ЗАПАД У ШОКУ – КРЕЋЕ ОСВАЈАЊЕ СЕВЕРА АФРИКЕ: Путинов мировни поход у Сирији је био само почетак

ZAPAD U ŠOKU – KREĆE OSVAJANJE SEVERA AFRIKE: Putinov mirovni pohod u Siriji je bio samo početak

4 decembra 2017

Rusija i Egipat potpisali su sporazum kojim se Moskvi omogućava korišćenje određenih (prema dogovoru) vojnih egipatskih aerodroma, a egipatsko ratno vazduhoplovstvo moći će, po potrebi, da koristi rusku vojnu bazu u Hmejmimu u Siriji, piše Jutarnji list.

Egipat osim toga kupuje i dodatne količine ruskog naoružanja, poput dva nosača helikoptera, a svoje pilote moći će da obučava u Rusiji. Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi (bivši general) neguje vrlo bliske odnose sa Rusijom, pogotovo zbog straha od širenja Islamske države (ID) na Egipat, a Libija je označena kao mesto odakle je Egipat najviše ugrožen.

Sa druge strane, pre nekoliko dana u Moskvi je boravio sudanski predsednik Omar al-Bašir (inače haški optuženik, ističe Jutarnji) s kojim su se vodili razgovori o ruskom vojnom prisustvu i u toj nemirnoj afričkoj zemlji i značajnoj kupovini ruskog oružja. Bašir je čak otvoreno zatražio od Rusa pomoć, u Sudanu, protiv SAD-a. Ovim potezima, Rusija polako osigurava svoje prisustvo na još jednom velikom ratnom žarištu i izvorištu terorizma i migracija – severu Afrike.

Ponude iz ovog regiona Moskvi pristižu sve glasnije nakon angažmana u Siriji, gde je SAD praktično izbačen iz igre, čime je Rusija povratila status važanog međunarodnog igrača, bez kog se više ne može jednostrano odlučivati o sudbini ugroženih država i naroda.

Rusija je svoje pozicije u Siriji dodatno obezbedila obnovom stare sovjetske baze u Tartusu u Siriji, gde je, kako piše Jutarnji, već stacionirano oko dve hiljade ruskih vojnih stručnjaka i specijalista, kao i izgradnjom vojnog aerodroma u Hmejmimu, a svoje prisustvo ima u još dve manje baze, Šejrat kod Homsa, koji su letos Amerikanci bombardovali salvom Tomahavk raketa, i još važnije – al Kamišli na tromeđi Turske, Sirije i Iraka, a rema najavama iz Damaska, Rusi će se proširiti i na tamošnju najveću luku – Latakiju.

Sada, kada je Sirija više-manje rešena, prema očekivanjima stručnjaka, ali i prema izveštajima koji pristižu sa terena, glavnina ID-a mogla bi da se prebaci u Libiju, gde je situacija već vrlo komplikovana, a veliki delovi zemlje nalaze se u praktičnom bezvlašću.

Egipat je dozvolio i ruskim lovcima, ali i bombarderima, preletanje i korišćenje vojnih aerodroma, a razlog bi jedino mogla biti eskalacija libijske situacije.

Rusija je u Libiji izrazila ne tako glasnu podršku generalu Kalifi Haftaru, prvom čoveku Libijske nacionalne armije (LNA), koja u ovom trenutku drži najveći deo zemlje, uključujući sve naftne luke u Libiji.

Haftar je već nekoliko puta boravio u Kremlju, gde je dobio odobrenje za isporuku oružja, ali ne i vojnu pomoć koju je tada zatražio od ruskih zvaničnika. Ipak, njegove posete Rusiji obezbedile su mu politički legitimitet, koji može biti ključan u novim sukobima koji su, kako stvari stoje, neminovni u toj zemlji.

Titulu „glavnog igrača u regionu“ Rusiji su omogućili i dobri odnosi sa Izraelom, koji balansira na tankoj crti između Moskve i Vašingtona, čime obezbeđuje svoj dominantan položaj među zemljama u regionu. Iznenađujuće ili ne, odnose sa Izraelom nije uspela da naruši čak ni ruska prodaja S-300 i S-400 Iranu i Turskoj.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, nakon razgovora sa Putinom izrazio je negodovanje zbog ruske podrške Iranu, ali dalje od toga, u komunikaciji sa Rusijom Izraelci nisu išli:

Ipak, ruski „mirovni pohod“ nije ograničen samo na „arapski svet“. Pre tačno dve godine, ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu boravio je u nekoliko zemalja Južne Amerike, koje osećaju sve snažniji pritisak SAD-a, sa kojima je dogovorena vojna saradnja, ali i obnova nekih mornaričkih baza, koje je ranije koristio SSSR. Realizacija ovih projekata uveliko traje, a uz vojnu, pokrenuta je i energetska i ekonomska saradnja, pa će Rusi u narednim godinama raditi na izvršavanju ugovora o izgradnji i održavanju nuklearnih elektrana, nalazišta i rafinerija nafte i gasa…

Uz podršku Rusije i Kine, Venecuela je po prvi put počela prodaju nafte na međunarodnom tržištu u drugim valutama sem dolara.

U neverovatnom preokretu, ruske diplomate koje su boravile u Severnoj Koreji, donele su u Moskvu ponudu Pjongjanga za pregovore sa Vašingtonom, ali samo uz posredovanje Rusije.

(Pravda)

KOMENTARI10 komentara

 1. Batina says:

  Putin je na putu da zaokruzi osmicu po treci put (koju nije zavrsio Aleksandar Veliki, I onda ce zavladati cijelim svijetom.

  • Pero Joksimovic says:

   Ne bih tu Putinovu (Rusku) misiju neoprezno nazvao vladanjem cijelim svijetom. Skloniji sam definiciji: "Služenje LJUDSKOM rodu" koje u sebi sadrži očuvanje čovještva u ljudima.

  • Velika Metla says:

   Nikada čovek ne može vladati svetom,jer je "knez"ovoga sveta sotona,koji ne prepušta to vođstvo nikome,sve do sudnjega dana! A lično mislim da ni Putin ne želi da vlada svetom! Svaka država treba,MORA,da bude samostalna,da ne pripada nijednoj uniji,ni savezu,nezavisna i da vodi slobodno svoju unutrašnju politiku,a i spoljnu politku bez mešanja bilo koga sa strane!

  • zlatko says:

   Ovde se ne radi o osvajanju nego o saradnji, udruživanju zemalja uplašenih pred poludelim i krvi sve žednijim zapadom. To što se istovremeno širi i ruski uticaj, nije primarni cilj, već nusprodukt ovih mera za jačanje bezbednosti država koje učestvuju u ovoj saradnji.

 2. Hruscov says:

  Samo jako!

 3. R.Srpska says:

  Kinezi ekonomski a Rusi vojno rasturaju SAD (EU je rasturena odavno, sama od sebe). Mada,Rusija ce preci ekonomski i Kinu kada se situacija sa SAD stabilizuje jer ona ima potencijal da dugorocno bude najveca ekonomska sila,ne Kina, uostalom to je i skiro postala pre 1.sv.rata.

 4. DUSKO says:

  ON NE RADI KO NATO BOMBAMA, NEGO NA POZIVE VLADA TIH DRZAVA !! JEDINO GA OVAJ NAS IZDAJNIK NE SME DA POZOVE !!!

 5. mladen says:

  IDEMO RUSKI SPECIJALXI UZ BOZJU POMOC POMOCI NARODU LIBIJE I SVAKOM NARODU DECAMA ZENAMA STARCIMA DA NATO DASISTI NE KOLJU PO SVETUI NE UNISTAVAJU TE DRZAVE. SIRIJA JE POBEDEN NATO SAD LIBIJA IDEMO DALJE JEDINO JE RUSIJA SPAS ZA SVE NARODE SVETA OD FASIZMA VATIKANA I INKVIZICIJE

 6. raikkonen says:

  kina uveliko radi na stacioniranje u africi gde gradi i vojne baze..eno iskrcali se i u sirijii...kad zavrshe sa bradatim natovcima koji se nazivaju isis..nek se pripremi balkan i kvislinzi koji glume neki faktor..ima da leti perje..a ovaj iz bugojna ima najvishe da naj.be, jer najvishe laze ruse i kineze, nece ga spasti ni poznavanje ruskog jezika i hvalisanje kine..bice shtrap..i gotovo!

 7. hary neron says:

  Ovi arapi stvarno su glupi, ništa ne uče ni iz vlastite novodobne istorije. A na kraju akda če biti arapsko proleče 2.0 če biti opet kukanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *