Запад тера српску власт у Сребреницу!

Zapad tera srpsku vlast u Srebrenicu!

3 juna 2015

Bosnia SrebrenicaBeograd i Banjaluka nalaze se pod žestokim diplomatskim pritiskom da njihovi najviši politički predstavnici budu 11. jula u Potočarima, na dan obeležavanja 20 godina od zločina u Srebrenici – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, zakulisni spoljnopolitički „udar“ najviše osećaju premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik, pošto bi uticajni zapadni krugovi voleli da baš njih dvojicu vide na komemoraciji.

Sadašnje diplomatske „preporuke“ mogle bi, navodno, da kulminiraju 9. jula, dva dana pred srebrenički skup, kada u Beograd (a potom i u Sarajevo) stiže nemačka kancelarka Angela Merkel. Očekuje se da će ona konkretnije da preporuči Vučiću da, zarad suočavanja sa prošlošću i regionalne saradnje, prisustvuje komemoraciji.

Hoće li 11. jula neko od srpskih zvaničnika biti u Memorijalnom centru u Potočarima, državni vrh još vaga, a prema pisanju medija u BiH, zvaničan poziv da dođu na komemoraciju poslat je predsedniku i premijeru Srbije.

Što se tiče Tomislava Nikolića, on neće ići, osim ako do tada Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, ne bude obišao srpske spomenike u Bratuncu i drugim stratištima. Jer, kako prenose naši izvori, stav na Andrićevom vencu je jasan: pomirenje podrazumeva iskren odnos i iskreno žaljenje svih stradalih.

Ukoliko niko od zvaničnika iz Beograda ne ode u Potočare, prema mišljenju profesora i nekadašnjeg ambasadora Ive Viskovića, EU na to neće blagonaklono gledati:

– Poželjno je da se obazrivo promisli i donese odluka koja neće biti štetna za Srbiju. Pošto su za ovaj zločin optuženi neki Srbi, odsustvo naših predstavnika moglo bi da se protumači kao podrška tim ljudima i ograđivanje od onoga što je o tom zločinu ustanovio međunarodni sud.

Da će pritisaka sigurno biti, analitičar Đorđe Vukadinović uopšte i ne sumnja:

– Zato je Dodik nedavno već „preventivno“ posetio Srebrenicu, kako bi mogao da odbije ovaj poziv.

STIŽE I KLINTON

Dolazak u Potočare već su potvrdili hrvatski, crnogorski i slovenački predsednici – Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović i Borut Pahor, kao i bivši američki predsednik Bil Klinton.

Kada su obeležavane deseta i 15. godišnjica ovog zločina, komemoraciji je prisustvovao tadašnji predsednik Boris Tadić.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sale says:

    GENOCID NAD SRBIMA U SREBRENICI......https://zlj13051967.wordpress.com/2014/12/25/genocid-nad-srbima-u-srebrenici/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *