ЗАПАД У ПАНИЦИ: Руске трупе прешле Еуфрат, иду ка северу!

ZAPAD U PANICI: Ruske trupe prešle Eufrat, idu ka severu!

17 oktobra 2019

Ruske snage prešle su reku Eufrat na severu Sirije i stigle do područja van grada Kobanija, podržane s istoka Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi.

To je saopštila organizacija Sirijska opservatorija sa sedištem u Londonu.Kako se navodi, ruske trupe su krenule na sever pošto su Sirijske demokratske snage sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmeštanju vojske predsednika Bašara el Asada na granici zbog turske vojne operacije.

Kako prenosi Rojters, kurdske snage još nisu potvrdile tu informaciju.

KOMENTARI11 komentara

 1. Republika Srpska says:

  Dolaze lovci na jenkije.

 2. E.Lirsch says:

  Ima 'i 30 KOmAta.

  • test01 says:

   dovoljno ;)

  • Milan says:

   Za Kobani će morati izdvojiti više ljudi i tehnike. U grad Raku je danas ušla vojska pa je okupljeno stanovništvo bilo razočarano što je stiglo malo krupnije vojne tehnike. Ali grad Raka je dosta južnije tj. udaljen je od sada mogućih tačaka konflikta. U ovako iznenada promenjenoj situaciji Siriji odjednom treba tenkova i svega ostalog na dužini od 400 km!!! Pored toga Idlibska zona je još uvek aktivna. TURSKA JE VODEĆA KOPNENA SILA U CELOM REGIONU BLISKOG ISTOKA, i u samom NATO-u zbog toga ima visok značaj. Za Tursku vojsku snage SAA su mačji kašalj, sirijska vojska sada jedino ima šansu ako ih je Rusija naoružala boljim naoružanjem nego što je tursko. A tek sirijske Kurde Amerika je naoružala tek i samo sa lakim naoružanjem. Zavarali su Kurde ko decu sa bombonama i učinili su Turcima da što lakše i što brže poraze i pobiju Kurde.

   • Slobodanka says:

    Tako izgleda u najgoroj varijanti, ai takvu će nastojati da izbegnu tj. radiće na tome da smanje konflikte. Dosad na konfliktnom terenu ruska vojska je nekako postizala da ne dodje do sukoba. Zatim u najavi je zakazivanje pregovora Sirija-Turska, najverovatnije u Sočiju.

  • Milan says:

   Dogovor sirijskih Kurda sa Damaskom podrazumeva da Sirija obavezno zaštiti i sačuva Manbidž i Kobane jer je Kobane najvažniji grad Sirijskih Kurda. Zato verujem da će za Kobane poslati dovoljno naoružanja i ljudstva. Osim toga on je veoma blizu granice i lako može biti napadnut. Manbidž (i regija i grad) je već zaštićen, a i mnogi drugi gradovi na severu bliže granici. Ras al Ain (Sari Kani) pogranični gradić koji je prvi bio osvojen od strane turskih snaga, danas je oslobođen od snaga SDF-a uz podršku novopristiglih sirijskih snaga.

  • Milan says:

   Prva grupa od pet autobusa sa sirijskim vladinim snagama stigla je u pogranični grad Ain Al Arab (=Kobani). Ovo su objavili posle 19 časova po našem vremenu. Sa njima je stigla i ruska vojska. Prethodno oni su dva dana čekali na mostu Karakozak na Eufratu (prelaz iz regije Manbidž u regiju Ain al Arab), bili su baš zaustavljeni na tom mostu na reci Eufrat. A Turaka nema nigde u blizini, nema ni od korova.

 3. Milan says:

  Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Londonu za koju radi 1 čovek KO JE VIŠE LUD DA VERUJE? ... Drugi izveštači pišu da u rejonu Kobanija danas popodne američki vojnici zapalili su imovinu svoje vojne baze Ašak Šubar, spremaju se da odu tokom večeri. Tek posle njihovog odlaska može se očekivati ulazak sirijskih snaga u taj rejon. To je tako zato što snagama Sirijske arapske Republike sada nije potrebno da pored veoma mogućeg brzog konflikta sa turskom vojskom kod Kobanija da neposredno pre toga upadnu u konflikt sa američkom vojskom. Ili - uđu li u konflikt sa američkim snagama na putu do grada Kobani, da li će uopšte stići do samog grada? Ne treba gubiti iz vida da i u ovom momentu Turska i SAD jesu vojni saveznici. Osim toga američki vojnici jesu besni što će to sad preuzeti Rusi. ... Kobani, ceo rejon i grad na samoj granici, jeste na dnevnom redu. Sirijska vojska ipak je jugozapadno od grada Kobani. U kasnim večernjim satima će stići u taj pogranični grad. Tvrde da u gradu su već prisutni pripadnici ruskog ČVK Vagner.

  • Mile says:

   Potvrdila je sirijska državna televizija da sirijske jedinice su ušle u grad Ajn el Arab (Kobani) na severo-istoku provincije Alep.

 4. teoretičar says:

  Tako trijumfalno su Rusi ušli i na KiM.

  • Pravda. says:

   Polako i to ce doci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *