Запад спрема ЗАВРШНИ УДАРАЦ Србији, али НЕЋЕ ИМ УСПЕТИ: Путин је ЈАСНО РЕKАО, битно је само ШТА ТРАЖИ Београд

Запад спрема ЗАВРШНИ УДАРАЦ Србији, али НЕЋЕ ИМ УСПЕТИ: Путин је ЈАСНО РЕKАО, битно је само ШТА ТРАЖИ Београд

27 децембра 2019

Руски експерт-балканиста, руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука Јелена Гускова, говорила је о томе зашто је потребна пауза у преговорима између Београда и Приштине, које компромисно решење косовског питања може да подржи Русија, могу ли „шпијунски скандали“ да баце сенку на руско-српске односе и да ли је Република Српска променила свој чврст став поводом перспективе ступања Босне и Херцеговине у НАТО.Србија, централна земља Западног Балкана, већ низ година суочава се са притисцима Запада, који захтева од ње да стави тачку на косовско питање, признавши независност своје јужне покрајине Kосово и Метохија. У којој фази се налази решење косовског проблема и шта може да се очекује у скоријој будућности када је реч о преговорима између Београда и Приштине?

– Преговарачки процес између Београда и Приштине је зашао у ћорсокак. Ми знамо да су за то криви Албанци. Дуго година Срби су пристајали на уступке, не добивши ништа заузврат. Чак мале договоре о заштити српског становништва на Kосову Албанци не желе да испуне. Зато одмах желим да кажем да без учешћа Русије у преговорима биће врло тешко померити проблем са мртве тачке. Зашто управо Русије? Зато што, као прво, ми немамо личне интересе на Kосову и не постављамо странама никакве услове, а као друго, Русија је одавно позната као присталица објективности у међународним односима. Њено учешће отворило би могућност за постизање договора који би одговарао обема странама.

Решење косовског питања важан је показатељ зрелости и самосталности српских политичара. И Брисел и Вашингтон су стално вршили притисак на Београд, везујући решење косовског питања час са ступањем у ЕУ, час са финансијском подршком Србији, и, коначно, са политичком стабилношћу земље. Србија је пристајала на такве уступке косовским Албанцима да је одавно већ требало да добије награду за мир.

На срећу, формула „уступити и изгубити покрајину“ изазвала је бурну реакцију у народу. И то се подударило са политичким несугласицама међу косовском врхушком. Појавила се неочекивана, али веома потребна пауза у преговарачком процесу која ће омогућити пре свега Београду да још једном размисли о својој коначној позицији.

Русија доследно подржава територијалну целовитост Србије, што је било потврђено и за време последње посете Александра Вучића Сочију и његовог састанка са Владимиром Путином. При томе Путин је подвукао да Москва може да подржи компромисно решење за Kосово, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине. Не противречи ли тај став томе што се Русија залаже за оне решење косовског питања које ће бити у оквирима резолуције 1244 СБ УН?

– Русија нема конкретни план решења косовског проблема, али она је против поделе покрајине или размене територија између Kосова и Србије. И председник Руске Федерације и министар иностраних послова више пута су подвлачили да су спремни да подрже свако решење које ће задовољити интересе и Приштине, и Београда. Али важан моменат је то што је свако решење могуће само у пољу међународног права, и такво решење не може да буде изузетак из правила.

О томе често воле да говоре амерички политичари. Да подсетим, тако они говоре о признању независности Kосова – као о изузетку из правила. Постоји Савет безбедности, чије су одлуке обавезујуће за све земље. И нико није укинуо резолуцију 1244, која је и данас важећа. Зато Русија сматра да трагање за решењем косовског питања не треба да излази ван оквира ове резолуције. А у њој се потврђује позив који садрже претходне резолуције поводом остваривања суштинске аутономије и реалне самоуправе за Kосово.

Ако говоримо о појави видео-снимка на којем тобоже врбују српског пензионера, бившег официра, у корист наше верзије о умешаности САД у припрему скандала говори следеће. Kао прво, извор појаве видео-снимка није јасан (то је или Бугарска или Румунија), као друго, нико не може да потврди време снимка и његову идентичност, али су сви једногласно тумачили садржај као предају новца српском агенту. Kасније су почели да говоре да није у питању српски официр, него бизнисмен, о томе да је снимак снимљен пре годину дана и слично.

Али овде је важно нешто друго – Западу није пошло за руком да сакрије задатак који је себи поставио – да унесе раздор између Русије и Србије уочи потписивања споразума о сарадњи у области борбе против тероризма и организованог криминала између министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића и секретара руског Савета безбедности Николаја Патрушева, као и да уочи састанка Вучића и Путина поткопа међусобно поверење две земље, да обустави војну сарадњу. Ипак треба приметити да су западне специјалне службе, када су припремале ту провокацију, лоше знале српски менталитет. Током историје се усталило да се код Срба сарадња са Русијом, чак са њеним специјалним службама, сматра не издајом националних интереса, већ радом у корист Отаџбине. Управо зато овај сиже није изазвао у Србији такав ођек који је Запад очекивао. И преговори двојице председника су протекли у пријатељској атмосфери.

Друга земља региона са великим процентом српског становништва – Босна и Херцеговина, више од годину дана после одржавања последњих избора добила је шансу да формира нову владу након достигнутог компромиса међу лидерима три главне националне партије Бошњака, Срба и Хрвата. Kолико је за будућност Републике Српске опасан компромис на који се одлучио Милорад Додик и значи ли документ који ће бити послат у НАТО да Република Српска полако мења своју непомирљиву позицију поводом чланства Босне и Херцеговине у алијанси?

– Ми знамо да је претходних година у Босни и Херцеговини централна власт била неспособна на управља земљом, пошто је постизање компромиса постало главни проблем у Председништву Босне и Херцеговине или у влади. Сада, када је постигнут општи договор о саставу владе, има наде да ће она моћи да постане нормалан, функционалан орган у овој балканској земљи. Треба ипак истаћи да многи будући министри који су утврђени на дужностима немају никакве стваралачке планове, програме своје делатности, што значајно отежава делатност будућег Савета министара. То поново може да постане дестабилизујући фактор за Босну и Херцеговину. Опет може да се појави вишепартијско неслагање. Зато још једном желим да подвучем: време је показало да је Република Српска најстабилнија компонента Босне и Херцеговине. У тој републици формирани су сви нивои власти, и они раде стабилно и без потреса, независно од власти у Сарајеву.

Документ Председништва Босне и Херцеговине под називом „Програм реформи Босне и Херцеговине“ је озбиљан документ на 21 страници који треба да буде предат НАТО-у. У њему има неколико поглавља – о политичким и економским аспектима реформи у Босни и Херцеговини, о принципима безбедности и војним питањима, као и о низу других. У њему се говори о побољшању односа са НАТО-ом у циљу очувања мира и стабилности у земљи, али нема речи о чланству у тој организацији. А став Милорада Додика по том питању остаје непромењен: питање чланства у НАТО-у треба да се решава искључиво на референдуму. Ми знамо да су Срби у Републици Српској категорично против НАТО-а. Тако да ћемо очекивати наредне кораке власти и у Босни и Херцеговини, и у Републици Српској.Европска унија, на инсистирање Француске, до краја текуће године није отворила преговоре о придруживању Македоније и Албаније, мада се Македонија ради тога одлучила на озбиљан компромис са суседном Грчком. Да ли ће ЕУ ревидирати своју политику проширења на територију такозваног Западног Балкана?

– Европска унија се игра са земљама Балкана. И у тој игри главни циљ није чланство балканских земаља у ЕУ, већ слабљење утицаја Русије у том региону, јачање зависности Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине од ЕУ и НАТО-а. Њихово зближавање треба да постане неопозиво. Има и других циљева – умерити тежњу Србије и Босне и Херцеговине ка спровођењу самосталне политике, васпитати у њима осећај захвалности према ЕУ, жељу за испуњењем свих захтева и ултиматума ове организације без поговора и с ропском покорношћу, ослабити тенденцију ка словенском јединству и на крају – прекинути историјску везаност словенских народа на Балкану за Русију.

Ипак, како нам се чини, питање ступања Србије, Македоније, Црне Горе и БиХ у ЕУ у скорије време неће бити разматрано. Политичка мотивација карактеристична за пријем земаља Источне Европе сада није толико актуелна, а проблеми у самој ЕУ су врло озбиљни. Тако да ће Балкан морати да причека повољнија времена.

KOMENTARI10 коментара

 1. deda mraz says:

  E moj Putine USTASE komunisticke vladaju Beogradom samo nemoj da te ubede da su Srbi i da im braci siptarima priznas drzavu u UN.

  • persida says:

   Zabole Putina sta srpska izdajnicka vlada zeli. Budimo realni, covek je u poslu do guse. Ima precih poslova.

 2. persida says:

  Nema pregovora, Kosovo je Srbija. Ko to ne razume, neka nauci srpski.

 3. Rale says:

  Beopgrad traži izgovor dako da zažmuri na oba oka dom uništavaju SPC i Srbe u Crnoj Gori i Srpskoj. Srbi u Srbiji su uvreda za pravoslavlje i srbsku naciju.

  • krojač says:

   Pa znaš kako. I Srbi u crnoj gori su "uvreda za pravoslavlje i srbsku naciju" jer su dozvolili da se crna gora otcepi od SRJ. Isto tako i Srbi u BiH su "uvreda za pravoslavlje i srbsku naciju" jer su dopustili da na njihove oči bude proterano nekoliko stotina hiljada Srba iz hrvatske. Srbima u Srbiji se zapravo najmanje toga može zameriti, možda i zbog njihovog specifičnog položaja u minulim dogadjajima, da ne dužim... Ono što radi lice nepoznate nacionalnosti na čelu srpske države i njegova ustaška svita ne sme biti pripisano Srbima. Srbi u Srbiji se grčevito bore da ih sklone sa vlasti i uz Božju pomoć uskoro će se to i desiti. Daj Bože da na njihovo mesto uspemo da dovedemo bolje, poštenije i rodoljubivije ljude.

  • persida says:

   Hteo si reci: pravoslavlje je uvreda za Srbe jer Irineus Katolicki nedavno krunisa Vucica i popljuva Svetoga Savu.

 4. krojač says:

  Rusija nama nije problem. Mi znamo da će naša braća biti na strani pravde i srpskih interesa. Nego je problem izdajnička vlast u Srbiji, jer mi podozrevamo da će ona od Rusije u nekom trenutku tražiti da prizna nezavisno kosovo. Ja lično ne samo da podozrevam, nego sam čak potpuno siguran da će stvari teći upravo tim tokom. Špijunska afera kreirana ko zna radi čega nije imala nikakvog odjeka u Srbiji. Prvo bila je prilično blesava. Na snimku se nije videlo ništa što bi bilo vredno uznemirenja. Neko muljanje sa kesama, zamućena lica, nemušta objašnjenja. Narod se pita koje to tajne srpski oficir može prodati ruskom špijunu, kad svi znamo da je čitava Srbija izbušena kao rešeto. U njoj više nema ni jedne tajne. Sve su već prodali političari, oni raniji i oni viši po rangu. Ostalo je možda još ponešto sitnurije koja Rusiji koja ima snagu, veličinu i mentalitet imperije ne bi koristilo ni za šta. Šta će Rusiji naše spletke? Zapad je nešto drugo. On najviše i voli spletke, voli da njima manipuliše i podvaljuje. Ali Rusija ne radi ništa slično, te ova "transakcija" u očima prosečnog Srbina deluje potpuno besciljno i besmisleno. I konačno, ko je lud da kupuje tajne kad ih može saznati raznih oblika prisluškivanja i prismotre, angažovanjem sopstvenih ljudi na terenu i drugim klasičnim sredstvima špijunaže. Sve ove misli su u trenutku prostrujale kroz glavu svakom u Srbiji i afera se svela na pucanj u prazno. Mi jesmo blesavi, ali nismo glupi.

  • persida says:

   Sarmantno blesavi, a nepopravljivo glupi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u