ЗАПАД У ПАНИЦИ: Нико не зна шта Путин спрема, а спрема нешто велико

ZAPAD U PANICI: Niko ne zna šta Putin sprema, a sprema nešto veliko

15 novembra 2015

vladimir-putin 657Poznato je da je Putinov plan da proda američke obveznice i iskoristi petrodolare kako bi kupio monetarno zlato. Za trenutak se činilo kao da će ovaj plan pasti u vodu obzirom na drastičan pad rublje i smanjenu fiskalnu moć Moskve.

Međutim, kada se osvrnemo na 2015. godinu, možemo videti da je Putinova strategija bila prilično uspešna.

Nevidljive manipulacije na tržištu su uticale na to da se odnos cena zlata i nafte udvostručio u protekle dve godine. Vol strit i London su snižavanjem cene nafte u odnosu na zlato pokušali da zaustave rusku taktiku kupovanja zlata u zamenu za naftu i prirodni gas.

Međutim, uprkos pretnjama i sankcijama, Rusija je nastavila da kupuje zlatne rezerve, kupivši 171 tonu u 2014. godini i još 120 tona u 2015. godini. Do 1. novembra 2015. godine, banka Rusije je skupila ukupno 1.200 tona u zlatnim rezervama.

Vol strit je tako prošle godine naišao na još jedno prilično neprijatno iznenađenje kada je shvatio da je Rusija postala drugi najveći proizvođač zlata na svetu, odmah posle Kine. Dakle, Kina i Rusija drže globalno vođstvo u proizvodnji zlata, što im omogućava da stvore svoju novu valutu i sisteme trgovine zasnovane na zlatu koji će se koristiti od strane država BRICS-a kao univerzalna jedinica.

Suočene sa moćnim savezom između Rusije i Kine, koji će uskoro ugroziti budućnost dolara kao globalne rezervne valute, SAD su počele da primenjuju svoje tradicionalne kaznene mere protiv države koja se usudila da izazove finansijsku moć Amerike. Vašington je uveo sankcije Rusiji ne bi li uspeo da svrgne legitimnu i demokratski izabranu vladu u Moskvi.

Međutim, te sankcije su imale upravo suprotan efekat, učvrstivši ruski narod oko njegovog vođe i zbliživši Kinu i Rusiju više nego ikad pre. Zapravo, sankcije su više naškodile Evropi nego Rusiji.

Kina je ta koja omogućava Rusiji da neutrališe sve agresivne napade Vašingtona na Moskvu. Čak i ako Rusija bude primorana da proda zlato, ona će ga prodati Kini. Važno je napomenuti da poseta predsednika Si Đinpinga Americi u septembru nije dovela do potpisivanja ikakvih sporazuma.

Kina je više nego svesna da bi, ukoliko bi Vašington hipotetički uspostavio proameričku vlast u Rusiji, došlo do smanjenja protoka energije u Kinu. Drugim rečima, Vol strit mora da kolonizuje Rusiju kako bi mogao da kolonizuje Kinu i kineski lideri to znaju.
Isto važi i za Evropu, koja je geopolitički igrač na strani SAD. Međutim, evropski lideri to još uvek nisu shvatili.

Važno je napomenuti da se napadi dolara na zlato uvek završe na isti način – obaranjem dolara. Tako je bilo u čitavoj monetarnoj istoriji i ni ovoga puta neće biti drugačije.

Sistematski povećavajući zlatne rezerve, Rusija i Kina neumorno idu ka obaranju dolara na mestu globalne rezervne valute.

Američko standardno vojno rešenje neće biti korisno u ovoj situaciji. Rusija nije Irak, niti Libija, niti Jugoslavija. Ako bi SAD pokrenule direktan napad protiv Rusije, to bi bio veoma loš potez.

Stoga Bela kuća koristi radikalne borce iz muslimanskih i evropskih zemalja kao kolateralnu štetu. Vol strit i London su jednom davno uspeli to da urade, uvlačeći Evropu u rat protiv Sovjetskog saveza pomoću Hitlera, kog su oni doveli na vlast. Danas su Ukrajina i Sirija primeri takvog delovanja, dok se Evropska unija koristi za ekonomski rat protiv Rusije.

Evropske države su nedavno počele da shvataju da Vašington ne mari za njihovu korist. Jasno je kao dan da nakon odsecanja od ruskog tržišta energije Evropa neće dugo moći da opstane.

No, činjenica je da Vol strit i London ne znaju šta Putin namerava, mada su sigurni da nešto smera i da će ih sve iznenaditi.

Teško je shvatiti šta Putin i njegov kolega Si Đinping planiraju, ali se to nešto definitivno razlikuje od starog zlatnog standarda. Oni će osmisliti nešto sasvim novo i drugačije.

Zapadni mediji toliko često predviđaju pojavu zlatnog standarda kao rezultata rusko-kineskog saveza da je već počelo da se čini kao da to priželjkuju.

Filozof i pisac Volter iz 18. veka je jednom prilikom naveo: „Vrednost papirnog novca se uvek na kraju vraća na nulu“ i bio je u pravu. Ljudi koji su živeli u vreme Aleksandra Velikog, Napoleona, Hitlera i Staljina su verovali da će njihova valuta da traje zauvek.

Međutim, nijedna od tih valuta više ne postoji. Jedino što dolar i rublja imaju zajedničko sa svojim prethodnim inkarnacijama jeste njihov naziv.

Moderni dolar i rublja su potpuno nove valute različite kupovne moći i različitog izgleda. Očigledno je da je čuveni američki dolar, koji je izgubio 98% svoje kupovne moći u poslednjih 40 godina, već na putu ka svojoj prirodnoj nuli.

Taj argument koriste svi pobornici povratka zlatnog standarda. Međutim, oni zaboravljaju da su i valute zasnovane na zlatu takođe nestale kao i bilo koja papirna valuta. Zašto se to dogodilo ako su zlatne valute bile obezbeđene fizičkim zlatom? Zato što je svaka zlatna valuta na prvom mestu valuta sa određenom vrednošću, a ne novac zasnovan na težini zlata u novčićima.

Zlatne valute su imale unapred naznačenu vrednost uz pravnu obavezu. Međutim, vremenom je došlo do nedoslednosti između tržišne vrednosti zlata u novčićima i njihove težine u odnosu na unapred određenu vrednost.

Ova nedoslednost je dovela do okončanja svih oblika zlatnih valuta u monetarnoj istoriji čovečanstva. Nije bilo izuzetaka ovog pravila.

Koju god vrednost Kina i Rusija naznače na svojoj novoj valuti, nema sumnje da će vremenom postati drugačija od vrednosti zlata u novčićima. Spekulanti će početi da razmenjuju papirnu valutu za zlatnu, prazneći zlatne rezerve i dovodeći do bankrota.

U trenutnom stanju stvari, niko ne može da reši prosto pitanje: zašto Rusija i Kina prikupljaju zlatne rezerve, znajući da je nemoguće održati zlatnu valutu? Trenutno niko na svetu ne zna, osim Putina i Đinpinga.

Webtribune.rs (orientalreview)

KOMENTARI4 komentara

 1. Usro Čavoglavonja says:

  Demontiraće Rusija sa Putinom zapad do kraja, ono što Staljin nije uspeo a hteo je...likvidacija usd uz osiguranje od rata uz rakete iskander, kalibar a posebno status-6 kao osiguranje da se SAD mora povinovati Rusiji i smireno prihvatiti svoju propast i komadanje SAD-a i EU-a

 2. Apis says:

  PUTIN JE POTLACENOM I TERORISANOM SVETU VRATIO VERU U BOZIJU PRAVDU, NADU I OSMEH NA LICE. AKO SVET PREZIVI BUDUĆE GENERACIJE SLAVIĆE PUTINA KAO SVETOG ĐORĐA KOJI JE KOPLJEM PROBIO AZDAJU. NEKAD JE AZDAJA BIO RIM A DANAS JE TO NESUMNJIVO SAD I NATO.

 3. Mitar says:

  Nazalost, vas i nas portal intermagazin.rs sve vise lici na ofucani portal Rodicevog kurira. Cemu takvi senzacionalisticki naslovi poput npr. ovakvog - "on je otvorio vrata svoje kuce i zamislite sta je ugledao"?...ili slicne nebuloze. Samo me interesuje odakle ih prepisuju. Naravno da gospodin Putin i njegov aparat u vodjenju drzavne politike imaju planove, kako strateske, tako i operativne. Ali, na srecu, ti planovi nisu i ne mogu biti tako providni i besmisleni. Da su bili takvi, on ne bi postigao nikakvo iznenadjenje u Siriji...

 4. Mila says:

  @Mitre i banalnije dogadaje stampa opisuje kao senzacionalisticke. Rusija i Putin jesu senzacija u svakom pogledu i koraku, jer ruse robovlasnicko drustvo svetskih banditskih banaka kojim su na celu banditi sa Volstrita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *