ЗАПАД СПРЕМА ПАКЛЕНИ ПЛАН: На дневни ред долази замена Резолуције 1244?

ZAPAD SPREMA PAKLENI PLAN: Na dnevni red dolazi zamena Rezolucije 1244?

11 juna 2020

Mogućnost da se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN zameni nekom drugom, pružila bi šansu zapadnim zemljama koje sede u svetskoj vladi da sa sebe skinu etiketu nekoga ko gazi po sopstvenim odlukama.

Priznajući tzv. Kosovo kao državu, one su prekršile ovaj dokument, a da bi se došlo do njegovog „mlađeg brata“, zapadne zemlje bi morale da se potrude da rešenje za kosovsko pitanje bude po volji ne samo Prištine, već i Beograda.Da bez ishoda u pregovorima koje bi odgovaralo našoj državi, nema ni promene Rezolucije 1244, sugerisao je prekjuče ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. On je juče ponovio da će Rusija uvek podržavati Srbiju i da će za Moskvu biti prihvatljivo samo ono rešenje koje odgovara Beogradu.

Povodom 21. godišnjice otkako je usvojen ovaj dokument, otvorila se diskusija o njegovoj težini u međunarodnim odnosima i značaju za Srbiju.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da tu nije reč „samo o one dve rečenice koje se u Srbiji pominju jer nam idu u prilog, a u kojima se priznaje integritet naše zemlje“.

– U tačkama 10 i 11 uspostavlja se prisustvo Unmik administracije, plus privremeni prištinski organi vlasti, čime se smanjuje prisustvo srpskih, ne samo policijskih i vojnih snaga, već i civilnih, a na početku se kaže da moraju da se povuku sa KiM – poručio je.

Prema njegovoj oceni, tada je stavljeno mnogo elemenata koji će kasnije „omogućiti Ahtisariju i drugima da izlaze sa svojim planovima“, da dođe do pogroma 2004, do samoproklamovane nezavisnosti 2008. i stava Međunarodnog suda pravde. Vučić je ocenio da i dalje imamo tešku situaciju, jer je na KiM 93 odsto Albanaca, ali „da se i u ovim uslovima dobro borimo i da moramo da se držimo delova Rezolucije o našem integritetu“.

Prema mišljenju analitičara Nemanje Starovića, izjava Bocan-Harčenka, u kojoj se naglašava mogućnost da Rezolucija 1244 bude promenjena, govori o spremnosti Moskve da preuzme aktivniju ulogu u završnici dijaloga pred SB UN.

– Takva mogućnost proizlazi iz činjenice da je Rezolucija 1244 privremena, mada nije vremenski oročena, te da predviđa potrebu za budućim konačnim rešenjem za status KiM. U tom kontekstu, sama Rezolucija 1244 bi u jednom momentu i morala biti stavljena van snage – rekao je on i dodao da je tako nešto moguće samo donošenjem nove rezolucije SB UN, za šta je neophodna saglasnost Ruske Federacije.

Brnabić: Slažemo se, nema promene granica

– Slažemo se u potpunosti u tome da nema razgovora o teritorijama i promeni granica, Kosovo je Srbija – rekla je premijerka Ana Brnabić, povodom platforme za dijalog koju je izneo novi predsednik vlade privremenih instituacija u Prištini Avdulah Hoti.

– Želim da se zahvalim Hotiju što je pojasnio da nema potrebe da se razgovara o teritorijama. Sa tim se slažemo mi i otprilike 70 odsto svetske populacije, a slaže se i većina zemalja u UN – rekla je Brnabićeva.

Hoti je predstavio platformu za dijalog sa Beogradom, istakavši da će dijalog voditi on i da u njemu „teritorijalni integritet“ neće biti tema.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. opet ja says:

    Još samo da Vučić prestane da gazi rezoluciju 1244 i Ustav R Srbije.

  2. šiško says:

    Rezolucija može da se menja samo utoliko što bi se u nju unela ratna šteta koju nato zemlje moraju da plate Srbiji za rušenje i ubijanje stanovništva, a naročito za zagadjenje Srbije za večna vremena. To mora da se plati. Uništiti čoveku stanište zauvek je zločin nad zločinom i on mora da se makar delimično iskpi. Mi ćemo ni krivi ni dužni zauvek morati da čistimo Srbiju od uranijuma, a to mnogo košta.

  3. milorad2 says:

    dokle rusi i kinezi koriste veto tu se ništa neće menjati, a oni ne žele da puste zapadne smraove da se tako lako izvuku iz diplomatskog skandala koji su sami sebi priredili.Diplomatski i politički kredibilitet te pogane alijanse koja je nasrnula na nas je duboko potonuo u svakoj državi koja ima koliko toliko nezavisnu vladu i nije njihov protektorat ili kolonija.Ko njima daje podršku u njihovim "naporima" za "pravedno" rešenje kosovskog pitanja,uglavnom okupacioni i marionetski režimi koje su oni sami postavili +same "poštene" članice alijanse i NATO pakta,otprilike sami glasaju i jedino oni sami glasaju za svoje rezolucije a ostali su ili protiv ili su MASOVNO uzdržabi ili ulože veto.Da se razumemo ta rezolucija je u samom startu bila guzni papir što se tiče zpada i NATO, ali sad počinje da im smeta jer vide da od nasilnih akcija dalje nema ništa u srbiji i potreban im je neki drugi instrument da pokušaju da proguraju nezavisno kosovo kao LEGITIMNU činjenicu.Sve što treba da uradimo je da ne priznajemo kosovo i da što manje razgovaramo sa zapadom bez rusa i kineza je oni ih neće pustiti da prodju povodom kosova to više ne dolazi u bozir za obe supersile i samim tim mi nisu jasni kokosi koji ovde pišu da je vučić prodao kosovo ili da će mi da priznamo kosovo itd.pošto je sada jasno da ako to nismo uradili pre 10 god.sada ima još manje razloga da to uradimo a naši neprijatelji više nemaju snage da nas primoraju na takvu suludu odluku.Mi smo mirni ibezbedni povodom kosova pogotovo u svetlu dogadjaja koji se spremaju i dolaze uskoro.normalno oni mogu da probaju da gurnu šiptare u napad na nas i mislim da će to i uraditi ali da se reše šiptara i teko se reše i problema kosova koji im sada samo zadaje glavobolje i prerasta u sve veću i veću sramotu na njihov račun .Zato mi treba da se lepo pripremimo ,naoružamo,sačekamo šiptarske kamikaze i završimo temeljno sa njima.U srbiji ne sme da ostane više od 200000 šiptara jer toliko ih je ZAISTA srpskih gradjana koji imaju pravo na naše državljanstvo ostali su nelegalni useljenici na tudjoj zemlji koja je okupirana od stanih vojnih snaga i nemaju NIKAKVA prava ovde sem prava da pobegnu na vreme inače će biti tretirani kao teroristi i pljačkaši što realno po medjunarodnom pravu i JESU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *