ЗАПАД УПЛАШЕН – РУСКИ АВИОНИ ПОЧЕЛИ ПРЕВОЗ МИСТЕРИОЗНОГ ТЕРЕТА У СИРИЈУ: Сумња се да се спрема освета

ZAPAD UPLAŠEN – RUSKI AVIONI POČELI PREVOZ MISTERIOZNOG TERETA U SIRIJU: Sumnja se da se sprema osveta

24 septembra 2018

Krajem septembra je Rusija pokrenula iznenadne vojne vježbe u istočnom Mediteranu i de fakto uvela zonu zabrane leta i plovidbe u obalama Sirije, Libana i Kipra.

Istog dana iz ruske baze Hmejmim u rusku vazdušnu bazu Mozdok odleteo je ruski vojni transportni avion Il-76 RF-76740, a preko Turske i Crnog mora se u Rusiju uputio Il-76 RF-78757.Letovi su se nastavili do danas. Unutar Rusije, što možda nema veze sa Sirijom, iako je u to teško poverovati, iz baze Taranarog u bazu Mozdok se uputio Il-76 78757.

Istovremeno su se iz baze Mozdok dva avioni uputila u Hmejmim u Siriju, IL-76MD RF-76762 i Il-76 RA76747, dok je iz baze Hmejmim za Mozdok danas poleteo Il-76 78810.

Zabeleženi su i letovi 21. i 22 septembra, ali se 20 i 23. bukvalno može govoriti o vazdušnom karavanu na ruti između južne Rusije i sirijske pokrajine Latakija.

Nakon obaranja Il-20, Putin je rekao da će “poduzeti mjere koje će svi primetiti”. Mnogi su reagovali na ovo vrlo skeptično, posebno ako se setimo prošlih “odgovora” i najavljenog dolaska deelgacije izraelskog zrakoplovstva. Svima je bilo jasno da neće biti tvrdih mera.

Međutim, kao što smo rekli, već sledećeg dana, uz izgovor o vežbama i lansiranju projektila, Rusija je zatvorila skoro ceo obalni bvazdušni prostor na nedelju dana, o čemu je obaveštena međunarodna zajednica.

Na kraju dolazimo do današnjeg dana, kada se primjećuju čudni pokreti u Siriji. Prema izvorima iz Sirije, avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva gotovo bez prekida lete u i iz vazdušne baze u Latakiji. Što isporučuju još nije poznato.

Prateći opseg letova, većina sumnja da se u Siriju prebacuju sistemi S-300 i drugi , kao što su “Buk”, “Pancir” i drugi.

Ovim bi Rusija zapravo ispunila dugogodišnji ugovor, koji na molbu Izraela nije sproveden od 2013.

Ove tvrdnje nemaju potvrdu, ali su najbliže istini. Naime, mnogi ruski zvaničnici su od predsednika tražili provođenje ovih i oštrijih mjera. Logika je prisilila Rusiju da razmotriti ovu vrstu rešenja kako ne bi izgubila sva postignuća u ratu. Što se tačno događa, za sada je velika tajna, ali ćemo ubrzo dobiti odgovor.

(Logično)

KOMENTARI7 komentara

 1. Vesko says:

  Mislim da se radi o povecanju borbene gotovosti i naoruzavanju samih Rusa u Siriji prvenstveno. Rusi nisu poznati po ishitrenim odlukama, oni vole da mjere dva, pa i tri puta prije nego sto presijeku. Odgovor ce biti jos zesce naoruzavanje i osposobljavanje Rusije u Siriji. Rusija zeli da sacuva dobre odnose sa Izraelom i nece praviti ishitrene poteze zbog ove tragedije. Ali ako opet dode do slicnog incidenta, u sta sumnjam ali sve je moguce, odgovor bi bio zestok i to vojni po mom misljenju.

  • Miraš says:

   Tragedija je ovo samo za porodice poginulih. Šta sve ruski vojni vrh vidi ako ja amater vidim ovoliko. Objektivno šta se desilo i šta je razlog obaranja aviona? Na strani Izraela vidi se smišljeni, inteligentan i vrhunski kriminal i to sa ciljem poražavanja ruskih vojnih snaga u Siriji. Vidi se i podlost i lukavstvo. Izraelci su hteli da pokažu da se ruske vojne snage mogu poraziti i da otvore taj proces svojim zapadnim saveznicima, a Rusija tamo ima samo dve vojne baze. Bez obzira kakvo naoružanje ima prevare i izdaje su opasnost i za Rusiju. Obadve baze se mogu napasti iz Sredozemlja, a još s druge strane blizu su Idliba. Izraelska vrhuška obaranjem ruskog aviona jasno je pokazala svoje neprijateljsko lice, taknula je Rusiju baš tamo gde ne treba. Tokom posete Moskvi izraelski komandant avijacije Amikam Norkin umesto da sam iznosi konkretne činjenice i dokaze kakvi god da su, preskočio je to i krenuo je brže-bolje sa prebacivanjem krivice na Siriju. A na postavljena pitanja koja su baš iz njegovog delokruga odgovorio je da treba najpre da se dogovori sa izraelskom vladom, ostavio je utisak da nešto krije. Njega niko nije pitao šta misli o sirijskoj PVO niti je to bila tema sastanka, a krenuo je prvenstveno sa ocenom Sirijske PVO da su nesposobni i neprofesionalni i još sa izraelskim željama kako da se nastavi saradnja Izraela i Rusije. U Moskvi to ne može da prodje jer nisu oni prihvatili njegov dolazak da bi sedeli i zajedno kritikovali i ogovarali Siriju. Zatim Sirija dugo godina kupuje rusko naoružanje i mnoge od tih sirijskih PVO posada obučavala je i trenirala je Rusija. Ispalo je da su Sirijci imali lošeg učitelja, a i da se sastanak koristi za promociju želja Izraela. Zato je taj sastanak trajao samo 21 minut. Pre ovoga po mnogo čemu Izrael jeste bio u prijateljskim odnosima sa Rusijom: nisu kritikovali Rusiju zbog prisajedinjenja Krima, nisu izricali sankcije Rusiji, nisu proterivali osoblje iz ruske ambasade u Izraelu, Izrael je medju državama kandidatima za Evroazijsku uniju, imali su privrednu saradnju i spoljnotrgovinsku raymenu u porastu, itd. Kada su u pitanju vazdušni udari Izraela po Siriji Rusija je povremeno njima napominjala da je svaki taj udar kršenje suvereniteta Sirije. Da li su se nadali da će Izrael vremenom korigovati svoje dosadašnje stavove, a već vidimo da druge bliskoistočne zemlje koje su bile izraziti neprijatelji Sirije ušle su u taj proces menjanja svog ranijeg ponašanja. Ne mislim samo na Tursku.

 2. milorad says:

  rusko " zrakoplovstvo"(kuku,kakav izraz za avijon) će do decembra blokirati izraelske napade u siriji.Ima da padaju fantomi ko kruške.

 3. Maximus says:

  Koja tajna?Odlaze iz Sïrije:)))

 4. Deda Micko says:

  Rusija zatvorila vazdušni prostor na nedelju dana. Znači čim to istekne, Iѕraelci kokaju ponovo. Lele, al su opasni ti Rusi.

 5. Roy says:

  Bas je jako bitno koje su oznake oznake aviona. To je mislim ono, savrsena informacija. Sta prevoze ti avioni. A Boze moj pa sta ce vojni avioni u ratmom stanju prevoziti. Bas cudno sta prevoze. Sigurno voze kokice i cips.Tuzno je i zalosno uopste to i spominjati. Da je srece Rusija bi jos davno isporucila sve to oruzje, a ne ovako na kasicicu kao da daje infuziju i jos se kao svi cude.

  • Deda Micko says:

   Rusija ne sme da isporuči ništa osim onoga što joj je naredio Satan-njahu. Rusija sluša čivutske bankare oduvek, a pogotovo sada u vremenu sankcija. Naše vizije Rusije su čisto sentimentalne i nerealne. Čudo je da posle svih razaranja Rusija uopšte postoji, ali, realno gledano, ona nije među najvećim silama. Zapad se jedino plaši Kine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *