ЗАПАД ПОСТАО НЕЦИВИЛИЗОВАН И ИЗГУБИО СВЕСТ О ВРЕДНОСТИМА

ЗАПАД ПОСТАО НЕЦИВИЛИЗОВАН И ИЗГУБИО СВЕСТ О ВРЕДНОСТИМА

8 децембра 2021

Запад је заборавио да решава проблеме цивилизовано, чини се да је изгубио културу политичког дијалога, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Панкин.

– Партнери су заборавили да решавају проблеме на цивилизован начин, за преговарачким столом. Унилатерална ограничења су често одговор на све одлуке које нису у складу са њиховом логиком. У суштини, ниједна држава која спроводи суверену политику независну од Запада, не може да буде осигурана од њих – изјавио је министар.Говорећи о ограничењима против Минска, дипломата је оценио да је циљ санкционог притиска Запада да изаове нови талас антивладиних протеста.

– Ако причамо о Белорусији, ми врло добро схватамо да је сврха санкционог притиска који се врши на Минск да се намерно спусти животни стандард обичних људи и изазове нови талас протеста против владе. Kако би другачије могло да се објасни увођење ограничења против читавих сектора белоруске индустрије, њених највећих предузећа, од којих зависи добробит стотина хиљада Белоруса? – објаснио је Панкин.

Минск кажњен због пријатељства са Москвом

С тим у вези, заменик шефа руске дипломатије истакао је да санкције Запада против Белорусије, које погађају Русије, више личе на кажњавање Минска због пријатељства са Москвом.

– Видљиви су и геополитички фактори западног притиска на пријатељску земљу. У децембру 2020. године је амерички Kонгрес усвојио Акт о демократији, људским правима и суверенитету Белорусије, који предвиђа могућност увођења санкција против грађана Русије и представника Савезне државе. Европска унија је, са своје стране, уврстила двоје Руса на свој ‘црни списак’. Европски парламент је у октобру усвојио резолуцију којом осуђује руско-белоруске интеграцију. Kако се то уклапа у забринутост за стање демократије у самој Белорусији, коју изражавају иницијатори санкција? То више личи на кажњавање због пријатељства са Русијом – објаснио је Панкин.

Према његовим речима, Москва и Минск координишу напоре за усвајање мера као одговор на западне санкције. Русија ц́е наставити тесну сарадњу са Белорусијом како би се супротставиле притиску, каже дипломата.

Kако каже, Русија осуђује санкциону праксу Запада и у сталном је дијалогу о тој теми са партнерима из Заједнице независних земаља (СНГ) и Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ).

– Стране су тренутно договориле низ мера за међусобну подршку и помоћ у случају да трећа страна уведе слична ограничења против неке од земаља ЕАЕУ, као и у циљу минимизирања штете на заједничком тржишту Савеза – констотвао је Панкин.

Подсетимо, САД, Велика Британија, Kанада и ЕУ усвојиле су нови пакет санкција против Минска због мигрантске кризе на граници републике са Пољском за коју Запад оптужује Белорусију. На санкционој листи су се нашли десетине белоруских званичника, организација и компанија које су, наводно, учествовале у „хибридном нападу“ на европски блок слањем миграната на границу Пољске, Литваније и Летоније.

Kао одговор на то, прес-служба белоруске владе саопштила је да Белорусија од 1. јануара 2022. године уводи ембарго на увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције против званичног Минска.

KOMENTARI2 коментара

  1. Istina says:

    Krizari se grupisu, ali ovaj put ce biti unisteni na postrojavanju.

  2. Gagi says:

    Nasledne "elite" koje istorijski vladaju svetom, uvek su u hodu menjale pravila ponasanja i zivljenja. Tako su npr. od divljackog unistavanja naroda i paljenja vestica, evoluirali i stigli do "civilizovanog" ponasanja. Naravno, tom "civilizacijskom svescu" su se malo umili i oprali od prethodnih prljavstina. Tom sveukupnom poboljsanju je doprinela nauka i tehnologija, nisu vise morali da salju svoje batinase da otimaju od naroda - porez, to danas fino rade sa svojim bankama i ugradjenim porezima na svaki proizvod. Zna li narod danas zbog cega je zivot toliko skup i kome on placa reket za svoj zivot. Aha, to je za opste dobro, da, poznato je. Nema nikakve razlike od davnog feudalnog sistema, nista se do danasnjeg dana nije promenilo, uvek se nadje neko ko siledjiski jase narod. Vec se jasno vidi da je "civilizacijska svest" najobicnija maska kojom se sluze hijene i ljudozderi da narod ne oseti ko mu pije krv. Uvek dodje vreme kada te maske silom prilika spadnu i kada se pokaze prava narav onih koji su ih nosili. Eto, doslo je vreme kada hijene otvoreno i slobodno zavijaju i urlaju, ogladnele i nervozne jer nema dobrog i krupnog plena, spremaju se da u coporu napadnu krupan plen. Ako pobede, mogli bi dugo da budu siti i bezbrizni jer gladi nece biti, sta ako ne pobede. Hoce li onda svanuti narodima na svetu, mislim da hoce. Onako izlomljeni i kljakavi od neuspesne borbe, nece biti u stanju jos dugo da zagospodare i organizuju se. Tek ce to uspeti nakon dugog vremena, kada stigne njihovo novo potomstvo i ojaca u neki novi jak copor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u