ZAPAD U ŠOKU: Kina će investirati milijarde dolara na Krimu

ZAPAD U ŠOKU: Kina će investirati milijarde dolara na Krimu

9 maja 2014

armed-men-in-crimea-confiscate-journalists-equipment-accuse-them-of-being-spiesPolitička podrška znatno veća od novca

Prvi međunarodni investitor zainteresovan za ulaganje na Krimu, otkako je poluostrvo postao deo Ruske Federacije nakon provedenog referenduma, je Kina. Ruski list Komersant piše kako kineski državni i privatni investicioni fondovi nameravaju da učestvuju u finansiranju izgradnje transportnog koridora sa ruskog kopna prema Krimu. Spekuliše se kako projekat vredi oko 1,3 milijarde USD.

Oni upoznati sa situacijom ističu u razgovoru za Komersant kako je ovo pre svega politički potez, demonstracija sve boljih odnosa između Moskve i Pekinga uoči tenzija između Rusije i Zapada.

Rusko ministarstvo transporta planira da potpiše memorandum sa kineskim kompanijama o projektu koji će spajati Krim sa ruskom regijom Krasnodarskom. Još uvek nije poznato o kakvom se tačno projektu radi – dv su moguće opcije, ili će graditi most na kojem će biti željeznička pruga i puteva za automobile ili će se pak graditi kombinacija mosta sa podmorskim tunelom.

Ova saradnja, koja je za Rusiju izuzetno politički važna, mogla bi Kini da otvori pristup i drugim velikim projektima u regionu, što pak zabrinjava pojedine ruske investitore koji se boje da bi pritom oni mogli izgubiti prednost. No, baš zbog toga što se radi o političkom potezu, Peking može da računa na povoljne uslove u Rusiji.

Politika i ekonomija su danas posve isprepletene, a Kina shvata te odnose sasvim dobro. Podsetimo i na podatak kako će kineske građevinske kompanije biti ključne u obnovi ratom razrušene Sirije, što je zasigurno rezultat – između ostalog – i kinesko ulaganje veta, zajedno sa Rusijom, na sve rezolucije UN Vijeća Sigurnosti koje su sadržavale pretnju vojnih intervencija u Siriji.

Rusko ministarstvo za sada još uvek nije zvanično komentarisalo dogovor s Kinom, no jedan njihov izvor otkriva kako se upravo dogovaraju poslednji detalji. Nadalje, isti izvor sugeriše kako bi projekat mogao biti finansiran kineskom valutom.

Studija o povezivanju Krimskog s regijom Krasnodarskom trebala bi biti kompletirana do 1 novembar

Kina je planirala da investira na Krimu i pre nego je poluostrvo izašao iz sastava Ukrajine ove godine. Krajem 2013. Kina je potpisala sa tadašnjim ukrajinskim vlastima na čelu sa Viktorom Janukovičem sporazum o izgradnji luke na Krimu. Kineske kompanije takođe računaju i na izgradnju novog aerodroma na Krimu i druge projekte.

Nadalje, 2013. godine brodogradilište u krimskom gradu Feodossija izgradilo je vojni brod za Kinu u vrednosti od 350.000.000 USD, te je trenutno u fazi izgradnje još jednog.

(Advance)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *