ЗАПАД У ШОКУ: Лукашенко освојио преко 80 посто гласова!

ZAPAD U ŠOKU: Lukašenko osvojio preko 80 posto glasova!

12 oktobra 2015

1280px-Alexander_Lukashenko,_opening_4353

Aktuelni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, pobednik je održanih predsedničkih izbora u toj zemlji, sa 82,9 odsto osvojenih glasova.

To su pokazali prvi rezultati glasanja, koje je objavio Institut za sociologiju Akademije nauka Belorusije, dok je prema podacima Odbora organizacija mladih, za njega glasalo 84,1 odsto građana, prenosi Tass.

Na više od 6.000 biračkih mesta, koliko je jutros otvoreno u Belorusiji, skoro sedam miliona upisanih birača biralo je budućeg šefa države među četiri kandidata, a aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko borio se za peti mandat.

Kandidati za predsednika su, prema Centralnoj izbornoj komisiji, pored Lukašenka, koji je na čelu Belorusije 21 godinu, lider Liberalno -demokratske partije Sergej Gajdukevič, lider Beloruske patriotske partije i vrhovni ataman beloruskih kozaka Nikolaj Ulahovič, i aktivistkinja kampanje „Govori istinu“ Tatjana Korotkevič.

Uoči izbora, u subotu, na mitingu opozicije, više od 1.500 pristalica je prošetalo centralnim delovima Minska, tražeći ostavku Lukašenka i navodne slobodne izbore.

Lukašenko je 7. oktobra rekao da želi da pobedi sa 80 odsto glasova birača. Aktuelni predsednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine.

Poslednje izbore dobio je, prema zvaničnim podacima, sa 79,65 odsto glasova, a te rezultate nisu priznali ostali kandidati, kao ni SAD I EU.

KOMENTARI4 komentara

 1. Lady Gaga says:

  Našem bratu, Velikom Belom Rusu Lukašenku neka je sretna pobeda, a sestri našoj Beloj Rusiji želimo dalji napredak i neka joj je slava!

 2. miroslav says:

  Ne verujem da je zapad nesto u soku kao pre.Mozda je belorusima dobro sa Lukasenkom.Pametno balansira izmedju Rusije i Evrope.I Ukrajina je mogla isto ali..sad je gotovo.Belorusi su videli sta moze da im se desi pa su po meni vrlo pametno odlucili.Ubiru prihod i tamo i ovamo.MMF-u ne duguju nista.

 3. Lady Gaga says:

  Miroslave, u ekonomskom pogledu Belorusija je razvijena zemlja, u političkom pogledu je oduvek i zauvek saveznik Rusije, a u etničkom pogledu je samo pitanje vremena faktičkog ujedinjenja dva dela ruskog etnosa, Rusije i Belorusije, mada već u ovom trenutku funkcionišu kao jedno. Ukrajina više ne postoji, a Novorusija od Odese do Harkova je stvar od koje Putin neće odustati. Jer i nesme.

 4. miroslav says:

  Ladi ,vise sam to napisao pomalo laicki.Onako kako ja to vidim iliti procitam.Nisam toliko upucen u desavanja u Belorusiji.Ali da su pametno glasali u ovakvim okolnostima u svetu,jesu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *