ЗАПАД У ПАНИЦИ: Русија тестира хиперсоничну стратешку ударну борбену летелицу

ZAPAD U PANICI: Rusija testira hipersoničnu stratešku udarnu borbenu letelicu

27 juna 2015

hiper_rf_123Moskva radi na proizvodnji hipersonične strateške udarne letelice koja će ličiti na sličan kineski „borbeni aparat” – objavili su zapadni mediji, pozivajući se na „vojne analitičare”.

Naglasili su da se radi o „objektu Ю-71 (Yu-71) na kojem ruska armija i vojna industrija „rade već nekoliko godina”. Poslednja testiranja „objekta” navodno su obavljena u februaru ove godine.

Ta letelica je, tvrdi se, bila lansirana sa vojnog poligona „Dombarovski” kod Orenburga.

Pomenuti „vojni analitičari” su se pozvali na junski izveštaj poznatog zapadnog vojno-analitičkog centra Jane’s Information Group.

U tom izveštaju se naglašava da će Rusija sa Ю-71 (Yu-71) To će se navodno dogoditi između 2020. i 2025. godine.

Isti centar tvrdi da će Rusija do tog roka već proizvoditi teške interkontinentalne balističke rakete „Sarmat” koje će biti u stanju da nose Ю-71.

O ovoj hipersoničnoj borbenoj letelici na zapadu je već pisano, ali se oznaka Ю-71 prvi put pominje.

Kako tvrdi The WashingtonFree Beacon, taj „objekat” je deo tajnog ruskog projekta koji se izvodi pod oznakom „objekat 4202”.

Zapadni „analitičari” tvrde da je februarsko lansiranje bilo izvedeno pomoću rakete UR-100N UTTH čija je glava navodno bio taj „objekat 4202”.

Naglašava se da je samo lansiranje tobože bilo neuspešno.

Ruski mediji su povodom svega ovoga ukazali da zapad najverovatnije ima u vidu ruske verzije hipersoničnih manevrišućih nuklearnih bojevih glava kojima se već nekoliko godina snabdevaju ruske interkontinentalne balističke rakete.

Takve „glave” posle odvajanja od rakete-nosača u stanju su da menjaju trajektoriju leta i po visini i po pravcu i da uspešno, zahvaljujući tome, izbegavaju sve – čak i buduće, usavršene – sisteme protivraketne odbrane.

Posebno se naglašava da je Moskvi ovakvo hipersonično oružje potrebno da bi imala adute u pregovorima sa SAD i da bi bitno ograničila efikasnost američkog sistema PRO.

Pentagon je odbio da komentariše ove informacije i navode.

Početkom juna je bilo objavljeno da su Kinezi ponovo uspešno testirali udarni hipersonični aparat WU-14 koji je u stanju da probije sistem protivraketne odbrane SAD i da po njemu nanese nuklearni udar.

Prvo testiranje takvog hipersoničnog manevrišućeg aparata Kina je navodno izvela u januaru prošle godine.

Na zapadu je u julu prošle godine bilo objavljeno da Kina uveliko radi na reaktivnoj hipersoničnoj krstarećoj raketi i da je ta raketa nalik američkoj eksperimentalnoj hipersoničnoj bespilotnoj letelici X-43.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *