ЗАПАД ПУШТА БАКИРА НИЗ ВОДУ!?

ZAPAD PUŠTA BAKIRA NIZ VODU!?

3 juna 2020

Da li osim „principijelnih razloga“ postoje i neki drugi zbog kojih se ministar bezbednosti u Savetu ministar BiH Fahrudin Radončić odlučio da podnese ostavku. Uprkos njegovom negiranju da to ima veze sa predstojećim izborima, sagovornici Sputnjika, smatraju da je dobro razumeo poruku Zapada koji bi Bakira Izetbegovića i SDA mogao da pusti niz vodu.

Obrazlažući ostavku, Radončić je naveo tri ubedljiva razloga i poručio da je participacija njegovog Saveza za bolju budućnost (SBB) na državnom nivou vlasti “završena priča”.Ministar bezbednosti u ostavci je kao prvi razlog za svoj potez naveo to što nije dobio podršku bošnjačkog člana Predsedništva BiH i ministra spoljnih poslova, ali ni ambasade Pakistana, kada je tražio da se deportuje 9.500 migranata koji su “ogromni bezbednosni rizik”.

Politička scena bez Bakira realna

Kao drugi razlog on je naveo da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Savetu miistara BiH, a ništa manje bitan treći razlog je korupcija i afera „respirator“, zbog koje je između ostaog predložen pritvor za premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

„Kada je reč o ostavci ministra bezbednosti svakako da ti razlozi imaju svoju težinu. Oko migranata je dosta toga ranije već rečeno i njegov predlog da se deportuju migranti koji su došli iz zemlje koja nije zahvaćena ratnim sukobom, kao što je Pakistan, i njegov sukob sa ambasadorom Pakistana u BiH koji uopšte nije bio kooperativan, svakako je naišao na podršku Republike Srpske“, kaže za Sputnjik profesor na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Banjaluci, dr Predrag Ćeranić.

Pored tog i ostalih razloga koje je Radončić naveo, Ćeranić, međutim, smatra da postoje i oni koje nije apostrofirao. U Federaciji BiH, kao što je to inače uoči izbora, a lokalni su u novembru, došlo je do previranja i mogućnosti prekompozicije političke scene, kaže on za Sputnjik.

Naš sagovornik podseća da je uoči stvaranja Saveta ministara SDA imala dilemu da li da u kolaiciju uzme SBB, ili SDP čiji je lider Nermin Nikšić, pa je u vlast ušao Radončić, lider SBB koja je važna politička partija, ali je on i vlasnik vrlo uticajnog lista „Dnevni avaz“.

Po njegovom mišljenju, Radončić je svojom ostavkom SDA učinio odgovornom za stanje sa migrantima, kao i za aferu sa nabavkom respiratora, zbog koje su kadrovi te stranke privedeni.

„Dosta se govori o tome kako bi vlada u Federaciji mogla da se konstituiše na jedan sasvim drugi način, čak se i Radončić pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za premijera. Reč je dakle o jednoj prekompoziciji odnosa i partija na političkoj sceni gde bi se SDA izbacila iz vlade Federacije BiH i iz kantona Sarajevo, najvažnijeg kantona u BiH“, kaže Ćeranić.

Nova većina u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH

Prema njegovom viđenju, stvari idu ka tome da bi bošnjačke partije koje sada čine opoziciju – Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka, SBB, uz HDZ, mogle da sastave novu većinu na nivou Federacije, a isto tako i u kantonu Sarajevo i u nekim drugim kantonima.

Ćeranić smatra da stvari treba posmatrati u tom širem kontekstu i da Radončić, pored migranata i afere, nije slučajno naveo i treći razlog – da su odnosi SDA, SNSD i HDZ takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Veću ministara BiH.

Na pitanje, koliko je realna eliminacija SDA iz vlasti, on kaže da bi, ukoliko Radončić i lider SDP-a i HDZ-a, Nermin Nikšić i Dragan Čović, postignu čvrst dogovor, realno mogli da iz igre izbace SDA iz kantona Sarajevo i iz vlade Federacije BiH.Zapad poslao mig

On napominje da su sa Zapada već stigli znakovi u tom pravcu.

„Ne treba smetnuti s uma da je ‘Vašington post’ upravo objavio tekst koji je šire odjeknuo, kako je BiH zemlja poznata po korupciji, a ova afera ‘respirator’ je ponovo pokazuje u tom svetlu. Američki uticaj je vrlo važan u BiH kada je u pitanju bošnjačka strana i na taj tekst bih gledao kao na mig da SDA treba da ode“, zaključuje Ćeranić.

A Fahrudin Radončić je, kako napominje, sigurno obavešten čovek, što mu omogućava list čiji je vlasnik i široka mreža saradnika i novinara i svakako pozicija ministra bezbednosti na kojoj se još formalno nalazi.

I poznati novinar TV OBN i autor političke emisije na toj televiziji „Voks populi“, Mimo Šahinpašić ima slično mišljenje.

„Pritisak koji je prvo izvršila Amerika sa zabranom ulaska donedavno visoko rangiranog funkcionera SDA Amira Zukića, to je jako, jako vidljiva poruka koju je Radončić svakako razumeo. Druga stvar je pismo čelnika EU koji se nalaze u BiH, nakon izvršenog strahovitig pritiska SDA na pravosuđe i tužilaštvo i na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, i to ne samo od Izetbegovića, nego i od verskih velikodostojnika“, napominje Šahinpašić.

Lider SDA, Bakir Izetbegović je zbog reagovanja na aferu “respirator“ prozvao Tadićevu i Tužilaštvo BiH optuživši ih zbog „udara na Bošnjake“. Tadićeva i njena porodica su, kako je preneo „Dojče vele“, dobili pretnje smrću, a američka ambasada u BIH je tim povodom saopštila da su „pretnje i pritisci upućeni policiji i tužilaštvu neprihvatljivi, a da je borba protiv korupcije od vitalnog značaja za građane BiH“.

Evropa je skrenula pažnju da se to mora izvesti na čistac i Radončić očigledno u tome ne želi da učestvuje, ili mu bar u ovoj situaciji ne treba konfrontacija sa predstavnicima EU, ocenio je Šahinpašić za Sputnjik.

„Kada se sve sabere, vidite da je ta neprirodna koalicija SBB i SDA napravljena u jednom trenutku zbog ličnih interesa Izetbegovića i Radončića, koji su kao dva ovna na brvnu“, konstatuje sagovornik Sputnjika koji smatra da se vlast na federalnom nivou praktično raspada zbog svega što se dešavalo u poslednje vreme.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *