ЗАПАД РУСИЈИ објавио дипломатски рат

ZAPAD RUSIJI objavio diplomatski rat

26 marta 2018

SAD su donele odluku da proteraju desetine „ruskih obaveštajaca“ i zatvore generalni konzulat Rusije u Sijetlu u znak solidarnosti sa vlastima Velike Britanije u „slučaju Skripalj“, rekao je novinarima zvaničnik američke administracije.

„Danas je predsednik Donald Tramp naredio deportaciju desetine ruskih oficira obaveštajne službe iz Sjedinjenih Američkih Država i zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu zbog svoje blizine jednoj od naših podmorničkih baza“, izjavio je zvaničnik.

„Sjedinjene Američke Države preduzimaju ove mere zajedno sa NATO saveznicima i partnerima širom sveta kao odgovor na upotrebu bojnog hemijskog oružja od strane Rusije u Velikoj Britaniji — poslednji (slučaj) u nizu tekućih destabilizirajućih akcija u svetu“, dodao je on.

SAD u vezi sa trovanjem bivšeg operativca GRU Sergeja Skripalj u Velikoj Britaniji proteruju ruskih 60 diplomata i daju im nedelju dana da napuste zemlju.

„Proterujemo 48 članova diplomatske misije i još 12 pripadnika misije UN. Ukupno 60 diplomata“, istakao je on.

Istim stopama krenule su i evropske zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke potvrdilo je proterivanje četiri ruske diplomate u vezi sa trovanjem bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

„Danas smo proterali četvoro ruskih diplomata iz Nemačke. S obzirom da nakon trovanja u Solsberiju Rusija i dalje ne doprinosi razjašnjavanju incidenta“, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Tviteru.

„Mi ovu odluku nismo doneli olako“, rekao je ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Ukrajina je takođe proterala 13 ruskih diplomata zbog situacije sa trovanjem u Britaniji, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

„Kao odgovor na cinični hemijski napad u Solsberiju (Velika Britanija), Ukrajina je u duhu solidarnosti sa našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU, odlučila da protera 13 ruskih diplomata sa ukrajinske teritorije od nekolicine preostalih. Kao što je poznato, naši diplomatski odnosi sa Rusijom su defakto zamrznuti“, napisao je Porošenko na svojoj Fejsbuk stranici.

Estonske vlasti takođe su odlučile da proteraju iz zemlje vojnog atašea, izjavio je estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser.

„Danas je ruskom ambasadoru predata nota o deportaciji vojnog atašea iz zemlje. Ovo je koordinnisano delovanje Evropske unije. Naravno, možemo reći da je ovaj korak, čak i u slučaju simetričnog odgovora, bolniji za Rusiju nego za nas“, istakao je Mikser.

Poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič saopštio je danas u Varšavi da je Poljska donela odluku da četvoro diplomata proglasi personama non grata i protera ih iz zemlje.

U britanskom gradu Solsberi 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija.

Uskoro opširnije…

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Kad pravi rat ne mogu onda se eu-rajh zadovoljava ovim glupostima! A ne bi bilo loše da Rusija zavrne "gasne ventile"na neku godinu!

  • Zaharije qSerak says:

   Ne bi bilo loše.Onda će Rusija ekonomski da krahira prije.Kako ti nije jasno da Rusija nema ništa osim sirovina i oružja koje moze parirati u Svijetu.Za tvoju informaciju najveće nalazište nafte i gasa su upravo u SAD.Normalnom dovoljno,a ne znam je li tebi “Velika metlo”?

   • Filip says:

    E moj neobrazovani Zaharije, najveće nalazište gasa na svetu je Urengoj...obrazovanom dosta, tebi ne verujem!

    • Zaharije qSerak says:

     Tvoj gubitak,

 2. Vladimir says:

  Zapad je bio proglasio "kraj istorije". Ali nije predvideo da je to njegov "kraj istorije" u kojem se sada batrga u ludilu nemoci.

 3. Taipova Češma says:

  Diplomatski rat - dobro.Dobro za Rusiju,jer vreme radi zanju.Nije Putin ni naivan ni glup,vidi on i zna dobro gde sve ovo vodi,ali je realan i zna da još uvek ne može sam protiv svih,dok ne privoli još nekog jakog nasvoju stranu,dok još ne proizvede dovoljno naoružanja kojim će uništiti neprijatelje a sačuvati planetu. I , iskreno se nada da se Budale urazume.Daje im šansu. A - ako neće. Al tirjanstvu stati nogom za vrat,dovesti ga k poznaniju prava,to je ljudska dužnost najsvetija. Istorija se ponavlja.

 4. Milan Stojcetovic says:

  Pravi rat ce poceti nekoliko godina nakon uvodjenja sankcija. To je politika zapada.Prvo , drzavi, koju nameravaju da porobe i opljackaju, uvedu sankcije, da bi je ekonomski oslabili.Zatim, raznim aferama, koje sami konstruisu, nastoje da tu istu drzavu oljagaju, i sto veci broj zemalja sveta okrenu protiv nje. U sledecem koraku, preko opozicionih stranaka i nacionalnih manjina, uz velike sume novca, organizuju pobunu, t.j. napad iznutra, u cilju podele i konfrontacije. Vojna intervencija dolazi na kraju, kada ustanove da ta drzava ne moze da pruzi ozbiljan otpor i da nema saveznike, koji bi joj pomogli. Nadam se da je Rusija dovoljno jedinstvena i da taj, vec poznat scenario, nece biti realizovannece

 5. slobo says:

  Ne mogu da shvatim ovu budaletinu nikako .Samo prica o Rusiji kako ce da ekonomski krahira .Pa konjina ne vidi da Rusija kupuje ogromne kolicine zlata I nikad nije bila jaca u istoriji I stalno jaca I jaca , a Trump potpisuje nove zakone o podizanju limita za kredite da bi vlada I drzava mogla da funkcionise .Pa stvarno treba budalu blokirati da nema pristup ovdje sa svojim komentarima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *