ZAPAD U STRAHU OD RUSKOG KONVOJA: Misle da će tu i ostati

ZAPAD U STRAHU OD RUSKOG KONVOJA: Misle da će tu i ostati

12 avgusta 2014

rusija-humanitarni-konvoj2Šef francuske diplomatije Loren Fabijus kaže da bi slanje ruskog humanitarnog konvojamogao da bude pokušaj Moskve da obezbedi stalno prisustvo u Ukrajini.

„Moramo biti izuzetno oprezni jer bi ovo moglo da bude pokriće za Ruse da budu stalno prisutni u blizini Luganska i Donjecka i stave nas pred svršen čin“, rekao je Fabijus radiju Frans info, preneo je Rojters.

„Ovo (konvoj) je jedino moguće, jedino opravdano ako ga Crveni krst odobri“, istakao je francuski šef diplomatije.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je juče da je misija slanja humanitarne pomoći „dogovorena sa Kijevom i biće realizovana pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta“, dodajući da „neće biti vojne pratnje“.

Zvanični Kijev je juče potvrdio da je pristao na to da Crveni krst pošalje humanitarnu pomoć na istok Ukrajine, u saradnji sa Rusijom, Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima, kako bi se ublažila patnja ljudi u Lugansku, gradu pod kontrolom proruskih snaga, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

U tom saopštenju se navodi da je pomenuti plan, takođe. podržao američki predsednik Barak Obama.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozom upozorio je juče da ne treba da bude nikakve jednostrane vojne akcije u Ukrajini, pod bilo kakvim izgovorom, pa ni izgovorom slanja humanitarne pomoći“, navedeno je u saopštenju EK.

Barozo je juče telefonski razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, u kojem je izrazio zabrinutost Evropske unije oko posledica po humanitarnu situaciju od konflikta na istoku Ukrajine i pozvao na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Prvi čovek EK je najavio da će Komisija ove nedelje doneti hitnu odluku o dodatnoj humanitarnoj pomoći, kao doprinos međunarodnom planu dostavljanja humanitarne pomoći, kojim rukovode Ujedinjene nacije.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer je krajem prošle nedelje u Savetu bezbednosti upozorila Rusiju da će se na bilo kakvu njenu dalju intervenciju u Ukrajini, čak i pod izgovorom isporučivanja humanitarne pomoći, gledati kao na „invaziju Ukrajine“.

Ako Moskva želi da pošalje pomoć, onda nju treba da isporuče neutralne međunarodne humanitarne organizacije, uključujući Međunarodni komitet Crvenog krsta, kazala je Pauerova.

KOMENTARIJedan komentar

  1. MISSKE says:

    Majmuni,oružje mogu natovcilegalno da dostavljaju i njino prisustvo nije povreda međunarodnog prava a slanje humanitarne pomoći će se gledati kao invazija na Ukrainu!Bože opameti ih na vreme,netreba nam kataklizma !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *