ZAPAD U STRAHU: Rusija u svemir lansirala „lovca na satelite“

ZAPAD U STRAHU: Rusija u svemir lansirala „lovca na satelite“

18 novembra 2014
photographyg887gZapadne svemirske agencije prate objekat koji je iznela u orbitu ruska raketa i podozrevaju da je to „lovac na satelite“, piše Financial Times.Taj predmet je prikazan kao „Objekat 2014-28E“ na specijalizovanom sajtu gde se može pratiti kretanje satelita na orbitama oko Zemlje. Njega je u svemir u maju iznela ruska raketa, koja je takođe iznela u orbitu tri vojna komunikaciona satelita „Rodnjik“, piše list.

Financial Times tvrdi da se predmet, koji su stručnjaci u početku smatrali svemirskim otpadom, kreće usklađeno sa ruskim satelitima.

Prošlog vikenda „Objekat 2014-28E“ približio se ostacima rakete koja ga je iznela u svemir, navodi list.

„Zapadne svemirske agencije prate misteriozni objekat, koji je lansirala ruska vojska i koji unosi strah od obnavljanja prekinutog programa Kremlja za uništavanje satelita“ – piše list.

Prema saznanjima Financial Times, komanda vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike – zajedničke strukture SAD i Kanade – dala je „Objektu 2014-28E“ sopstvenu oznaku „39765“.

„Čiji god da je taj objekat, on izgleda kao nešto eksperimentalno – ocenila je stručnjak u oblasti svemirske bezbednosti britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose Patricija Luis. – On može imati nekoliko funkcija, kako civilnih, tako i vojnih. Moguće je da je opremljen manipulatorom za zauzimanje objekata ili kinetičkim oružjem. A možda se radi o kibernetičkom napadu jednog satelita na drugi ili o ometanju signala“ – smatra ona.

„Sposobnost da se uništava ili ometa rad komunikacionih satelita protivnika smatrana je za značajan deo vojnog potencijala nakon početka „svemirske trke“, ali posle pada „gvozdene zavese“ mnoge tajne tehnologije sovjetskih i američkih naučnika polako su odložene u stranu. Međutim, poslednjih godina se ponovo pojavilo interesovanje za svemirsko oružje“ – navodi Financial Times.

„Rusija je u prošlosti bila jedan od glavnih zagovornika potpisivanja sporazuma o razmeštanju oružja u svemiru, ali njeni napori nisu urodili plodom“ – konstatuje britanski list.

On navodi mišljenje neimenovanog ruskog vojnog stručnjaka, prema kojem bi obnavljanje programa („Lovac na satelite“) „moglo da ima smisla u svetlu brzog napredovanja drugih zemalja i nedavnog pogoršanja odnosa Moskve i Zapada“.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *