ЗАПАД У ШОКУ – ИРАН ПРЕТЕКАО АМЕРИКУ: Хиперсоничне ракете Исламске републике испред конкуренције са Запада

ЗАПАД У ШОКУ – ИРАН ПРЕТЕКАО АМЕРИКУ: Хиперсоничне ракете Исламске републике испред конкуренције са Запада

21 новембра 2023

ИСЛАМСКА Република Иран после Русије је земља која је значајно развила свој ракетни програм, иако ће љубитељи Запада и западне технологије да то негирају.

Техеран је тако постао земља која је развила три типа хиперсоничних ракета, иако је за сада једна тестирана, док САД и даље муку муче са својим ракетама, а Кина се налази у фази тестирања.

ФАТАХ-1

Иран је прво развио хиперсоничну балистичку ракету Фатах. Пасдарани су ову ракету премијерно представили 6. јуна 2023. године.

Како је у штурим саопштењина наведено пријектил има домет 1.400 км и путује максималном брзином од 13-15 маха, а то је 16.000-18.500 км/х.

У питању је двостепена балистичка ракета на чврсто гориво. Израелски медији су извести да овом пројектилу треба 400 секунди лета до Израела.

Оно што Иранци наводе јесте да Фатах-1 кинетичку енергију штеди приликом уласка у атмосферу , што омогућава у каснијој фази маневрисање и избегавање противракетне одбране кориштењем унутрашењг мотора у другој фази лета ракете.

Тај ракетни мотор се користи као друга фаза лета ракете који се активира приликом уласка у атмоферу и напад на циљ.


Ракетни мотор погни чврсто гориво.

Оно што је до сад познато прилижно о димензијама овог хиперсоничног пројектила је следеће: дужина 11,5м, пречник 80 цм, тежима ракете 4000-4.600 кг, тежина бојеве главе 500 и 1.000 кг, пречник бојеве главе 3,6 м, максимални домет 1.400 км?!

ХИПЕРСОНИЧНА РАКЕТА ФАТАХ-2

Пасдарани су у недељу 19. новембра у Техерану представили другу домаћу хиперсоничну ракету Фатах-2. Ракета је у недељу представљена током изложбе на којој су приказана најновија достигнућа Ваздушно-космичких снага Иранске револуционардне гарде на Универзитету за науку и технологију Ашура.

Вођа исламске револуције ајатолах Сејед Али Хамнеи обишао је изложбу.

Иначе Фатах два највљен је био пре неколико месеци, али се верује да је ова ракета само прототип јер није још увек приказан снимак наводног тестирања.

Пасдарани спомињу да је Фатах-2 је супериорнији у сценарију превентивног удара: јер лети ниже, лет мање предвидљив/различитим и рутама, имам могућност избегавања пресретача на средини лета.

Како иранци наводе овај пројектил за разлику од Фатах-1 користи течно гориво. Ракетни мотор на течно гориво има могућност подешавања силе потиска, што помаже да се оптимизује путања лета и постигне већи домет и боља контрола над брзином лета ракете.”

Хиперсонична ракета Фатах-2 има уграђени цилиндрични мотор са ојачањем и црвени предмет у носу који би требало да буде бојева глава која је пљоснатог облика.

Оружје је још увек у развоју уз помоћ севернокорејских научника које је ангажовало иранско Министарство одбране и логистике.

(ТВ Фронт)

KOMENTARI4 коментара

 1. persida says:

  Sve je to uzalud, kad ne smeju da bace nijednu raketu u znak protesta protiv ubijanja palestinske dece u Gazi. Sve je samo reklama, po uzoru na americku kulturu.

 2. Cmarkovic C. says:

  Persida,promesaj pasulj malo,izgoreceti ;-)

  • persida says:

   Ne brini za pasulj (kakav prostakluk, pljujes po hrani koja te je odgajila), nego se drzi teme, pa kazi kad je Iran ista uradio protiv Izraela, osim verbalno, a to mozemo i ti i ja, bez raketa.

 3. seik says:

  Nisam primjetio da pljuje po hrani koja nas je odhranila

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u