ЗАПАД У ПАНИЧНОМ СТРАХУ: Руско-кинеска акција

ZAPAD U PANIČNOM STRAHU: Rusko-kineska akcija

4 septembra 2018

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Kine „Istok 2018“ digle su veliku prašinu na Zapadu. Zapadnjacima je trn u oku to što dve sile proširuju i produbljuju saradnju u svim sferama, pa i vojnoj. Međutim, ruski vojni eksperti naglašavaju da ti manevri imaju za cilj uvežbavanje odbrane zemlje i da nisu povezani ni sa kakvim agresivnim planovima Moskve.

Nemački list „Handelsblat“ piše da Rusija na vežbama sa Kinom pokazuje NATO-u svoju vojnu moć, navodeći da se ovi manevri po obimu mogu uporediti sa najvećim operacijama iz Drugog svetskog rata.List navodi mišljenja eksperata, koji smatraju da vojnim vežbama takvih razmera Rusija šalje snažan signal svetu, ponovo budeći strahove Vašingtona o tesnoj vojnoj saradnji Moskve i Pekinga.

Kako naglašava „Handelsblat“, u isto vreme je u regionu planirano održavanje četvrtog Istočnog ekonomskog foruma, koji je takođe odraz odličnih odnosa Moskve i Pekinga u ekonomskoj sferi.

List smatra da Rusija na takav način još jednom pokazuje svetu da nije izolovana i da za saveznike ima najmoćnije svetske sile.

Ruski eksperti ističu da su manevri „Istok 2018“ standardne vežbe i da se o bilo kakvoj agresiji Moskve ne može govoriti.

Glavni urednik žurnala „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko je izjavio da Rusija nema razloga da se bilo kome izvinjava zbog tih vežbi. Prema njegovim rečima, tokom manevara razrađivaće se čisto odbrambeni scenario.

Kako je naveo, te vežbe se održavaju po planu koji je ranije predviđen, na njih su pozvani vojni atešei zemalja-članica NATO-a, iako Rusija nije bila obavezna da ih poziva, s obzirom da se vežbe održavaju iza Urala, ali je to uradila zbog transparentnosti.

Ekspert je naveo da su ove vežbe po svom obimu bez presedana, ali i da su izazovi u savremenom svetu takođe veoma ozbiljni.

On je podvukao da se kroz ove vežbe razvija ceo kompleks neophodnih mera kako bi se obezbedila odbrana Rusije i spremnost da se odgovori na sve izazove i pretnje.

Zamenik predsednika Komiteta Državne dume za odbranu Jurij Švitkin je ocenio da je nekorektno upoređivati vežbe „Istok 2018“ sa operacijama iz Drugog svetskog rata.

„Važno je shvatiti da mi ni u kom slučaju ne kujemo neke agresivne planove. Tačno je da se tim vežbama pokazuje odbrambena moć. Mi samo želimo da još jednom skrenemo pažnju svih zapadnih partnera da je odbrana naše zemlje u pouzdanim rukama. To su redovna pitanja: koordinacija jedinica, borbena obuka sa jedinicama Kine i Mongolije. Te vežbe nisu uperene ni protiv koga, mi ne zveckamo oružjem i ne treba da Rusiju doživljavaju kao neprijatelja. Treba je videti, pre svega, kao partnera na koga se, bez sumnje, može računati“, rekao je Švitkin za Sputnjik.

Vojni ekspert, direktor Centra za proučavanje društvenih problema nacionalne bezbednosti, pukovnik u penziji Aleksandar Žilin je rekao da Moskva i Peking zaista pokazuju blisku saradnju, na kakvu Vašington nije naviknut.

„Radi se o partnerskim odnosima, a ne o onom odnosu na koji su naviknuti u NATO-u — da SAD dominiraju, a da ostali budu sateliti. Ako pogledate scenario, naše vežbe su odbrambenog karaktera. Pored toga, predstavnici NATO-a su pozvani kao posmatrači, što govori da su te vežbe otvorene i da niko ništa ne skriva. Istina je da Rusija i Kina govore o dominiranju u tom regionu, ali sa stanovištva stabilnosti situacije. Svi pokušaji SAD da situaciju na Korejskom poluostrvu preokrenu u svoju korist i da isprovociraju tenzije između Japana i Kine doživljavaju fijasko. Rusija i Kina demonstriraju vojno-političku snagu i silu, koja je u stanju da veoma brzo i efikasno reši sva pitanja. Stoga, mislim, da ćemo se u skorije vreme suočiti sa novim talasom histerije od strane SAD i Pentagona, koji pokušavaju da te vežbe iskoriste kao faktor iznuđivanja dodatnih sredstava, predstavljajući Rusiju kao agresora. Ali, naglašavam, vežbe se održavaju na našoj teritoriji, uzimajući u obzir interese naše odbrane. Zbog toga ne treba obraćati pažnju na tu dreku i ciku“, istakao je Žilin.

Podsetimo, vojne vežbe „Istok 2018“ održaće se od 11. do 15. septembra u Sibiru i na Dalekom istoku, a na njima će učestvovati oko 300.000 vojnika i 36.000 tenkova, oklopnih vozila i drugih borbenih mašina, kao i preko 1.000 helikoptera, aviona i bespilotnih letelica.

Vežbe će se sprovoditi na praktično svim poligonima Centralnog i Istočnog vojnog okruga, a biće uključena i Pacifička i Severna flota, kao i vazdušno-desantne jedinice.

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, ovo su najveće vojne vežbe nakon manevara „Zapad“, održanih 1981. godine, na kojima je učestvovalo oko 100.000 vojnika.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad says:

  nekim krugovimana na zapadu je samo postojanje rusije i kine "agresija".Očigledno je da veliki savez izmedju te dve države plaši lešinare sa zapada i to je dobra vest za sve ostale, pokušaj poedinačnog uništenja konkurencije nije uspeo od sad će lijansa nekoliko anglosaxonskih država da ima posla sa jakim savezom koji je odlučan da brani svoje inteese i interese saveznika svim sredstvima, vrlo loša vest je to za zapdni čopor hijena.

 2. Barakuda says:

  Zapad misli da samo NATO ima pravo na "vojne vježbe", koje su sve bliže i bliže ruskim granicama !

 3. Velika Metla says:

  Da im je mirna savest(a kako će im i biti mirna kada je nemaju),ne bi se trebali plašiti nikoga! A ovako..............,i treba da se plaše,zato što svet zna šta su radili,i šta rade! A i oni sami znaju šta su radili,i šta rade,zato se i plaše!

 4. Hruscov says:

  Tehnika Ruska + ljudstvo Kinesko = Dobitna kombinacija za Nato. Mada i kinezi ce "ukrasti" jos koji model sa vezbe i staviti u svoju proizvodnju...videcemo.

 5. Pera says:

  Vec neko vreme me nerviraju Rusi sa svojim pravdanjima ! Ako misle da je kulturno u okviru globalne diplomatije, onda se grdno varaju. Svako pravdanje je kukavicluk i prekinite vec jednom. Gde su se cionisti pravdali sto rapidno unistavaju covecanstvo, sto su nas unistili, Balkan, eu, bliski istok, afriku, aziju itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *