ЗАПАД СЕ ТРЕСЕ: Ево због чега је Лукашенко погрешио када је ухапсио…

ZAPAD SE TRESE: Evo zbog čega je Lukašenko pogrešio kada je uhapsio…

26 maja 2021

Zajedno sa beloruskim opozicionim novinarom, zbog kog se digla prilična prašina u svetu, uhapšena je i Sofija Sapega. Problem je što je ona ruska državljanka.

Podsetimo, Roman Protaševič uhapšen je nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko lično naredio da se pošalju “migovi” koji će primorati avion irske niskotarifne kompanije “Rajaner”, koji je bio na putu iz Grčke ka Litvaniji. Taj avion je tako prisilno sleteo u Minsk.Gotovo sve vodeće zapadne zemlje optužile su Lukašenka zbog tog čina, a brojne zemlje izdale su saopštenja u kojima su navele da su svojim avio-kompanijama savetovale da zaobilaze vazdušni prostor Belorusije.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da je prinudno sletanje putničkog aviona u Minsk “državna otmica” i zatražio je hitnu istragu i oslobađanje opozicionog novinara.

Iza Lukašenka stala je samo jedna zemlja – Rusija.

Ali sada se pojavio jedan “mali problem”. Sa Protaševičem je uhapšena i Sofija Sapega, koja je ruska državljanka. To je sasvim dovoljno da se postavi pitanje šta će Moskva uraditi.

Tim povodom javilo se državno rusko tužilaštvo, koje je saopštilo da će Moskva zaštititi prava svoje državljanke ukoliko to bude bilo potrebno. “Naravno, ukoliko govorimo o ruskom državljaninu, ukoliko su prava naših državljana ugrožena, Rusija će učiniti sve da ih zaštiti”, rekao je zamenik državnog tužioca.

U međuvremenu se oglasila i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je demantovala pojedine medije koji su naveli da se četvoro ruskih državljana iskrcalo u Minsku. Ona je rekla da su ostali putnici bili državljani Belorusije i Grčke.

Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio nadu da će Sapega biti uskoro oslobođena.
“Polazimo od kategorične potrebe da se osiguraju prava ruskom građaninu i obezbedi konzularni pristup. Nadamo se da će je beloruske vlasti uskoro osloboditi, naravno ako nije prekršila nijedan zakon”, izjavio je Peskov, a prenosi ruska agencija Tass.

Naveo je i da postoje mehanizmi saradnje za rešavanje takvih pitanja, kao što su Bečka konvencija, ali i Savez Rusije i Belorusije.

(b92)

KOMENTARI5 komentara

 1. Žarko says:

  Nije pogrešijo Lukašenko ni najmanje, a Ruska novinarka je opomenuta na malo grublji način kako se ostali plaćenici nebi dovodili u prvi plan, a pod plaštom novivara.

 2. E.Lirsch says:

  Dok zapadnjacki trulez hapsi Ruse onda su oni "zapadni partneri" Problem je kad Lukasenko hapsi Ruse koji mu rade o glavi. To samo kod umno-poremecenih moze da izazove reakciju. More 'apsi i ne pitaj. Mo's mis'iti ej u'apsio Ruskog drzavljanjina. UKRO nacisti tamane ruse po Ukraini kako im volja "car" mudro cuti. Ne baljezgajte vise sa ovakvim budalastinama.

  • Pravda says:

   E'l te opet fra pustio na pauzu.

 3. persida says:

  Lukasenko je deset puta pametniji i hrabriji od Putina. Na kraju ce Putin prodati Lukasenka Zapadu, da bi dobio nekoliko partnerskih poljubaca.

  • Pravda says:

   Ajde perso kocinu u ruke i za ovcama, nisi ti bolan za politiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *