ЗАПАД РЕШИО ДА ОТМЕ КЉУЧ РУСИЈЕ

ZAPAD REŠIO DA OTME KLJUČ RUSIJE

3 juna 2021

Iako na prvi pogled izgleda da se gnev dela Evrope i Amerike sručio na beloruskog predsednika Lukašenka zbog prinudno spuštenog aviona i uhapšenog opozicionara Protaseviča, pravi razlog treba tražiti na drugoj strani. Reč je, naravno, o geopolitici, o činjenici da Aleksandar Lukašenko drži u svojim rukama — ključ Rusije.A dragoceni ključ koji Zapad toliko želi, predstavljaju takozvana „Smoljenska vrata“, ulaz u Smoljensk, stari ruski grad koji se nalazi u oblasti na granici s Belorusijom, koji je uvek bio prvi na udaru kad su evropski zavojevači kretali na Moskvu. Tuda je svojevremeno prošao Napoleon, s te strane je udario i Hitler. I jedan i drugi su polomili zube.

Zašto su važna „Smoljenska vrata“ — ključ Rusije

Zato je danas, kad se „kolektivni Zapad“ zaverio protiv Rusije, važno ko kontroliše ta „vrata“.

Lukašenko to čini još od raspada Sovjetskog Saveza koristeći s jedne strane prednosti geografskog položaja, a s druge, odbijajući napade onih koji bi želeli da od Belorusije stvore Ukrajinu ili Gruziju. Ili — bilo koju od bivših sovjetskih republika u kojima su vlade popadale kao kule od karata pod udarom „demokratskih revolucija“.

Drugi razlog koji Belorusiju čini važnom strateškom tačkom je takozvani Suvalki koridor. To je teritorija između Poljske i Litvanije dugačka oko 60 kilometara koja povezuje baltičke zemlje sa ostalim zemljama NATO-a. Alijansa taj koridor smatra najnezaštićenijom teritorijom u slučaju udara sa istoka, to jest — sa strane Belorusije.

U potencijalnom ratu, Rusija bi preko Belorusije veoma brzo mogla da zauzme taj koridor, baltičke zemlje bi bile odvojene od ostatka NATO-a, Rusija bi stigla do Kalinjingrada, svoje enklave u Nemačkoj…
A onaj ko kontroliše Krim i Kalinjingrad, drži pod vojnom kontrolom veliki deo Evrope.

Zato je interes Zapada da Belorusiju uključi u svoju orbitu, da ona ne bude odskočna daska za eventualni ruski pohod ka Kalinjingradu, a ruski interes je da Belorusija ne postane nova Ukrajina, niti članica Severnoatlantske alijanse koja bi Rusiji mogla blokirati put do enklave u Nemačkoj.

Bolje i domaćica, nego — Lukašenko

Zato je ova mala, ali zemlja u kojoj se živi bolje nego u mnogim postsovjetskim državama, stalna meta pokušaja Zapada da je uvuče u svoju orbitu.

Ti pokušaji se manifestuju čas potpunim odsecanjem te zemlje od Evrope i proglašavanjem njenog lidera za „poslednjeg diktatora“, čas nuđenjem „šargarepe“ da bi promenila stranu, pa „štapom“ — organizovanjem obojene revolucije koja bi Lukašenka odnela sa političke scene, a na njegovo mesto dovela bilo koga — makar to bila i osoba koja je na izborima dobila samo šest odsto glasova i objavila da je „samo domaćica, koju ne zanima politika“.

Međutim, ni proglašavanje izbora nelegitimnim, ni protesti, ni ubrzana obuka „domaćice“ za posao predsednika države, nisu eliminisali beloruskog lidera.

Zato se dosadašnji koliko-toliko prikriveni pokušaji zamenjuju otvorenom agresijom. Pri tome se koriste potpuno besmisleni povodi, kakav je prinudno spuštanje aviona u Minsku, što je zapravo rutinska operacija, predviđena pravilima vazdušnog saobraćaja — kad neko javi da je bomba u avionu, avion se obavezno spušta na najbliži aerodrom. To je aksiom.

A ni spuštanje aviona da bi se uhapsio neki putnik takođe nije ništa novo. Radili su to i Izrael, i Iran, i Turska… Da bi uhapsili Snoudena, Amerikanci su prizemljili avion bolivijskog predsednika Eva Moralesa. I nikom ništa, ni vike, ni dreke, ni sankcija… Kao što ih nije bilo ni kad je Amerika ubijala ljude na tuđoj teritoriji. I to predsednike država koji im se nisu dopadali.

Pokušaj ekonomskog uništavanja Belorusije

Posle svih propalih pokušaja uklanjanja Lukašenka koji im je izmakao iz ruku svaki put kad su poverovali da su ga privoleli svom carstvu i svojoj, antiruskoj politici, na redu je akcija kažnjavanja — ekonomskog uništavanja države, što, naravno, nema nikakve veze sa spuštanjem aviona.

Zatvaranje beloruskog neba za strane avione neće samo uništiti avio-kompaniju „Belavija“, već i međunarodni aerodrom „Minsk 2“, u koji je uložen ogroman novac. Pretnja da će se zatvoriti i kopneni međunarodni saobraćaj kroz ovu zemlju, učiniće je slepim crevom Evrope. Biće onemogućen izvoz kalijuma i naftnih derivata, što će značajno uticati na budžet države.

Čak i projekat „Novi put svile“ računao je na Belorusiju gde je trebalo da se napravi skladište, odakle će se roba pakovati i slati u Evropu. Već su zamrznute evropske investicije od 3 milijarde dolara i zabranjeno razmeštanje evroobligacija kako bi postala „slepo crevo“ Evrope.

Možda da pitamo Asanža…

Sve je jasno i nije potrebno pravdati se licemernim vapajima za demokratijom i ljudskim pravima čoveka za kojim je Belorusija raspisala međunarodnu poternicu i koji se hvali da je ratovao na strani nacističke organizacije „Azov“ u Donbasu.

Uostalom — ako je hapšenje opozicionara stvarno bio prekršaj — koja je kazna za to u Evropi? Da li se zbog toga smenjuje predsednik? Možda da pitamo Asanža?

Naravno, uvođenje demokratije ucenama i silom takođe nije nova pojava. Samo, izgleda da su se i ovog puta preračunali. Belorusija je suviše važna za Rusiju da bi dozvolila da na taj način bude uništena. Ni ekonomski ni vojno.

Zato nije slučajno što Lukašenko lakonski odgovara: Ako zatreba, ruska vojska će za jedan dan ući u Belorusiju.

Šta bi se dalje dogodilo — egzekutori znaju iz iskustva.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

  1. miki says:

    Kalinjingrad nije Nemačka!!!

  2. Beli Orao says:

    Popiće bezbol palicu kakvu su odavno zaslužili !

  3. Rista says:

    Na žalost, zna Zapad šta radi. Neoprezni, lakomi i po "svom" podmetnutom i glupavom mišljenju, većina tih naroda misli da ipak živi nezasluženo i neopravdano siromašno zbog svoje vlasti a baš to je nanelo strahovite udarce Istočnim narodima. Postali su još siromašniji, pali u ropstvo Zapada kao Gruzija i Ukrajina a na tom putu je i Jermenija, pa dodajmo još i bivše države SFRJ kao i Srbiju, naravno, pa većinu istočno evropskih država bivših članica Varšavskog pakta i eto ti slike koja lako može da se dogodi u Belorusiji posle Lukašenka a možda i pre. Ako se ne ujedini sa Rusijom, Belorusija srlja u slom i ropstvo ranije ili kasnije. Ne žuri se Zapadu i sto puta sam pisao da vreme radi za zapad a protiv Rusije i naravno Belorusije. Zapad je na kraju uspeo da sruši Miloševića gotovo neporaženog u ratnim akcijama baš zbog glupavih Srba, podosta Crnogoraca koji su se priključili Srbima i podosta tihih i zakulisnih Hrvata i mađara koji su svi redom činili bandu koja je srušila Srbiju Srpskim prolećem. To se sprema i u Belorusiji pa ako ne može sa Lukašenkom, moći će posle. A kad bi se Belorusija priključila Ruskoj Federaciji, pesma bi bila sasvim melodičnija. Doduše, ne baš presrećno rešenje za Beloruse, ali ipak jedino rešenje koje će ih sačuvati u celini. Svako drugo rešenje je prava tragedija za Beloruse. Čini mi se da su Belorusi prilično u zakašnjenju i da su već krenuli u tragičnom pravcu. Još nije toliko aktivno ali ni Lukašenko nema baš neko vreme ispred sebe. To što Lukašenko gleda na sve načine da opstane ali da se ne priključi Rusiji, strašno me nervira i ne volem ga više kao nekad. Govedo Belorusko - moj lični stav za ovog danas zalutalog i izgubljenog a pre nekako velikog čoveka. Ponaša se gotovo kao i Vučić ali nije kvisling. Pa zašto onda? Vučić nije u stanju i ne može da pozove Ruse i da im dozvoli status kao NATOu, ali svi znamo da smo okupirani i da Vučić ne vlada. A zašto Lukašenko nije otvorio bar jednu rusku bazu u Belorusiji? Stvar taktike jednog beloruskog govečeta koji će na kraju ostaviti Belorusiju na milost i nemilost Zapadu. Ja to vidim već danas ali po običaju reakcija mojih Srba će biti drugačija od mojih stavova. A na kraju će ćutati kada se ostvare moje crne prognoze. Kao i uvek. Tačno je da Americi nedostaje Belorusija i da će sačekati da Lukašenko ode pa makar to potrajalo i nekoliko godina. Bez ujedinjenja sa Rusijom Lukašenko neće opstati još dugo. Govedo jedno uobraženo i zaneto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *