ЗАПАД У ПАНИЦИ И ПИТА СЕ: Шта то смера Русија у Калињинграду? БУНКЕРИ, РАКЕТЕ, АВИО БАЗЕ…

ZAPAD U PANICI I PITA SE: Šta to smera Rusija u Kalinjingradu? BUNKERI, RAKETE, AVIO BAZE…

20 oktobra 2018

Novi bunkeri i rakete, obnovljene avio-baze, proširena skladišta oružja: Rusija „nešto smera“ u Kalinjingradu, koji je bukvalno „kao nož pod grlom NATO-u“, piše australijski portal „Njuz“.

Prema navodima australijskog portala, koji se poziva na satelitske snimke Si-En-Ena, u ruskoj enklavi brzo se šire i obnavljaju najmanje četiri važna vojna objekta. Jedan od saradnika Pentagona izjavio je da to obnavljanje predstavlja „najveći korak Rusije na putu militarizacije Kalinjingrada“.„Ako oni žele da izazivaju nas, izazvaćemo i mi njih“, izjavio je admiral Džejms Fogo. „Nas neće uplašiti sistemima koji se tamo nalaze“, dodao je on.

Portal navodi da je Rusija ranije uz pomoć bombardera, lovaca, podmornica i borbenih brodova „simulirala napade na zemlje kao što su Danska, Norveška, Švedska i Finska“, ali da „sada podiže svoje uloge“.

Na satelitskim snimcima se vidi da se u Kalinjingradu odvijaju veliki radovi. U jednom od skladišta nuklearnog oružja, očigledno se, kako navodi portal, usavršava jedan od bunkera. Obnavlja se i baza raketne brigade u Černjahovsku, koja je ranije ove godine dobila nove rakete kompleksa „Iskander“.

Pored luke u Primorsku već je dograđeno 40 novih bunkera, a u avio-bazi Čkalovsk izgrađena je nova železnička pruga i sistem za sletanje po svim vremenskim uslovima, piše portal.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Milan says:

  Kako to da Fogo nije pomenuo ljubimicu alijanse Poljsku koja se na severoistoku graniči sa Kalinjingradskom oblašću? Poljska je u maju ove godine ili još ranije podnela zahtev Vašingtonu da izgradi novu američku bazu na svojoj teritoriji za koju je spremna da plati čitavo bogatstvo. Severno od Kalinjingrada je Litvanija, a iza nje u pravcu sever su Letonija i Estonija. Koliko ta tri baltička tigrića u blizini najnaseljenijih teritorija Rusije imaju američkih baza i šta Amerikanci planiraju tamo još da izgrade?

 2. Dražen Jovan Petrović says:

  Mislio sam da je to u Kalinjingradu već odavno izgrađeno.

  • Kiki NS says:

   Ako smem da primetim... Na početku teksta kaže se da ja Kaljingrad nož pod grlom NATO paktu... Kad se malo prisetimo, pre dosta godina Kaljingrad je bio gde i sada, a NATO ? Izgleda da se tamo u Nemačkoj neko veliko klizište aktiviralo pa NATO skliznuo do Kaljingrada...

 3. rajko says:

  A šta vi mislite da bi trebalo da smera bilo koja država uz čije granice ste vi načičkali nuklearno i drugo oružje i ljudstvo? Rusija radi normalne stvari: preduzima mere za odbranu od vas napasnika.

 4. petrovgrad says:

  Neće moći da Nemački tenkovi budu bliži Moskvi, nego Ruski Berlinu. Nisu Rusi ludi pa da čekaju Germane na Volgi, ovako pravac raketica Kaljingrad Berlin brzi, kratko i precizno.

 5. DonDon says:

  Objavio Tramp trku u naoruzanju i meni lici da Rusi kupe prnje iz Kalinjingrada. Nema nista od bunkera.

  • Nina says:

   SAD-istička ucena sa istupanjem iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa štagod da ima za cilj neće dati za rezultat povlačenje Rusije od njenih važnih interesa bilo gde u svetu. Iz Kalinjingrada Rusi mogu baš brzo da reaguju na ispaljene rakete malog i srednjeg dometa iz Poljske. Trampova trka u naoružanju sa tim raketama stvoriće posledice u Evropi te Poljaci, a i Rumuni neće znati gde su njihove "prnje", uzalud će ih tražiti, a ostatak Evrope biće sablažnjen. Tramp jako grubo igra te da bi ostvario američke ciljeve pretpostavljam na B. Istoku i u južnoj Aziji žrtvovaće do bola i svoje saveznike u Evropi, ne negde u inostranstvu nego baš na tlu Evrope.

 6. M says:

  Naravno da to neće uplašiti USA!Nego Europu!Naravno!

 7. Dragi says:

  Evropa će da izgori za 20 min.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *