilo da…

4 januara 2018

Predstavnici uticajnih zemalja Zapada u Prištini upozorili su da nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća (Specijalnog suda), pozivajući rukovodioce centralnih kosovskih institucija, lidere stranaka i poslanike skupštine da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima.

– Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. On postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava će odbaciti partnerstvo Kosova sa našim zemljama – naglašava se u zajedničkom saopštenju predstavnika zemalja Kvinte koju čine Britanija, Francuske, Nemačke, Italije i SAD.

Zemlje Kvinte, kako se dodaje, podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine da se izjasne protiv ove inicijative i da iskreno obaveste građane o oštrim negativnim posledicama, uključujući i o posledicama po „međunarodnu i evroatlansku integraciju“ ukoliko Kosovo nastavi u ovom pravcu.

– Istovremeno, očekujemo od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu – navode predstavnici zemalja Kvinte.

Ističu da su „duboko zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i predsedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatog kao slučaj ‘porodice Hajra'“.

– Veća su naročito važan deo posvećenosti Kosova vladavini prava i angažovanja Kosova na rešavanju zločina počinjenih na njegovom tlu – dodaju ambasadari uticajnih zapadnih zemalja.

Podsećaju da su zemlje Kvinte dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova.

– Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju. Vaš uspeh je u našem interesu. Međutim, mi ćemo uvek insistirati da Kosovo treba da podrži pravdu – zaključuje se u reagovanju predstavnika zemalja Kvinte.

Njihova reakcija je usledila nakon što je premijer Ramuš Haradinaj izjavio da će vlada podržati stav skupštine ukoliko bude ukinut Zakon o Specijalnom sudu i najavi predstavnika pokreta „Samoopredeljenje“ da će podržati ukidanje zakona.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    "Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo". Mogu li zapadnjaci navesti makar jedan jedini primer ŠTA je to ta "narko-država"postigla? Samo jedan jedini primer neka navedu! Ne moraju dva! Osim što su proterali sve ne-šiptare,i što su kreditima zaduženi! Izgleda da deo novca od droge ide u pogrešne džepove,pa se džapaju međusobno "šamarajući"šošone!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *