ЗАПАД ПУЦА ОД БЕСА: Одлучено, Путин може да буде председник опет, и опет…

ZAPAD PUCA OD BESA: Odlučeno, Putin može da bude predsednik opet, i opet…

25 marta 2021

Ruska Državna duma usvojila je danas zakon u skladu sa izmenama Ustava koji, između ostalog, daje pravo Putinu da se ponovo kandiduje za predsednika zemlje.

Prema jednoj od novih odredbi Ustava Rusije, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno te isto lice može vršiti dužnost predsednika Rusije odnosi se na aktuelnog lidera zemlje bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsedničkih mandata.Prema tome, ovo pravilo omogućava aktuelnom lideru da još dva mandata obavlja dužnost predsednika Rusije, prenosi Sputnjik.

Autori inicijative o predsedničkim mandatima su poslanici Pavel Krašenikov i Olga Savastjanova, kao i član Saveta federacije Andrej Klišas koji su u novembru prošle godine uneli dokument u Državnu dumu.

Dokument predviđa da za predsednika zemlje može biti izabran državljanin Rusije koji ima najmanje 35 godina, koji je stalno živeo u Rusiji najmanje 25 godina, a takođe nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu boravka u drugoj zemlji.

Pored toga, zakon propisuje da dužnost šefa Centralne izborne komisije može obavljati državljanin Rusije koji je navršio 30 godina.

 

KOMENTARI2 komentara

  1. Milutin says:

    Kako ne bi pucao od besa. Pa zar su oni uzalud postavili brzo smenjivog Bajdena za Predsednika. Pa zar onim Rusima nije bilo dovoljno Putina. Pa red je bio da sad Putin malo bude i Predsednik SAD-a. Pa ko će sada izvaditi SAD iz bule. Ma i oni će da izmene svoj Ustav tako da i stranac može biti Predsednik.

  2. šiško says:

    Odakle njima uopšte ideja da su Rusi dužni da donose odluke i zakone po njihovom ukusu? Ako je to dobro za Rusiju, a valjda Rusi najbolje znaju šta je za njih dobro, onda niko sa strane nema pravo da "puca od besa", kao što ni Rusi ne pucaju od besa zbog neke interne odluke SAD ili bilo koje druge zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *