ЗАПАД СЕ СПРЕМА ЗА ЗАВРШНУ ФАЗУ ПРИЗНАЊА КОСОВА, прикључује му се и Украјина

ЗАПАД СЕ СПРЕМА ЗА ЗАВРШНУ ФАЗУ ПРИЗНАЊА КОСОВА, прикључује му се и Украјина

9 августа 2023

ПOЛИТИКА Запада према Србији превише је попустљива у погледу Косова, тврде шефови спољнополитичких одбора парламената у Немачкој, САД, Британији и другим земљама. Они захтевају јачи притисак на Србију и Вучића.

„Председник Србије Вучић води у све већу ескалацију напетости са Косовом. Запад је уздржан у критици – а тај приступ више не функционише, кажу политичари задужени за спољне послове“, преноси берлински лист Тагесшпигел.Тај лист је имао увид у писмо (у међувремену је цело јавно објављено) које су потписали „водећи политичари задужени за спољне послове различитих западних држава“ тражећи од шефова дипломатија ЕУ, САД и Велике Британије „критичнији однос“ према Вучићу.

„Покушаји Србије да омета демократске изборе на Косову морају јавно бити критиковани као страно мешање, морају се предузети конкретне мере да се Србија позове на одговорност уколико надаље буде подривала слободне и поштене изборе“, пише у том писму.

Најистакнутији потписници су шеф спољнополитичког одбора Бундестага Михаел Рот, као и Боб Менендез, човек који је на истој позицији у америчком Сенату.

Осим немачког социјалдемократе и америчког демократе, писмо су потписали и шефови одбора за спољну политику у парламентима Велике Британије, Чешке, Украјине, Ирске, Естоније, Летоније и Литваније, као и други политичари нижих функција.

Од потписника из Немачке, ту је још један Социјалдемократа, посланик Адис Ахметовић из Одбора за спољне послове. Ту су и двојица политичара Зелених, шеф одбора за Европске послове Антон Хофрајтер и члан тог одбора Борис Мијатовић.

Према њиховом суду, Запад је превише попустљив према Србији и Вучићу. „Тражимо да међународна заједница извуче поуке из наше прошлости и обезбеди да не водимо београдоцентричну политику на Балкану“, наводи се у писму.Подсећа се да се Косово суочило са „знатним реперкусијама“ након покушаја да четири градоначелника уђу у канцеларије на северу Косова. Додаје се да нема равноправног третмана обеју страна, јер је „мањкало притиска“ на Србију после хапшења тројице косовских специјалаца и напада на војнике Кфора.

Како преноси Тагесшпигел, потписници писма траже да се размотри „deterrence diplomacy“ према Србији, што се може превести као „дипломатија застрашивања“ или „дипломатија одвраћања“. То би, наводе, могло да спречи ново заоштравање безбедносне ситуације на северу Косова.

У писму се истиче да су открића „складишта оружја“ на северу Косова и извештаји о „кријумчарењу оружја“ појаснили колики су ризици од нове ескалације.

„Косово је суверена држава и функционална демократија. Та чињеница треба да буде основ за нашу заједничку политику у тренутној кризи“, цитира Тагесшпигел из писма.Како оцењује тај лист, ЕУ и САД воде „попустљиву политику“ према Србији из страха да „Београд не пређе у руски табор“. „Вучићева влада не учествује у санкцијама против Москве“, наводи се у тексту.

„Руски председник Владимир Путин у српском становништву ужива симпатије док многи Срби одбијају пуноправно чланство њихове земље у ЕУ – чланство које није на видику“, закључује лист.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u