ЗАПАД У ШОКУ – ИРАН ПРЕТЕКАО АМЕРИКУ: Хиперсоничне ракете Исламске републике испред конкуренције са Запада

ZAPAD U ŠOKU – IRAN PRETEKAO AMERIKU: Hipersonične rakete Islamske republike ispred konkurencije sa Zapada

21 novembra 2023

ISLAMSKA Republika Iran posle Rusije je zemlja koja je značajno razvila svoj raketni program, iako će ljubitelji Zapada i zapadne tehnologije da to negiraju.

Teheran je tako postao zemlja koja je razvila tri tipa hipersoničnih raketa, iako je za sada jedna testirana, dok SAD i dalje muku muče sa svojim raketama, a Kina se nalazi u fazi testiranja.

FATAH-1

Iran je prvo razvio hipersoničnu balističku raketu Fatah. Pasdarani su ovu raketu premijerno predstavili 6. juna 2023. godine.

Kako je u šturim saopštenjina navedeno prijektil ima domet 1.400 km i putuje maksimalnom brzinom od 13-15 maha, a to je 16.000-18.500 km/h.

U pitanju je dvostepena balistička raketa na čvrsto gorivo. Izraelski mediji su izvesti da ovom projektilu treba 400 sekundi leta do Izraela.

Ono što Iranci navode jeste da Fatah-1 kinetičku energiju štedi prilikom ulaska u atmosferu , što omogućava u kasnijoj fazi manevrisanje i izbegavanje protivraketne odbrane korištenjem unutrašenjg motora u drugoj fazi leta rakete.

Taj raketni motor se koristi kao druga faza leta rakete koji se aktivira prilikom ulaska u atmoferu i napad na cilj.


Raketni motor pogni čvrsto gorivo.

Ono što je do sad poznato priližno o dimenzijama ovog hipersoničnog projektila je sledeće: dužina 11,5m, prečnik 80 cm, težima rakete 4000-4.600 kg, težina bojeve glave 500 i 1.000 kg, prečnik bojeve glave 3,6 m, maksimalni domet 1.400 km?!

HIPERSONIČNA RAKETA FATAH-2

Pasdarani su u nedelju 19. novembra u Teheranu predstavili drugu domaću hipersoničnu raketu Fatah-2. Raketa je u nedelju predstavljena tokom izložbe na kojoj su prikazana najnovija dostignuća Vazdušno-kosmičkih snaga Iranske revolucionardne garde na Univerzitetu za nauku i tehnologiju Ašura.

Vođa islamske revolucije ajatolah Sejed Ali Hamnei obišao je izložbu.

Inače Fatah dva najvljen je bio pre nekoliko meseci, ali se veruje da je ova raketa samo prototip jer nije još uvek prikazan snimak navodnog testiranja.

Pasdarani spominju da je Fatah-2 je superiorniji u scenariju preventivnog udara: jer leti niže, let manje predvidljiv/različitim i rutama, imam mogućnost izbegavanja presretača na sredini leta.

Kako iranci navode ovaj projektil za razliku od Fatah-1 koristi tečno gorivo. Raketni motor na tečno gorivo ima mogućnost podešavanja sile potiska, što pomaže da se optimizuje putanja leta i postigne veći domet i bolja kontrola nad brzinom leta rakete.”

Hipersonična raketa Fatah-2 ima ugrađeni cilindrični motor sa ojačanjem i crveni predmet u nosu koji bi trebalo da bude bojeva glava koja je pljosnatog oblika.

Oružje je još uvek u razvoju uz pomoć severnokorejskih naučnika koje je angažovalo iransko Ministarstvo odbrane i logistike.

(TV Front)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Sve je to uzalud, kad ne smeju da bace nijednu raketu u znak protesta protiv ubijanja palestinske dece u Gazi. Sve je samo reklama, po uzoru na americku kulturu.

 2. Cmarkovic C. says:

  Persida,promesaj pasulj malo,izgoreceti ;-)

  • persida says:

   Ne brini za pasulj (kakav prostakluk, pljujes po hrani koja te je odgajila), nego se drzi teme, pa kazi kad je Iran ista uradio protiv Izraela, osim verbalno, a to mozemo i ti i ja, bez raketa.

 3. seik says:

  Nisam primjetio da pljuje po hrani koja nas je odhranila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *